Inslapen konijn

Het is een moeilijke keuze: kiezen voor het in laten slapen van uw konijn. In sommige situaties is euthanasie de enige optie. Wanneer kiest u voor het inslapen van uw konijn en wat kunt u verwachten?

Wanneer is het tijd om mijn konijn in te laten slapen?

Het liefst heeft u uw dier zo lang mogelijk bij u, en in het geval van konijnen die in paren leven, zult u het moeilijk vinden om een koppeltje op te breken.

De keuze voor euthanasie is om erger lijden te voorkomen. Een operatie of andere behandeling is geen optie meer of zal de ziekte erger maken.

Enkele vragen die u uzelf kunt stellen zijn:

  • Heeft mijn konijn nog schijnbaar plezier in het leven?
  • Functioneert zijn lichaam nog (eet en drinkt hij nog, keutelt hij regelmatig)?
  • Is zijn gedrag veranderd, en waarheen is dat te herleiden?
  • Verzorgt hij zichzelf nog, en lukt dat ook?

Uw dierenarts helpt u graag als u advies nodig heeft.

Hoe wordt mijn konijn ingeslapen?

Heeft u de keuze gemaakt om uw konijn in te laten slapen? Dan wordt u hier natuurlijk ook in begeleid en zorgen wij ervoor dat u de tijd kunt nemen om afscheid te nemen.

Aanwezig bij inslapen konijn

Het is voor u mogelijk om bij het inslapen van uw konijn aanwezig te zijn; dat is een keuze die u zelf kunt maken. U kunt er natuurlijk ook voor kiezen om niet aanwezig te zijn.

Het is ook in sommige gevallen ook mogelijk om uw konijn thuis in te laten slapen.

Injecties

Uw konijn krijgt twee injecties. De eerste injectie is om uw konijn onder verdoving te brengen zodat hij of zij rustig in slaap valt. Als uw konijn diep onder narcose is, geeft de dierenarts de tweede injectie. Deze injectie zal het hart doen stoppen. De Dierenarts controleert of het hart gestopt is om het overlijden vast te stellen.

Kosten in laten slapen konijn

De kosten van een konijn laten inslapen hangen van verschillende factoren af. Gebeurt het bij u thuis of op de kliniek? En neemt u uw konijn mee naar huis of gaat hij of zij naar het crematorium?

Uw dierenarts kan deze en andere vragen voor u beantwoorden. Neem contact met ons op voor meer informatie en advies.

Na het overlijden van uw konijn

Wat u wilt doen na het overlijden van uw konijn bespreken wij het liefst terwijl uw konijn nog leeft of bij het maken van de afspraak. Na de gebeurtenis kunnen emoties het moeilijker maken om te beslissen wat u met u uw konijn wilt doen. Denk daarom na over de volgende mogelijkheden.

Cremeren of begraven

Om uw konijn een waardig afscheid te geven, kan u ervoor kiezen om uw konijn te laten cremeren of begraven op een begraafplaats speciaal voor dieren.

Bij een crematie zijn twee opties mogelijk:

  • alleen cremeren
    Als u voor alleen cremeren kiest, kunt u ervoor kiezen om de as van uw konijn terug te krijgen. Het crematorium heeft vaak een ruime selectie aan urnen en sieraden. Wilt u de as niet terugkrijgen? Dan kan het crematorium de as voor u uitstrooien.
  • groepscrematie
    De tweede mogelijkheid is om uw konijn met andere huisdieren te laten gecremeerd. Hierbij is het niet mogelijk om de as van uw konijn terug te krijgen. De as wordt na de crematie door het crematorium uitgestrooid.

Het crematorium kan voor u ook andere wensen invullen zoals het terugkrijgen van een pluk haar of inktafdruk van de poot.

Kijk voor meer informatie op de website van de huisdierencrematoria die nauw samenwerken met AniCura:

U kunt ervoor kiezen om uw konijn te laten begraven op een begraafplaats voor dieren. Informeer bij uw dierenarts welke organisatie u kan ondersteunen bij het organiseren van een begrafenis.

Destructie

Wanneer u voor destructie kiest, laat u uw konijn achter bij de dierenarts voor destructie. Uw konijn wordt opgehaald en samen met ander dierlijk restmateriaal, slachtafval en kadavers via een industrieel proces verwerkt. Als u voor deze optie kiest, betaalt u de kosten voor destructie in de kliniek.

Rouwproces

Iedereen rouwt anders. Misschien helpt het u om bij het hele proces aanwezig te zijn om te zien hoe uw konijn rustig inslaapt. Of u wilt juist de herinnering aan uw konijn nadrukkelijk levend houden.

Het kan helpen om het letterlijk een plekje te geven: maak een ruimte in huis waar u foto’s en spullen van uw konijn houdt.

Zorg ervoor dat het afscheid en de rouw bespreekbaar zijn.

En onthoud dat tijd de wonden heelt. Mocht uw konijn onderdeel van een koppeltje zijn geweest, moet u onthouden dat zijn of haar partner ook moet wennen aan een leger hok. Uw dierenarts kan u adviseren in hoe u uw andere konijn hiermee helpt.

Contact a veterinarian

Laten we het hebben over gebitsverzorging

Veel eigenaren van gezelschapsdieren geloven dat de tanden van hun vriend(in) gezond zijn, terwijl dit vaak niet het geval is. Wist u dat 80% van de volwassen honden en katten last heeft van gebitsproblemen? Het kan lastig zijn om dit te herkennen. Wij helpen u graag om uw hond een gezondere glimlach te geven.

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.