Cryptorchidie hond behandeling

Cryptorchidie, ook wel binnenbal genoemd, is een erfelijke aandoening waarbij één of beide testikels niet zijn ingedaald in het scrotum (balzak). Cryptorchidie kan bij alle hondenrassen voorkomen en wordt meestal behandeld met een castratie.

Fokken met honden die in aanleg cryptorchidie hebben, wordt door uw dierenarts afgeraden.

Wat is de functie van teelballen?

De testikels (of teelballen) van een hond zijn belangrijk voor de voortplanting. Hier wordt het mannelijk geslachtshormoon testosteron aangemaakt en de zaadcellen geproduceerd. De testikels zitten in een balzak (scrotum) dat zich buiten het lichaam bevindt. Bij de productie van zaadcellen bij honden is namelijk een lagere temperatuur nodig dan de normale lichaamstemperatuur.

Hoe verloopt de afdaling van de testikels bij uw hond

De testikels ontstaan in de buikholte van de nog ongeboren pup, vlakbij de nieren. Vanaf daar begint de afdaling door het lieskanaal naar de balzak. Al voor de bevalling begint die reis.

Op het moment van geboorte liggen de teelballen van de pup halverwege het lieskanaal. Ongeveer vijf dagen na de geboorte zijn de testikels voorbij het lieskanaal. Het duurt dan nog rond de vier weken voordat de teelballen definitief de balzak hebben bereikt en dus ingedaald zijn.

Verlate afdaling van de testikels

Op een leeftijd van ongeveer twee weken zijn de teelballen door een dierenarts te voelen. Ze liggen dan tussen het lieskanaal en de balzak in. De testikels zijn dan nog niet volgroeid en het kanaal tussen het lieskanaal en het scrotum is in verhouding wijd.

Het komt voor dat de afdaling van de testikels verlaat is. De testikels zijn dan nog niet voelbaar. Dit kan tot wel acht tot tien weken uren.

Het voelen van de testikels wordt daarnaast soms bemoeilijkt, omdat jonge reuen tot aan de puberteit hun testikels kunnen optrekken tot aan het lieskanaal.

Er zijn rassen waarbij de afdaling duidelijk later op gang komt (bijvoorbeeld Sint Bernhard), hierbij wordt dan niet gesproken van een verlate afdaling, omdat dit voor dat ras normaal is.

Niet ingedaalde teelbal hond

Niet ingedaalde testikels zijn halverwege de reis naar de balzak ergens achtergebleven. Bij de meeste gevallen gaat het om één niet ingedaalde teelbal. Bij enkele honden gaat het om beide teelballen. Ze bevinden zich dan in de buikholte of tussen het lieskanaal en het scrotum in.

Bij een niet ingedaalde teelbal produceert de hond nog wel testosteron, maar zal de productie van zaadcellen moeilijker worden.

Testikel minder goed ontwikkeld

Niet ingedaalde teelballen zijn namelijk minder goed ontwikkeld en de temperatuur in het lichaam is te hoog voor een goede spermaproductie. Zeker in het geval van twee binnenballen zijn nakomelingen dus onwaarschijnlijk.

Bij AniCura hebben we veel ervaring met het behandelen van honden met cryptorchidie. Neem contact met ons op voor meer informatie of een afspraak.

De oorzaken van cryptorchidie

Er zijn verschillende oorzaken van deze aandoening, de meest voorkomende zijn:

  • De beweging van de testikel naar de balzak is vertraagd of bemoeilijkt.
  • Er is een opstopping ter hoogte van het lieskanaal.
  • Het scrotum is niet goed ontwikkeld.
  • De testikel is te groot om door het lieskanaal te komen.
    Er is een tekort aan de geslachtshormonen FSH en LH.
  • Cryptorchisme komt bij sommige rassen vaker voor, zoals: dwergrassen, kortsnuitige rassen (onder andere de Boxer en de Engelse Bulldog), de Siberische Husky, de poedel en de Old Shetland Sheepdog.

Risico’s niet ingedaalde tekstikels bij hond

Over het algemeen merkt een hond weinig klachten bij een niet ingedaalde teelbal of binnenbal. Meestal wordt het vastgesteld als u met de pup bij de dierenarts komt voor de eerste inentingen.

Wel hebben honden met één of twee niet ingedaalde testikels een groter risico op (goedaardige) testikeltumoren of testikeltorsie (draaiing rond het eigen bloedvat) en kunnen er gedragsproblemen zijn.

Operatie niet ingedaalde teelbal hond

De gebruikelijke behandeling bij honden met cryptorchidie is een castratie. Behandeling van cryptorchidie is meestal wenselijk om twee redenen:

  • Om het risico op bovengenoemde testikeltumoren of testikeltorsie uit te sluiten.
  • De testosteronproductie bij een niet ingedaalde teelbal gaat gewoon door. Door de hoge lichaamstemperatuur kan die productie zelfs stijgen, wat hyperseksueel gedrag kan veroorzaken.

Castratie beide teelballen van uw hond

Of uw hond één of twee niet ingedaalde teelballen heeft maakt niet uit. In beide gevallen worden allebei de testikels verwijderd met een castratie. Dit kan vanaf zes maanden oud.

Het verwijderen van de testikels kan op twee manieren

  • via een snede in de buik en het opzoeken van de bal
  • via laparascopische methode.

Uw dierenarts kan u het beste adviseren over de noodzaak of mogelijkheid van het verwijderen van de teelballen. Er zijn een aantal bijzondere gevallen waarbij een operatie onwenselijk of zelfs niet nodig is. 

Testikel in buik kan leiden tot testikeltumor

Als de testikel in de buik een tumor veroorzaakt zullen pas klachten merkbaar worden als de tumor al een bepaald grootte heeft. Dat maakt een operatie risicovol, zeker als er al uitzaaiingen zijn. Of een tumor zal ontstaan is nooit met zekerheid te zeggen, maar omdat het moeilijk te monitoren is, is het advies om de testikels uit de buik te verwijderen rond eenjarige leeftijd.

Testikel buiten het lieskanaal: operatie niet nodig

Als de testikel net buiten het lieskanaal ligt, hoeft de testikel niet perse verwijderd te worden. De testikel kan in dit gebied namelijk gecontroleerd worden op grootte en hardheid, dus een tumor of torsie kan al in een vroeg stadium opgespoord worden.

Waarom dan toch behandelen?

Toch komt het voor dat een eigenaar van een reu graag wil dat een teelbal die buiten het lieskanaal ligt toch behandeld wordt.

Redenen van behandeling kunnen zijn dat de eigenaar met de hond naar een show wil of dat het gedrag van de hond voor problemen zorgt.

Eventueel is dan een chemische castratie een minder ingrijpende oplossing dan een castratie.

Contact a veterinarian

Laten we het hebben over gebitsverzorging

Veel eigenaren van gezelschapsdieren geloven dat de tanden van hun vriend(in) gezond zijn, terwijl dit vaak niet het geval is. Wist u dat 80% van de volwassen honden en katten last heeft van gebitsproblemen? Het kan lastig zijn om dit te herkennen. Wij helpen u graag om uw hond een gezondere glimlach te geven.

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.