Een echo bij uw hond

Een echo bij honden werkt, net als een echo bij mensen, met geluidsgolven. Deze gaan door het lichaam van uw hond en worden weerkaatst. Door die golven weer op te vangen, ontstaat een beeld op de monitor.

Lees ook: Echografie kat

Wanneer is een echo nodig bij uw hond?

Er vindt een echo plaats bij het vermoeden dat er iets niet in orde is met uw hond waarvan je niet direct aan de buitenkant kunt zien wat er mis is. Met een echo is het mogelijk om in de organen van uw hond te kijken, bijvoorbeeld om te onderzoeken of er een steentje in de blaas zit, of een blokkade in de darmen.

Bij sommige diagnoses bij honden is echografie eigenlijk niet te missen.

Beoordelen

Het beoordelen van de echobeelden is soms niet makkelijk, vandaar dat bij ervaring noodzakelijk is bij het maken van echo's.

Hartecho

Bij hartproblemen kan er een hartecho bij uw hond worden gedaan, of bijvoorbeeld een ECG onderzoek

Waarom een echo?

Echografie kan in veel verschillende gevallen ingezet worden om meer inzicht te krijgen. Het geeft een beeld van de situatie zonder heel ingrijpend te zijn, zoals bijvoorbeeld bij een kijkoperatie met laparoscopie, hierbij moet uw hond onder narcose worden gebracht en kleine incisies worden gemaakt.

Een echo kan bij een hond van allerlei gebieden nuttig zijn. Enkele voorbeelden van toepassing van echografie bij honden zijn:

Dit is slechts een greep uit de mogelijkheden. Echografie is bij veel type onderzoeken en deelgebieden in te zetten om honden te onderzoeken.

Hoe verloopt echografie bij honden?

Nuchter

Als het nodig is dat uw hond nuchter is voor het onderzoek, dan geeft de dierenarts dit van tevoren aan. Voedsel in de maag of darmen van uw hond kan het zicht belemmeren tijdens de echo. Geef uw hond daarom acht uur voor het maken van de echo geen eten. Uw hond mag wel drinken. Een volle blaas wordt vaak aangeraden voor een echo van de buik, dit kan dan als referentiepunt gebruikt worden. 

Scheren

Op de plek waar de dierenarts het echoonderzoek zal uitvoeren, wordt de vacht van uw hond geschoren. Dit groeit binnen een paar weken weer terug. Daarna wordt er een gel aangebracht en kan de dierenarts met de echokop op zoek naar de dingen die zij wil zien.

Na de behandeling wordt de gel weer van uw hond verwijderd. Maak u zich geen zorgen als uw hond daarna gaat likken aan de plek, de gel is op waterbasis.

Echo is zonder straling

Bij het maken van een echo komt er geen straling aan te pas, u kunt er dus gewoon bij blijven. Een echografie wordt altijd uitgevoerd door een dierenarts, die u tijdens het onderzoek direct vertelt wat hij of zij ziet.

Tijdens het onderzoek vindt de dierenarts hopelijk waar hij of zij naar op zoek was. Dit kan betekenen dat u naar huis kunt, maar het kan ook zijn dat er nog een vervolgonderzoek nodig is.

Biopt

Meestal houdt vervolgonderzoek in dat er een stukje weefsel (een biopt) of een aantal cellen (een punctie) uit uw hond wordt gehaald voor verder onderzoek van dit weefsel in het laboratorium.

Hier hebben de meeste honden geen last van; u kunt dit vergelijken met een prikje tijdens een bloedonderzoek. Een verdoving is dan ook bijna nooit nodig.

Voordelen en nadelen van een echo bij de dierenarts

Het voordeel van een echo is dat een goed beeld gekregen kan worden van wat er in uw hond gebeurt. Er komen geen schadelijke stralingen vrij en uw hond heeft geen pijn van de behandeling.

Het nadeel is dat er vaak een stukje vacht moet worden weggeschoren en dat uw hond soms in een houding moet liggen die hij/zij niet fijn vindt.

Daarom is het prettig als u bij de echo aanwezig bent zodra de coronamaatregelen dit toelaten, zodat u uw hond kunt geruststellen en kunt vasthouden, waardoor de dierenarts zo goed en snel mogelijk kan werken.

Kosten echo bij honden

De kosten van de echo hangt af van verschillende factoren. Echografie bij drachtige honden is bijvoorbeeld anders dan een echo aan de buik. Wilt u een prijsindicatie van een echo bij uw hond? Neem contact op met de dierenartsen en paraveterinairen van AniCura.

Heeft u vragen over een echo voor uw hond? De medewerkers van onze kliniek kunnen u er alles over vertellen.

Contact a veterinarian

Laten we het hebben over gebitsverzorging

Veel eigenaren van gezelschapsdieren geloven dat de tanden van hun vriend(in) gezond zijn, terwijl dit vaak niet het geval is. Wist u dat 80% van de volwassen honden en katten last heeft van gebitsproblemen? Het kan lastig zijn om dit te herkennen. Wij helpen u graag om uw hond een gezondere glimlach te geven.

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.