Endoscopie hond

Ervaart uw hond diarree, verstopping of andere darmproblemen? Of heeft uw hond last van neusuitvloeiing of langdurig hoesten? Als het niet duidelijk is wat er aan de hand is, kan uw dierenarts een endoscopie aanraden.

Lees ook: Endoscopie kat

Wat is endoscopie bij hond?

Endoscopie is een inwendig onderzoek waarbij de arts met behulp van een flexibele slang via bijvoorbeeld de mondholte, neus of anus in het lichaam kan kijken zonder een snede te maken. Hiermee kan de dierenarts bijvoorbeeld het maagdarmstelsel, de blaas, de longen of het binnenste van de neus van uw hond nauwkeurig in beeld brengen.

Een endoscopie bij de hond via de mond - afbeelding vergroten

Op deze manier kan bijvoorbeeld de oorzaak van verschillende klachten opgespoord worden. Uw hond moet voor het onderzoek onder narcose. 

De endoscoop is een dunne slang met daarin een camera. Met de endoscoop kan de dierenarts rustig bekijken wat er aan de hand is met een orgaan of onderdeel van het lichaam zonder uw hond enige stress te geven. De endoscoop bevat ook een werkkanaal waardoor de dierenarts instrumenten kan schuiven, zoals een tangetje om biopten te nemen van het slijmvlies of een vreemd voorwerp vast te pakken en te verwijderen.

Het grote voordeel van een endoscopie is dat er geen chirurgische snede in uw hond gemaakt hoeft te worden. Hierdoor heeft uw hond minder napijn en herstelt het sneller dan na een gewone operatie.  

Wanneer een endoscopie?

Endoscopie bij honden wordt vaak ingezet bij:

  • aanhoudende maagdarmklachten zoals slechte eetlust, overgeven, diarree en/of bloed bij de ontlasting
  • verdenking van maag- of darmontsteking, maag- of darmkanker, maagzweer of darmpoliep
  • incontinentie
  • langdurig hoesten
  • langdurig niezen of neusvloei

Tijdens de endoscopie kunnen de organen van binnenuit bekeken worden op afwijkingen. Ook kan er als nodig een stukje weefsel afgenomen worden, om dit verder te onderzoeken. 

Vreemd voorwerp verwijderen

Heeft uw hond een voorwerp ingeslikt? In sommige gevallen kan dit tijdens de endoscopie direct verwijderd worden. Als dit niet mogelijk is, is er alsnog een gewone operatie nodig. 

Experts in endoscopie

Voor het goed uitvoeren van endoscopie is de juiste kennis en apparatuur nodig. Bij AniCura werken deskundige dierenartsen die dagelijks deze behandeling uitvoeren. Als nodig verwijst uw dierenarts u door naar een specialistisch verwijscentrum. 

Het kijkonderzoek bij uw hond 

Voor een endoscopie moet uw hond nuchter zijn. Uw dierenarts bespreekt met u hoelang voor het onderzoek uw hond nuchter moet zijn en waar u verder rekening mee moet houden. 

Weefselonderzoek

Is er bij de endoscopie weefsel (een biopt) afgenomen voor verder onderzoek? Uw dierenarts zal aangeven wanneer de uitslag verwacht wordt, vaak is dit na ongeveer twee weken. In geval van spoed kan deze uitslag er al binnen enkele dagen zijn. Als de uitslag bekend is, bespreekt de dierenarts deze uiteraard met u. 

Aanvullend onderzoek

Wanneer het onderzoek onvoldoende duidelijkheid geeft over de diagnose, kan aanvullend onderzoek bij uw hond nodig zijn. Uw dierenarts zal u hier dan meer over vertellen, ook welke kosten hieraan verbonden zijn. 

Endoscopie bij darmonderzoek

Het is bij een darmonderzoek ook belangrijk dat andere oorzaken zijn uitgesloten. Om die reden stelt de arts vaak voorafgaand aan de endoscopie een bloed- en ontlastingsonderzoek voor. 

Een darmonderzoek bestaat uit verschillende stappen: endoscopie is daar één van. Na een endoscopie of colonoscopie is het voor uw dierenarts vaak duidelijker wat er met de darmen van uw hond aan de hand is. 

De meest voorkomende oorzaken van darmproblemen zijn:

  • een ontsteking
  • zweren
  • een tumor (goedaardig of kwaadaardig)

Gebruik van prednison en endoscopie

Gebruikt uw hond medicatie met prednison? Wij raden het gebruik van prednison in de zes weken voorafgaand aan de endoscopie bij darmonderzoek sterk af. De reden is dat na gebruik van dit medicijn sommige ziekten niet meer goed te herkennen zijn.

Slikt uw hond prednison en is zes weken zonder prednison geen optie? Dan zal de arts tijdens het intakegesprek kijken wat verstandig is. In sommige gevallen kan de arts besluiten om de endoscopie wel door te laten gaan.

Voor- en nadelen endoscopie bij hond 

Het grote voordeel van een endoscopie is dat er aan de binnenkant van onder andere de slokdarm, maag, darmen, blaas, baarmoeder, neus of longen van uw hond gekeken kan worden zonder hiervoor een snede te maken, zoals bij een gewone operatie het geval is. Hierdoor herstelt uw hond sneller van de ingreep en heeft uw hond geen pijn van een operatiewond. 

Grote flexibiliteit

Er kunnen tijdens het onderzoek diagnoses worden gesteld, voorwerpen worden weggenomen uit de hond, en als nodig biopten worden afgenomen voor verder onderzoek in het laboratorium, zonder dat uw hond er veel last van heeft. Biopten zijn stukjes weefsel die in een laboratorium verder onderzocht worden, bijvoorbeeld op de aanwezigheid van kwaadaardige cellen zoals tumoren. Lees ook: tumor in de ingewanden - diagnose en behandeling - een Case

Een nadeel van een darmonderzoek is dat de darm leeg moet zijn en u uw hond er nuchter voor moet houden. Ook moet uw hond voor het onderzoek onder narcose. 

Kosten endoscopie hond 

De kosten van een endoscopie zijn afhankelijk van de onderzoeken die uw hond  nodig heeft. Zo kan het zijn dat uw hond één of meer van de volgende onderzoeken nodig heeft:

De tarieven verschillen per onderzoek. Als uw hond alleen een endoscopie nodig heeft, zullen de kosten lager zijn.

Blijkt er uit het onderzoek dat uw hond medicijnen nodig heeft? Ook de kosten van de medicatie hebben invloed op de prijs. 

Wilt u meer informatie over endoscopie bij uw hond? Bij AniCura werkt een groot aantal deskundige dierenartsen die dagelijks endoscopieën uitvoeren. We helpen u graag.

Neem contact op met een dierenarts

Laten we het hebben over gebitsverzorging

Veel eigenaren van gezelschapsdieren geloven dat de tanden van hun vriend(in) gezond zijn, terwijl dit vaak niet het geval is. Wist u dat 80% van de volwassen honden en katten last heeft van gebitsproblemen? Het kan lastig zijn om dit te herkennen. Wij helpen u graag om uw hond een gezondere glimlach te geven.

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd