Blaasoperatie bij huisdieren

Een blaasoperatie bij je huisdier kan nodig zijn bij ernstige blaasproblemen zoals blaasgruis, blaasstenen of een verstopte plasbuis. Deze aandoeningen veroorzaken ongemak en kunnen zonder behandeling zelfs levensbedreigend worden. In dit artikel lees je wanneer een operatie nodig is, hoe de ingreep verloopt, wat de nazorg inhoudt en welke kosten je kunt verwachten.

Lees ook: blaasoperatie hond of blaasoperatie kat

Een blaasoperatie bij je huisdier is soms onvermijdelijk, vooral wanneer er sprake is van problemen als blaasgruis, blaasstenen of een verstopte plasbuis (lees ook: plaskater).

Dergelijke aandoeningen zorgen voor symptomen die vaak lijken op die van een blaasontsteking bij je hond of kat, zoals vaak kleine beetjes plassen en bloed in de urine. Een urineonderzoek kan helpen bepalen of er sprake is van blaasgruis, blaasstenen of een ontsteking. In gevallen waar de stenen te groot zijn om uit te plassen, is een operatie vaak de beste oplossing om verdere complicaties te voorkomen

Lees ook: urine opvangen kat of urine opvangen hond

Alternatief behandelen met speciaal voer

In sommige situaties kan een speciaal dieet helpen bij het oplossen van blaasgruis of struvietsteentjes. Vooral bij kleine hoeveelheden kan dit effectief zijn, maar of het voer voldoende werkt, wordt gecontroleerd met een echo of röntgenfoto. Als blijkt dat de stenen niet vanzelf verdwijnen, dan kan alsnog een operatie noodzakelijk zijn om ze veilig te verwijderen.

Spoed bij een verstopte plasbuis

Wanneer je dier helemaal niet meer kan plassen, wijst dit vaak op een verstopping van de plasbuis, een probleem dat sneller voorkomt bij mannelijke dieren. Zonder ingreep kan de gezondheid van je huisdier snel verslechteren, wat zich kan uiten in braken en wankelen. Binnen 24 uur kan het zelfs fataal worden. In zo'n geval is directe medische hulp essentieel, omdat alleen een snelle operatie je huisdier nog kan helpen. Ook bij minder dringende problemen, zoals kleinere blaasstenen, kan een operatie worden overwogen om verdere klachten te voorkomen.

De behandeling: hoe werkt een blaasoperatie?

Een blaasoperatie wordt voorafgegaan door beeldvormend onderzoek zoals een röntgenfoto of echo om de locatie en hoeveelheid blaasstenen te bepalen. Tijdens de operatie wordt je huisdier onder narcose gebracht en een katheter ingebracht in de plasbuis. Via een klein sneetje in de blaas worden de stenen verwijderd, waarna de blaas grondig wordt uitgespoeld om te verzekeren dat alle steentjes weg zijn.

Na het hechten wordt meestal een controlefoto gemaakt. De verwijderde steentjes worden opgestuurd naar een laboratorium voor analyse, wat helpt bij het opstellen van een passend dieetadvies.

Herstel en nazorg na de operatie

Na de ingreep kan het nodig zijn om je huisdier een speciale kap of romper (medical petshirt) te laten dragen, zodat de hechtingen ongestoord kunnen genezen.

Een paar dagen na de operatie wordt een vervolgafspraak gemaakt voor controle en om eventuele hechtingen te verwijderen. Op basis van de analyse van de blaasstenen kan een specifiek dieet worden voorgeschreven. Vaak moeten deze huisdieren extra drinken en krijgen ze voeding met lage hoeveelheden eiwitten, calcium, fosfor en magnesium om nieuwe steenvorming te voorkomen.

Voordelen en nadelen van de operatie

Het grootste voordeel van een blaasoperatie is dat de plasproblemen meestal direct verdwijnen omdat de stenen volledig worden verwijderd. Het biedt een snellere oplossing dan een dieetbehandeling, die langere tijd kan duren. Wel brengt elke operatie risico's met zich mee, zoals infectie of complicaties door de narcose van uw hond of kat.

De dierenarts neemt uiteraard alle mogelijke voorzorgsmaatregelen om deze risico’s zo klein mogelijk te houden.

Kosten van een blaasoperatie bij huisdieren

De kosten voor een blaasoperatie hangen samen met verschillende factoren, zoals de ernst van de situatie en het gewicht van je huisdier, wat invloed heeft op de hoeveelheid narcose die nodig is. Hoeveel stenen en gruis er aanwezig zijn, bepaalt ook hoe arbeidsintensief de blaasoperatie gaat zijn. Voor een kosteninschatting kun je het beste vooraf je dierenarts raadplegen.

Advies of vragen?

Bij twijfel over de gezondheid van je huisdier of vragen over een mogelijke blaasoperatie is het altijd aan te raden om contact op te nemen met je dierenarts. Zo weet je zeker dat je huisdier de juiste zorg krijgt.

Did this article help you?

Please select what suits your situation or type on your own. We greatly appreciate your feedback.

Thank you!

We really appreciate it

Contact a veterinarian

Laten we het hebben over gebitsverzorging

Veel eigenaren van gezelschapsdieren geloven dat de tanden van hun vriend(in) gezond zijn, terwijl dit vaak niet het geval is. Wist u dat 80% van de volwassen honden en katten last heeft van gebitsproblemen? Het kan lastig zijn om dit te herkennen. Wij helpen u graag om uw hond een gezondere glimlach te geven.

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.