Hydrotherapie hond

Hydrotherapie voor honden (ook wel 'aquatraining') is een vorm van fysiotherapie in water, waar gebruik wordt gemaakt van een aquatrainer.

Bij hydrotherapie voor uw hond wordt een aquatrainer gebruikt: een loopband in water. Deze vorm van oefentherapie wordt bij honden toegepast bij bijvoorbeeld revalidatie, pijnverlichting bij chronische klachten of zelfs afvallen.

Waarom hydrotherapie uw hond kan helpen

Hydrotherapie is voor heel veel aandoeningen zinvol en iedere hond kan er van profiteren. Zo kan behandeling met de aquatrainer helpen om revalidatie te versnellen en pijn te verlichten, bijvoorbeeld bij artrose (lees ook: Wat is artrose bij honden?). Verder kunt u denken aan revalidatie na een knie-operatie of elleboogoperatie of ter behandeling van artrose.

Wat doet hydrotherapie voor uw hond?

Afhankelijk van de aandoening waarvoor uw hond hydrotherapie krijgt zijn goede resultaten te behalen.

Aquatraining verbetert de coördinatie, stabiliteit en mobiliteit van uw hond. Er is daarom veel winst voor uw hond te behalen bij de behandeling van orthopedische problemen, zoals kruisband problemen, kreupelheid, verlammingsverschijnselen of het erfelijke heupdysplasie (HD). Lees ook: Loopt uw hond mank, neem altijd contact op met uw dierenarts.

U hond wordt een dagje ouder en krijgt last van ouderdomsklachten en/of heeft chronisch pijn. Slijtage, rugklachten, artrose, reuma? Hydrotherapie verbetert het algehele welbevinden van uw hond aanzienlijk door pijnverlichting en het sterker maken van de spieren. De spierversterkende werking helpt bijvoorbeeld ook bij rugklachten of blessures aan spieren of gewrichten.

Daarnaast is het een gezonde manier voor het verbeteren van het uithoudingsvermogen van uw hond of het helpen bij afvallen.

Hoe werkt hydrotherapie voor honden?

Bij hydrotherapie wordt gebruikt gemaakt van water, een loopband, en de temperatuur van het water. Allereerst is het water van essentieel belang voor een goed herstel of pijnverlichting bij uw hond door hydrotherapie.

Water

Water heeft bij hydrotherapie belangrijke eigenschappen die herstelbevorderend zijn voor uw hond. De combinatie hiervan met gecontroleerde beweging op een loopband, maakt hydrotherapie voor honden zo effectief.

  • De temperatuur van water
    Warm water stimuleert de bloedcirculatie en zuurstoftoevoer van uw hond. Dit is goed voor spieren en zorgt voor een snellere afvoer van afvalstoffen.
  • De hoogte van het water
    Hoe dieper de hond in het water staat, hoe meer gewichtloos de hond beweegt. Meer water betekent dus minder druk naar beneden, en daarmee een 'zachtere landing' van de poten.
  • De druk van het water
    Water is dichter dan lucht, en dus is erdoorheen bewegen zwaarder. Meer water in de aquatrainer betekent dus tegelijkertijd 'zwaardere beweging' voor uw hond.

Wat is een aquatrainer voor honden?

Een aquatrainer is een glazen bak die gevuld is met water en een loopband als bodem heeft. Met behulp van deze aquatrainer kunnen we uw hond hydrotherapie geven. De hond staat met (een deel van) zijn onderlichaam in verwarmd water. Meestal op kamertemperatuur en soms iets warmer. Té warm is niet goed, omdat vooral grote honden kans hebben op oververhitting.

De aquatraining begint altijd met een korte warming-up op de loopband, zonder water er in.

Drie variabelen

De werking van de aquatrainer is gebaseerd op drie variabelen. Een deel ervan kent u nog van bovenstaand lijstje onder Water

  • De temperatuur van het water
  • De hoogte van het water
  • Snelheid van de loopband

Door met deze variabelen een goede balans te vinden kan de hydrotherapie zwaarder of minder zwaar worden gemaakt.

Het succes van hydrotherapie

Of uw hond baat heeft bij de behandeling valt of staat met het vinden van de juiste balans tussen bovenstaande variabelen. De aquatrainer wordt door de dierenarts of paraveterinair ingesteld op de snelheid en waterdruk die past bij het behandelplan van uw hond. Hierdoor bouwt uw hond spieren op en worden gewrichten ontzien.

Verder zorgt het water op aangename temperatuur voor een goede doorbloeding en het ontspannen van spieren. Dit samen zorgt ervoor dat uw hond sneller herstelt.

Aanwezig tijdens de behandeling

Als baasje mag u altijd aanwezig zijn bij de hydrotherapie sessies. Wel zo vertrouwd voor uw hond, en leerzaam voor u!

Totaal behandelplan voor optimaal herstel

Hydrotherapie bij honden wordt toegepast door een dierenarts, ervaren paraveterinair of bijvoorbeeld in aanvulling op stabiliteitstraining door een dierfysiotherapeut. In het geval van een dierenarts en paraveterinair is het belangrijk dat ze kennis hebben van en ervaring hebben met alles wat met het bewegingsapparaat van het dier te maken heeft.

Een dierfysiotherapeut doorloopt eerst de humane opleiding fysiotherapie en doet daarna een tweejarige master fysiotherapie voor dieren. De dierfysiotherapeut komt in samenwerking met de verwijzend dierenarts tot een optimaal behandelplan.

Hoe vaak heeft uw hond hydrotherapie nodig?

Hoe vaak uw hond hydrotherapie sessies nodig heeft is afhankelijk van het behandelplan. In sommige gevallen is hydrotherapie de enige oefentherapie die toegepast wordt. In veel gevallen is het een combinatie van methoden, zoals massage om het herstel te bevorderen.

Een sessie duurt meestal een half uur tot drie kwartier. Het herstel is per hond anders en is afhankelijk van onder andere de zorgvraag, maar ook leeftijd. Een oudere hond zal er waarschijnlijk wat langer over doen om met zijn nieuwe knie weer helemaal soepel te bewegen, dan een jonge hond van anderhalf jaar.

Advies ‘zwemmen met hond’ niet hetzelfde als hydrotherapie

De letterlijke betekenis van hydrotherapie is ‘genezing door water’. Dit kan dus in principe overal. Toch is het advies om te gaan zwemmen met de hond als behandeling niet hetzelfde als hydrotherapie op een aquatrainer.

'Gaan zwemmen' met uw hond is écht iets anders dan hydrotherapie.

Wat doet een aquatrainer?

Het grote verschil tussen ‘zwemmen’ en het gebruik van een aquatrainer is de meetbaarheid van de beweging, maar belangrijker nog: de controleerbaarheid.

Simpel gezegd: ergens zwemmend in een meertje wordt de snelheid van de (zwem)beweging door de hond bepaald, terwijl de kracht van de hydrotherapie is dat we met de aquatrainer de snelheid kunnen aansturen. Ook kunnen we met de hoogte van het water spelen, waardoor de hond meer drijft en dus minder hard op de gewrichten landt. We kunnen de temperatuur van het water bepalen, wat een versoepelende werking op de spieren en gewrichten kan hebben. Daadwerkelijk zwemmen heeft geen effect op de stabiliteit van de poten van de hond - de hond 'landt' tenslotte nergens met de poten.

Tenslotte: aquatraining voor honden gebeurt onder begeleiding van een expert op het gebied van beweging van uw hond, en onder een getraind oog kan soms beter worden gezien of een dier pijn ervaart, en bij welke beweging, waarbij de voortgang beter kan worden bijgehouden, en in sommige gevallen: de diagnose beter kan worden gesteld.

Zwemmen met hond in sommige gevallen een bewuste keuze

Dat wil niet zeggen dat ‘zwemmen met de hond’ nooit als advies wordt gegeven. Er kan soms bewust gekozen worden voor zwemmen om de beweging van een bepaald gewricht te verbeteren, zoals de kniebuiging.

Als de hond een operatie heeft gehad mag er pas gezwommen worden als de wond helemaal dicht is. Dit in verband met bacteriën in het buitenwater.

Kosten van hydrotherapie

De kosten van hydrotherapie voor uw hond zijn voornamelijk afhankelijk van het behandeltraject en dus het aantal behandelingen dat nodig is met uw hond. Verder wordt er op verschillende locaties gebruik gemaakt van andere aquatrainers, vraag de kosten van hydrotherapie bij ons na.

Verzekering

Bent u verzekerd? Vraag dan bij uw verzekeraar of kijk op uw polis om te zien of, en welk deel uw verzekering de kosten dekt.

Vragen of meer informatie

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden van hydrotherapie voor uw hond? Neem contact met ons op!

Contact a veterinarian

Laten we het hebben over gebitsverzorging

Veel eigenaren van gezelschapsdieren geloven dat de tanden van hun vriend(in) gezond zijn, terwijl dit vaak niet het geval is. Wist u dat 80% van de volwassen honden en katten last heeft van gebitsproblemen? Het kan lastig zijn om dit te herkennen. Wij helpen u graag om uw hond een gezondere glimlach te geven.

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.