Blaasoperatie hond

Honden hebben een blaasoperatie nodig als er te veel blaasgruis of blaasstenen in hun blaas of plasbuis zitten. Reuen krijgen het vaakst last van blaasstenen. Maar in principe kunnen alle katten en honden ermee te maken krijgen.

Lees ook: Blaasoperatie kat

Wanneer is een blaasoperatie bij uw hond nodig?

Een blaasoperatie wordt vooral ingezet bij een verstopte plasbuis, blaasgruis en/of blaasstenen. De symptomen van blaasgruis en blaasstenen zijn vergelijkbaar met die van een blaasontsteking van uw hond:

  • vaak en in kleine beetjes plassen
  • bloed in de urine bij een urineonderzoek

Door middel van een urineonderzoek bij uw hond wordt onderzocht of uw hond last heeft van blaasgruis of een blaasontsteking.

Wanneer een hond blaasstenen heeft die niet uitgeplast kunnen worden is een blaasoperatie noodzakelijk.

Blaasstenen met speciaal voer behandelen

Alleen wanneer er kleine hoeveelheden struvietsteentjes zijn, kunnen we eerst proberen om de blaasstenen te behandelen met speciaal voer. Of speciaal voer geven bij blaasproblemen werkt controleren we met een echo of röntgen. Als dit niet werkt, zullen we alsnog een blaasoperatie doen.

Verstopte plasbuis - snel ingrijpen

Als het dier helemaal niet plast, kan de plasbuis verstopt zijn. Dit probleem komt vaker voor bij reuen dan bij teven.

Verstopping van de plasbuis - afbeelding vergroten

Als er niet wordt ingegrepen, verslechtert bij de meeste blaasproblemen uw hond snel: hij of zij gaat braken en wordt erg wankel. Binnen 24 uur kan uw hond dan komen te overlijden. In het geval van een afgesloten plasbuis is het dus belangrijk dat er snel wordt geopereerd.

Ook in minder gevaarlijke situaties kan er gekozen worden voor een blaasoperatie om blaasstenen te verwijderen.

Hoe werkt een blaasoperatie bij uw hond?

De blaasstenen kunnen worden bekeken door middel van een röntgenfoto of echo. Tijdens de operatie zal uw hond onder narcose worden geholpen. Er wordt een katheter ingebracht in de plasbuis.

Vervolgens worden alle steentjes uit de blaas verwijderd via een klein sneetje. De blaas wordt nog een keer goed uitgespoeld om er zeker van te zijn dat alle steentjes weg zijn, daarna wordt het zorgvuldig gehecht.

Dan wordt er een röntgenfoto gemaakt om te controleren of alle stenen weg zijn. De steentjes worden opgestuurd naar het laboratorium om de samenstelling te bekijken.

Nazorg en herstel van uw hond na een blaasoperatie

Het is slim om uw hond een speciale romper of kap aan te doen, om te voorkomen dat hij aan de hechtingen gaat likken. Er zal met u een vervolgafspraak worden gemaakt om de hechtingen te verwijderen.

Als de uitslag van de steentjes terug is, krijgt u advies over het dieet voor uw hond. Zo moet uw hond veel drinken en speciaal eten krijgen, met weinig eiwitten, calcium, fosfor en magnesium.

De meeste blaasstenen bestaan namelijk uit struviet, een stof die ontstaat bij een overmatige aanwezigheid van deze ingrediënten.

Lees ook: Blaasproblemen bij de hond

Voordelen en nadelen van een blaasoperatie

Uw hond heeft na de operatie minder plasproblemen, omdat alle stenen zijn verwijderd.

Verder is het een snelle oplossing; wachten totdat een dieet aanslaat duurt veel langer. Een nadeel is dat er aan elke operatie risico’s verbonden zijn. Natuurlijk doen wij ons best deze zo veel mogelijk te verkleinen.

De kosten van een blaasoperatie bij honden 

De kosten hangen af van hoe ingewikkeld de ingreep is. Wanneer uw hond heel veel stenen en/of gruis in de blaas heeft, dat is veel meer werk dan wanneer uw dier één of twee stenen heeft.

Daarnaast is het gewicht van uw hond bepalend voor bijvoorbeeld de kosten van de narcose.

Neem voor vragen en advies contact met ons op.

 

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.