Ga naar: amputatie kat
Amputatie bij hond
Een amputatie proberen we altijd te voorkomen. Soms is het helaas wel nodig om bijvoorbeeld het leven van uw hond te redden, of als er geen andere behandeling mogelijk is om erge pijn weg te nemen. Voorafgaand aan een dergelijke operatie vindt altijd een consult plaats. Uw dierenarts beoordeelt of amputatie inderdaad de beste optie is.
Bij botbreuken zijn bijvoorbeeld ook andere behandelingen mogelijk.
Oorzaken staartamputatie bij honden
Mocht uw dierenarts besluiten dat een amputatie van de staart nodig is, dan is de reden hiervoor in de meeste gevallen een tumor of verwonding.
Een bijtwond kan de huid flink verwonden. Ook kan uw hond na een beet een fikse infectie oplopen die niet te bestrijden is, waardoor amputatie de enige optie is.
Daarom is het belangrijk dat bijtwonden altijd zo snel mogelijk worden bekeken door een dierenarts.
Oorzaken voorpoot of achterpootamputatie bij honden
Als de poot van uw hond, bijvoorbeeld door een ongeval, dusdanig beschadigd is dat de kans op herstel zeer klein is kan gekozen worden voor amputatie.
Of als uw hond een verlamde poot heeft door een ongeval, dan kan uw hond met die poot gaan slepen. Daardoor kan de bovenkant van de voet beschadigd raken, en dat kan weer tot chronische verwondingen leiden.
Om te voorkomen dat deze chronische verwondingen gaan ontsteken - wat een reden kan zijn voor amputatie - is het belangrijk dat u daar altijd een dierenarts naar laat kijken.
Hoe verloopt de ingreep?
Amputatie vindt altijd plaats onder narcose (anesthesie). Uw hond is hiervoor bij onze dierenarts-chirurgen in veilige handen. Op basis van de leeftijd, verdere gezondheid en ras van uw hond maken wij eerst een anesthesieplan op maat.
En met de juiste pijnstilling blijft uw hond zo goed als pijnvrij voor, tijdens en na de operatie.
Herstel voorpoot of achterpootamputatie bij honden
Een kleine hond kan na een pootamputatie zonder veel problemen verder met zijn leven. Behoort uw hond tot een groter ras, dan zal uw dierenarts u uitgebreid informeren over nazorg, revalidatie en herstel.
De meeste honden leiden na een operatie een vrolijk leven. Was uw hond al gewend aan een poot die het minder goed deed, dan draagt dit bij aan een vlot herstel.
In het geval dat de poot vlak voor de operatie nog volledig in orde was, zal uw hond na de ingreep even moeten zoeken naar een nieuwe balans.
Over het algemeen duurt dat 48 uur. Omdat het meeste gewicht op de voorpoten rust, zal bij een voorpootamputatie de gezonde poot extra gewicht moeten dragen. Maar ook dat hoeft niet voor problemen te zorgen.
Wat zijn de voordelen en nadelen van amputatie?
Wanneer u een beslissing moet maken over amputatie, is het belangrijk dat u zich goed laat voorlichten. Amputatie is namelijk onomkeerbaar. Is uw hond bijvoorbeeld te groot of te zwaar, dan kan het lopen op drie poten voor problemen zorgen.
In het geval van ernstige weefselschade aan de voor- of achterpoot is bij een te grote of te zware hond een andere manier van behandelen vaak aan te raden, ondanks eventuele hogere kosten.
Ook voor complexe botbreuken nemen de behandelingsmogelijkheden toe. Uw dierenarts kan u hierover informeren. Houd er bij een beslissing voor amputatie bij jonge honden rekening mee dat de overige drie poten vatbaarder worden voor gewrichtsproblemen.
Kosten van amputatie bij honden
Amputatie is een chirurgische ingreep. De kosten van een operatie met narcose zijn afhankelijk van een aantal factoren. Bijvoorbeeld hoe oud uw hond is, in welke conditie hij verkeert, of uw hond medicatie gebruikt en of er sprake is van hartklachten. Voorafgaand aan een operatie zal de dierenarts uw hond daarop onderzoeken. Zo wordt bepaald welke narcose uw hond nodig heeft.
Wilt u meer informatie over de kosten van amputatie bij honden? Neem dan contact met ons op.