Lees ook: hond met beugel
Wanneer is een beugel nodig?
Tijdens het wisselen van de melktanden naar het blijvende gebit kan het voorkomen dat er tanden in een verkeerde stand komen te staan. Dit kan zorgen voor pijn en ongemak. In sommige gevallen kan een hoektand zelfs door het gehemelte heen prikken, wat kan leiden tot een gat in de mond. Dit gebeurt vaak doordat een blijvende melktand de nieuwe tand verkeerd heeft geduwd, of doordat de onderkaak te kort is. Als dit soort problemen optreden, kan een beugel een oplossing bieden om de tanden in de juiste positie te brengen. Het is belangrijk om snel actie te ondernemen, aangezien sommige correcties het beste kort na het wisselen van de tanden kunnen plaatsvinden.
Voorbereiding en behandeling
De behandeling begint altijd met een tandheelkundig consult, waarin de dierenarts het gebit van je dier onderzoekt. Of een beugel geplaatst kan worden, hangt af van verschillende factoren, zoals de aard van de tandafwijking en het soort gebit. Na het consult wordt je dier onder verdoving gebracht, zodat de behandeling goed kan verlopen.
De eerste stap in het proces is het maken van een gipsmodel van het gebit, zodat een op maat gemaakte beugel kan worden gemaakt. Dit gebeurt door je dier in gips te laten happen. Het gipsmodel wordt vervolgens naar een tandtechnisch laboratorium gestuurd waar de beugel wordt vervaardigd.
Na de vervaardiging van de beugel volgt de plaatsing. Ook dit gebeurt onder verdoving, waarbij de beugel met zorg op de juiste plaats wordt bevestigd. Het kan zijn dat je na de plaatsing regelmatig terug moet komen voor controles om de voortgang van de behandeling te monitoren.
Nazorg en het gebruik van de beugel
Nadat de beugel is geplaatst, kan het zijn dat je dier in het begin enige pijn ervaart, vooral tijdens het eten. Dit komt doordat de beugel druk uitoefent op de tanden. Om het comfort van je huisdier te vergroten, kun je tijdelijk zacht voedsel geven. In de meeste gevallen gaat dit ongemak na een paar dagen vanzelf over.
Belangrijk is dat je dier met de beugel geen harde voorwerpen, zoals botten of takken, mag kauwen. Dit kan de beugel losmaken, wat extra complicaties kan veroorzaken. Als dit toch gebeurt, kan de beugel weer worden vastgezet.
Na een periode van 2 tot 3 weken, waarin de beugel zijn werk heeft gedaan, wordt de beugel verwijderd. Het gebit wordt dan gereinigd en gepolijst.
Voor- en nadelen van een beugel
Het grootste voordeel van een beugel is dat het de tandstand van je huisdier kan corrigeren, wat zorgt voor minder pijn en ongemak op de lange termijn. Echter, zoals bij elke behandeling, zijn er ook nadelen. De beugel kan in het begin ongemak veroorzaken, en je zult vaker op controle moeten komen bij de dierenarts. Ook is er een risico dat de beugel beschadigd raakt bij het kauwen op harde voorwerpen.
Kosten van de behandeling
De kosten van een orthodontische behandeling bij een dier kunnen variëren, afhankelijk van de complexiteit van de tandafwijking en het type beugel dat nodig is. Je dierenarts kan je meer informatie geven over de kosten en een prijsindicatie voor de behandeling.
Twijfel of vragen?
Als je twijfelt of een beugel nodig is voor je huisdier of als je vragen hebt over het proces, kun je altijd contact opnemen met een dierenarts met expertise in tandheelkunde. Zij kunnen je verder helpen met advies en de juiste behandelingsopties voor je huisdier.