Lees ook: bloeddrukmeting hond en bloeddrukmeting kat
Oorzaken van hoge bloeddruk bij huisdieren
Bij huisdieren zijn verschillende aandoeningen vaak de oorzaak van een verhoogde bloeddruk. Veelvoorkomende onderliggende aandoeningen die kunnen leiden tot hoge bloeddruk zijn:
- nierproblemen
- schildklierproblemen hond of kat
- suikerziekte bij honden of katten
- de ziekte van Cushing
Niet bij elk dier is de oorzaak van een hoge bloeddruk meteen te achterhalen. Bij oudere dieren, of bij huisdieren met reeds bekende aandoeningen zoals hart- of nierziekten, is het belangrijk om de bloeddruk regelmatig te controleren.
Herkenning van symptomen bij verhoogde bloeddruk
Hoge bloeddruk bij huisdieren gaat niet altijd gepaard met duidelijke symptomen. Het is daardoor soms lastig om zonder controle vast te stellen of je dier last heeft van een verhoogde bloeddruk. Toch kunnen sommige signalen wijzen op onderliggende problemen, zoals vermagering, veel drinken en plassen, verminderde eetlust, braken of diarree. Symptomen zoals spierzwakte of moeite met bewegen kunnen bij ernstige gevallen ook voorkomen. Bij katten kunnen bloedingen in de ogen, blindheid of zelfs verlamming optreden als gevolg van langdurige hoge bloeddruk.
De bloeddrukmeting: hoe gaat het in zijn werk?
De bloeddruk van je huisdier kan eenvoudig worden gemeten, vergelijkbaar met hoe dit bij mensen gebeurt. Een dierenarts brengt een kleine manchet aan om de poot of staart van je dier. Afhankelijk van het temperament van je huisdier, kan worden gekozen tussen verschillende meetmethoden, zoals de Doppler-techniek of de Oscillometer. Om de betrouwbaarheid van de meting te vergroten, is het belangrijk dat je dier rustig is en gewend raakt aan de omgeving van de dierenartspraktijk, omdat stress de bloeddruk kan verhogen.
Behandeling bij hoge bloeddruk
Als een onderliggende oorzaak van de hoge bloeddruk bekend is, zal deze vaak eerst worden behandeld. Dit kan soms voldoende zijn om de bloeddruk te stabiliseren. Is de oorzaak onbekend of blijft de bloeddruk ondanks behandeling te hoog, dan kan bloeddrukverlagende medicatie nodig zijn. Er zijn verschillende typen bloeddrukverlagers beschikbaar, en je dierenarts kan je adviseren welke het beste bij jouw huisdier past. Regelmatige controles zijn belangrijk om te zorgen dat de medicatie goed werkt en de bloeddruk stabiel blijft.
Kosten en regelmatige controle
De kosten van een bloeddrukmeting en eventuele vervolgbehandelingen kunnen variëren. Deze zijn afhankelijk van de benodigde onderzoeken en de specifieke behandeling van je huisdier. Regelmatige bloeddrukcontroles, vooral bij oudere dieren, kunnen helpen om problemen vroegtijdig te signaleren en behandelen. Voor huisdieren ouder dan zeven jaar wordt een jaarlijkse bloeddrukcontrole aangeraden.
Twijfels of vragen? Neem contact op met je dierenarts
Als je merkt dat je huisdier mogelijk symptomen van hoge bloeddruk vertoont of als je wilt weten of een bloeddrukmeting nodig is, aarzel dan niet om contact op te nemen met je dierenarts. Zo kun je samen bepalen wat het beste is voor de gezondheid van je dier.