Kijk ook bij: gedragstherapie kat
Wanneer hondengedragstherapie?
Als uw hond zich af en toe of regelmatig vervelend gedraagt, kan het zijn dat dit komt door een probleem in de gezondheid. Laat uw hond daarom altijd eerst goed door de dierenarts onderzoeken.
Is uw hond fysiek gezond? Hondengedragstherapie kan goed helpen bij gedrag dat voor uw hond, uzelf of de omgeving vervelend of gevaarlijk is. Dit kan gedrag zijn dat er altijd al was, of dat zomaar ontstaan is.
Denk bijvoorbeeld aan:
- poep eten
- agressief gedrag, naar andere mensen en/of honden
- verlatingsangst
- veel blaffen
- veel slopen
- onzindelijkheid
- zichzelf bijten
Ook gedrag van uw hond dat bijna niet voorkomt, maar wel ongemak geeft, kan vaak opgelost worden met gedragstherapie. Bijvoorbeeld als uw hond alleen maar blaft naar oma, die eens per maand langskomt.
Alles geprobeerd..
Is uw hond zo’n gevaar voor de omgeving, en weet u niet meer wat u moet doen? Dit kan u een machteloos gevoel geven. Misschien dat u nadenkt over herplaatsing, of zelfs het dier in laten slapen. Het kan zijn dat er met therapie toch nog mogelijkheden zijn om het gedrag aan te passen. Neem contact met ons op voor advies.
Gedragstherapie hond: hoe werkt het?
Omdat er zoveel gedragsproblemen zijn, zijn er (bijna) net zoveel therapieën. Een gedragsprobleem dat komt door trauma tijdens opgroeien moet anders behandeld worden dan een probleem door (gebrek aan) opvoeding.
Een gediplomeerd gedragstherapeut heeft een opleiding gedaan in hondengedrag en hondengedragstherapie. De gedragstherapeut werkt alleen met hondvriendelijke methodes (zonder pijn en straffen) en zorgt voor regelmatige bijscholing omdat op dit gebied veel ontwikkelingen zijn.
Stappen van gedragstherapie hond
De hondengedragstherapeut begint met het in kaart brengen van het probleem.
Mogelijke manieren om dit te doen zijn:
- Vragen stellen over gedrag
U krijgt verschillende vragen over het probleemgedrag, wanneer en waar het voorkomt, hoelang dit al zo is, etc. - Huisvisite
De gedragstherapeut komt bij u thuis om de situaties waarbij het probleemgedrag voorkomt te bekijken. Als huisbezoek geen optie is, kan bijvoorbeeld een video-opname van het gedragsprobleem bekeken worden. - Bezoek op de praktijk
Als de gedragstherapeut vermoedt dat het probleem situatiegebonden is, is een onbekende omgeving een goede test. - Gedragstesten
Er bestaan gedragstesten voor uw hond die onder andere agressie en maatschappelijk aanvaardbaar gedrag toetsen.
Zodra de gedragstherapeut van uw hond alle informatie heeft, zal de therapeut een diagnose stellen en de mogelijkheden aan therapie met u bespreken.
Niet elk gedragsprobleem is direct duidelijk of compleet op te lossen. De gedragstherapeut zal laten weten wat de verwachtingen van een therapie zijn. Soms is het advies om naast de therapie ondersteunende medicatie te geven, bijvoorbeeld kalmeringsmiddelen.
Castratie bij ongewenst gedrag?
Is uw reu dominant of ongehoorzaam? Het kan zijn dat castratie ondersteunt in het ombuigen van het gedrag. Uw dierenarts kan daarin adviseren. Met chemische castratie kan uw reu tijdelijk gecastreerd worden, om zo te zien of het gedrag inderdaad beter wordt. Als het probleem inderdaad minder is geworden, kunt u definitieve castratie overwegen.
U gaat zelf met uw hond aan de slag met de therapie
Bij elke vorm van gedragstherapie gaat u als eigenaar zelf aan de slag met uw hond. U bent de opvoeder, degene die het dier kent en het gedragsprobleem meemaakt. Ook kan het zijn dat u uw eigen gedrag moet veranderen. Dit is een investering voor uw hond en voor uzelf, om uw geliefde huisdier weer terug te krijgen.
De therapeut geeft u hiervoor duidelijke aanwijzingen. Als het nodig is, maakt u met de therapeut meerdere afspraken.
Voordelen gedragstherapie hond
De voordelen van gedragstherapie voor uw hond zijn duidelijk. Door het verdwijnen of verminderen van het probleemgedrag bij uw is er minder gevaar of irritatie. Ook kan uw hond zich beter voelen.
Kosten gedragstherapie voor honden
De kosten voor hondengedragstherapie hangen af van de therapievorm en duur. Is het gedragsprobleem vlot op te lossen, of zijn er meerdere afspraken nodig?
Sommige huisdierverzekeraars vergoeden (deels) de kosten van gedragstherapie bij honden. Bekijk hiervoor de voorwaarden van uw polis.
Vragen of meer informatie?
Bent u nieuwsgierig naar de mogelijkheden van gedragstherapie voor uw hond, of wilt u meer weten over onze gedragstherapeuten? Neem contact met ons op.