Wanneer is het laten chippen en registreren van een hond verplicht?
In Nederland geldt sinds april 2013 een chip- en registratieplicht voor honden. Vanaf 1 november 2021 zijn daar regels bij gekomen. Alle nieuwe pups moeten binnen zeven weken na geboorte gechipt en geregistreerd zijn en een EU-Dierenpaspoort hebben. Honden die uit het buitenland gehaald zijn, moeten binnen twee weken aan deze registratie eisen voldoen.
Vanaf 1 november 2021 moet ook elke hond die van eigenaar wisselt een chip, registratie en een paspoort hebben. Wanneer u een hond koopt of krijgt, moet de hond dus aan al deze eisen voldoen. Als dit niet zo is, bent u ook als nieuwe eigenaar in overtreding.
Voor chippen en registratie altijd registratie eerste eigenaar nodig
Ook is het verplicht dat de eerste eigenaar zich geregistreerd. Zonder de registratie van de eerste eigenaar mag een hond niet gechipt en geregistreerd worden.
De eerste eigenaar is meestal de fokker of de importeur van de hond. Maar ook als u thuis eenmalig een nestje heeft, is deze registratie verplicht. Om uzelf te laten registeren als eerste eigenaar vraagt u een Uniek Bedrijfsnummer (UBN) aan bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
Met dit UBN kan de dierenarts het chipnummer en het paspoortnummer van de hond registreren in een van de daarvoor aangewezen portalen.
Vanaf welke leeftijd kan ik mijn hond laten chippen?
Chippen kan bij pups al vanaf een leeftijd van 6 weken. Uw huisdier kan vervolgens gedurende zijn hele leven worden geïdentificeerd. Om het unieke ID-nummer te kunnen zien, is een speciale lezer vereist. Bij onder andere de politie, dierenartsen, asielen en dierenambulances is er standaard een chipreader aanwezig.
Registreren is nodig om het chipnummer te koppelen aan uw gegevens en die van uw hond. Zonder registratie zijn uw gegevens helaas niet te achterhalen. De dierenartsen van uw AniCura-kliniek helpen u graag of kijk alvast op de Nederlandse databank voor gezelschapsdieren.
Hoe registreer ik een hond die uit het buitenland komt?
Alle honden die vanuit het buitenland naar Nederland komen, moeten al gechipt zijn en een paspoort hebben voordat ze in Nederland komen. Als de hond in Nederland is, moet u hem of haar binnen twee weken laten registreren door de dierenarts. Als u de importeur bent, moet u voor de registratie van de hond ook uzelf laten registreren door een UBN aan te vragen.
Per ongeluk een hond zonder registratie gekocht?
Of bent u opgelicht met een vals paspoort? Vraag dan in ieder geval direct een UBN aan via deze website. En laat uw nieuwe hond door de dierenarts chippen en registreren bij een van de aangewezen portalen.
Waarom is het verplicht om mijn hond te laten chippen en registreren?
Met een chip kan uw hond als deze gevonden wordt altijd weer naar u teruggebracht worden. Dat is natuurlijk een hele geruststellende gedachte. De nieuwe regels voor registratie van honden moeten ook zorgen voor een betere controle op de hondenhandel.
Er is in Nederland een grote vraag naar honden. Helaas groeit hierdoor de illegale hondenhandel. Hierbij worden honden vaak niet goed behandeld, en is er weinig oog voor het welzijn en de gezondheid van honden. Doordat het nu verplicht is dat alle personen die betrokken zijn bij de aanschaf van een hond te registreren, is het gelijk duidelijk waar de hond vandaan komt.
Met uw hond op reis
Gaat u graag samen met uw hond op reis naar het buitenland? Voor alle honden geldt een identificatieplicht als u uw huisdier mee de grens over wilt nemen. Hier heeft u dus ook het EU-dierenpaspoort voor nodig. Let ook op de entingen die uw hond nodig heeft.
Boete voorkomen bij chippen
Wanneer uw hond is gechipt en geregistreerd, bent u verplicht de registratie de rest van zijn of haar leven kloppend te houden.
Geef eventuele wijzigingen in bijvoorbeeld adres of eigenaar binnen 14 dagen door. Dit is niet alleen belangrijk bij zoekraken – u wilt immers dat uw huisdier veilig bij u terugkeert – u riskeert bovendien een forse boete.
Op www.chipjedier.nl staat alle informatie over de registratieplicht en het laten chippen van huisdieren. Of neem direct contact op met een van onze medewerkers.
Lees ook: Het chippen van de kat