Lees ook: Castratie kat
Castratie bij uw hond
Onder een castratie verstaat men het definitief of tijdelijk verwijderen van de totale voortplantingsfunctie door een chirurgische of medicamenteuze ingreep van de geslachtsklieren.
In simpele woorden: door de castratie is het niet meer mogelijk dat uw hond zich voortplanten. Ook wordt door de castratie de hormonale regeling beïnvloedt.
Dit in tegenstelling tot sterilisatie waarbij alleen de mogelijkheid tot voortplanten teniet gedaan wordt.
Lees ook: het verschil tussen castratie en sterilisatie
Redenen en voordelen castreren hond
Een hond laten castreren kan geadviseerd worden om twee redenen:
1. Medische reden voor castratie
Sommige reuen hebben bijvoorbeeld vaak last van een steeds terugkerende voorhuidontsteking. Dit probleem verdwijnt na een castratie.
2. Ongewenst gedrag van de hond
Om sperma te kunnen produceren is testosteron nodig. Maar testosteron is óók van invloed op gedrag. En dat kan ongewenste vormen aannemen.
Zo kan de hond dominanter of agressief zijn, overmatig ‘rij’ gedrag vertonen, verminderde eetlust hebben of weglopen waarbij hij opzoek gaat naar een loopse teef.
Een castratie is van invloed op het testosterongehalte van de hond
Een castratie neemt de testosteron weg en als dit inderdaad de oorzaak is van het gedrag, dan kan een castratie het probleem verhelpen.
Ook de levensverwachting van een hond zou door een castratie hoger worden. Echter, de wetenschappelijke onderbouwing daarvoor ontbreekt.
Een castratie heeft niet alleen maar voordelen. Sterker nog, het heeft juist meer nadelen.
Nadelen castreren hond
- Een castratie lost niet per definitie alle gedragsproblemen op. Vooral bij castratie op latere leeftijd is er kans dat het dominante gedrag blijft. Dit gedrag wordt namelijk niet alleen door hormonen bepaald, maar ook door de ‘sociale verhoudingen’ die dan al zijn vastgelegd.
- Vaak wordt gedacht dat een castratie de kans op prostaatproblemen bij een hond vermindert. Dit is niet helemaal waar. De kans op goedaardige vergroting van de prostaat neemt wel af, maar de kans op prostaattumoren neem ietst toe.
- Ook andere tumoren kunnen iets vaker voorkomen na castratie. Onder andere: bottumoren, bloedvattumoren, harttumoren, blaaswandtumoren en anaalkliertumoren.
- Wanneer het gedrag van uw hond verkeerd geïnterpreteerd wordt, kan een castratie een negatief effect hebben. Dit is vooral het geval als uw hond angstagressie heeft. Overleg dit daarom altijd met uw dierenarts.
Gevolgen van een castratie bij honden
Naast het eerder genoemde risico van een toenemende kans op prostaattumoren is een van de belangrijkste gevolgen van een castratie bij uw hond dat de stofwisseling verandert door het wegnemen van testosteron.
- De spiermassa neemt daardoor af en uw hond krijgt meer aanleg om dik te worden. Dat heeft weer bijkomende gevolgen, zoals ouderdomsarthrose.
- Ook suikerziekte en bepaalde huidplooiproblemen kunnen hierdoor meer voorkomen. De voeding zal hier dus op aangepast moeten worden.
- De vacht kan wat doffer worden en meer gaan krullen. Dit geldt vooral voor honden met een halflange glanzende vacht.
Samenvattend
Er zijn voor- en nadelen van castratie waarbij een afweging van de wensen van eigenaar naast de leeftijd, het ras en geslacht van de hond en de voor- en de nadelen voor het individuele dier plaats moet vinden.
Vraag uw dierenarts om advies. Hij of zij kan u helpen als u overweegt uw hond te laten castreren.
Vanaf welke leeftijd kunt u uw hond laten castreren?
De leeftijd waarop een reu gecastreerd kan worden, is afhankelijk van het ras van de hond.
Bij bepaalde rassen kan een te vroege castratie incontinentie veroorzaken. Over het algemeen geldt dat reuen vanaf zes maanden veilig gecastreerd kunnen worden.
Hoe gaat castratie van een hond in z’n werk?
Bij de castratie verwijdert de dierenarts beide zaadballen (testikels) van uw hond. Het verwijderen van beide zaadballen gebeurt onder narcose. Uw hond krijgt hiervoor een combinatie van injectie- en gasnarcose toegediend.
Doordat uw hond een buisje in de keel heeft gekregen, kan hij na het ontwaken gaan hoesten. Geef uw hond 12 uur voor de operatie geen eten meer. Dat verkleint het risico op complicaties.
Vaak kan uw hond op dezelfde dag nog naar huis.
Het achterlijf van een reu- afbeelding vergroten
Herstel en nazorg van uw hond na castratie
Is uw hond na de operatie weer op zijn eigen vertrouwde plek thuis, dan kan hij nog wat slaperig zijn. Er zijn een aantal dingen die u kunt doen om het herstel van uw hond te versnellen en het hem zo comfortabel mogelijk te maken.
- Zorg voor een lekker warm plekje, alleen niet bij de kachel en niet in de zon. Het beste is om uw hond nu zo veel mogelijk met rust te laten. Ook al wilt u hem nu het liefst vertroetelen.
- Geef uw hond kleine porties te eten en te drinken tijdens zijn herstelperiode.
- Zorg ervoor dat uw hond de eerste vijf tot zeven dagen rustig beweegt. Maak nog geen lange wandelingen en houd uw hond tijdens het uitlaten aangelijnd.
-
Voer daarna de hoeveelheid beweging rustig op. Na 10 tot 14 dagen mag uw hond weer zwemmen.
Kraag of medische romper
Bij castratie wordt meestal gebruik gemaakt van onderhuidse hechtingen, deze lossen vanzelf op. Heeft uw hond de neiging om aan de wond te bijten of likken?
Een kraag of medische romper kan voorkomen dat de wond gaat infecteren of dat uw hond de hechting beschadigt. Uw dierenarts geeft u hierover graag advies.
Alternatief voor castratie hond
Een tijdelijk en pijnloos alternatief is de chemische castratie. Chemische castratie heeft alle voordelen van een castratie maar is niet defintief én uw hond hoeft niet geopereerd te worden.
Dus geen narcose, geen risico op complicaties en geen herstelperiode. Door de chemische castratie ziet u ook direct of castreren het gedragsprobleem oplost, of dat er een andere oorzaak is.
Wilt u meer weten over de voor- en nadelen van chemische castratie en hoe de behandeling gaat? Lees hier over de behandeling chemische castratie.
Kosten castratie hond
AniCura is gespecialiseerd in verschillende vormen van castratie. De kosten hiervan zijn bijvoorbeeld afhankelijk van het type castratie en het gewicht van uw hond.
Meer weten over de verschillende methoden van castreren en de kosten die daarbij komen kijken? Neem contact op met een AniCura Dierenkliniek bij u in de buurt.