Als de breuk of scheur in de bekkenspieren rond de endeldarm ontstaat wordt het een hernia perinealis genoemd. Deze vorm moet altijd geopereerd worden.
Wat is een hernia perinealis?
Normaal als een hond poept, duwt hij met persbewegingen de ontlasting uit de endeldarm door de anus naar buiten.
Bij een hernia perinealis werken de spieren rond de endeldarm niet meer door verslapping of scheuren. Hierdoor kan bij het poepen de ontlasting niet meer makkelijk door de anus naar buiten geperst worden. De ontlasting hoopt zich hierdoor op in een zakvormige verwijding van de endeldarm onder de huid naast de anus.
Complicaties van de hernia - afbeelding vergroten
Ook de prostaat, blaas en darmen kunnen door het persen verplaatst worden tot onder de huid naast de anus. Dit is niet alleen pijnlijk, maar ook gevaarlijk voor uw hond. Door deze verschuivingen kunnen verschillende organen afgekneld of geblokkeerd worden.
Een breuk in de bekkenbodemspieren komt vooral voor bij reuen. Bij niet-gecastreerde reuen veroorzaakt het mannelijk geslachtshormoon testosteron, bij het ouder worden, namelijk voor een verzwakking van de bekkenbodemspieren en een vergroting van de prostaat.
Het verschil tussen een hernia perinealis en een rughernia
In beide gevallen heeft uw hond pijn, maar een rughernia of halshernia is heel anders dan een hernia perniealis. Het verschil tussen de soorten hernia's:
- Hernia perinealis: verslapping of scheuren van de spieren rond de endeldarm
- Hernia: een scheuring van de tussenwervelschijf - onder te verdelen in een rughernia, halshernia of lage rughernia
Bij verschillende soorten horen verschillende symptomen en een zeer andere behandeling bij. Meer informatie over een hernia bij honden? Lees: hernia bij honden
Hernia perinealis symptomen
Een hernia perinealis is door de opvallende uitpuiling naast de anus vaak al zichtbaar met het blote oog. Verder kunt u een hernia perinealis herkennen aan de volgende veelvoorkomende klachten:
- persen en/of gehuil bij het poepen - lees ook: verstopping hond
- zich vaak likken van achteren
- wisselende stevigheid van de ontlasting
- niet lekker voelen
- niet meer kunnen plassen.
Om een zekere diagnose te kunnen stellen zal de dierenarts een inwendig onderzoek via de anus uitvoeren.
Behandeling van hernia perinealis bij honden
Een hernia perinealis gaat niet vanzelf over en kan alleen hersteld worden met een operatie. Wacht daar niet te lang mee: uitstel maakt de situatie voor uw hond alleen maar erger. Daarnaast is er kans dat door de drang om te persen de darm of blaas klem komt te zitten in de uitstulping.
Met ernstige gevolgen, omdat de hond dan bijvoorbeeld niet meer kan plassen.
Behandeling van hernia perinealis - afbeelding vergroten
Operatie hernia perinealis
Tijdens de operatie wordt de stevigheid van de bekkenbodemspieren hersteld door de bekkenbodemspier te verleggen en de breuk te sluiten.
Na ingreep hernia perinealis
Hoewel het een ingewikkelde operatie is, herstellen honden meestal snel. Het is erg belangrijk om te voorkomen dat de hond na de operatie perst op de ontlasting. In veel gevallen zal met speciaal dieet en een laxeermiddel het persen kunnen worden voorkomen.
Om een nieuwe hernia perinealis te voorkomen, is castratie een optie. Dit zodat de prostaat niet vergroot waardoor het bekken wordt opgevuld en de doorloop van ontlasting belemmerd wordt. Wanneer de hond niet harder hoeft te persen om de ontlasting door de belemmerde endeldarm te krijgen, is er ook geen risico op scheuren in de bekkenbodemspieren.
Wilt u uw reu niet (chemisch) laten castreren? Medicijnen zijn soms ook een optie.
Voordelen en nadelen hernia perinealis operatie
Bij een hernia perinealis is het noodzakelijk dat uw reu geopereerd wordt. Als dit niet gebeurt kunnen organen verschuiven, verzakken en/of elkaar afklemmen. Zo kan de urineafvoer, maar ook de bloedtoevoer naar organen negatief beïnvloed worden.
De vooruitzichten na een deskundig uitgevoerde operatie zijn goed.
Het opereren van een hernia perinealis is een ingewikkelde operatie en niet zonder risico’s. Complicaties kunnen een wondinfectie en terugkeren van de aandoening zijn. De kans op (blijvende) incontinentie is gelukkig heel klein.
Een nadeel van de operatie is dat er geen 100 procent zekerheid is dat uw hond niet opnieuw hernia perinealis zal hebben.
Ook is er nog enige nazorg waar u uw tijd aan moet besteden om ervoor te zorgen dat uw reu geneest zoals gewenst.
Hernia perinealis bij honden: kosten
Uw dierenarts geeft u graag antwoord op al uw vragen en een kosteninschatting voor de behandeling van een hernia perinealis bij uw hond. Deze zullen onder andere afhangen van de staat van de hernia perinealis, en de nodige voor- en nazorg.