Kanker bij honden: van onderzoek tot behandeling

Wanneer u vermoedt dat uw hond kanker heeft, is een onderzoek de eerste stap. Gaat het om een goed- of kwaadaardige tumor? Heeft de kanker zich verspreid?

Lees ook: Kanker bij katten

Kankeronderzoek hond

Hoe eerder we de kanker ontdekken, hoe meer we voor uw hond kunnen doen. De behandeling is erop gericht om uw hond te genezen, als dit mogelijk is. Of om er voor te zorgen dat uw hond nog een goed leven heeft met de kanker.

Tijdens het hele proces begeleiden we u, zodat u moeilijke keuzes kunt maken en weet waar u aan toe bent.

Wat is kanker?

Honden worden steeds ouder. Dit is één van de redenen dat we steeds meer kanker zien bij honden. Ongeveer 25 tot 30 procent van de honden krijgt vroeg of laat een goedaardige of kwaadaardige tumor.

Om dit op tijd te ontdekken is het belangrijk dat u uw hond minimaal één keer per jaar door de dierenarts laat controleren.

Goedaardige tumoren verspreiden zich niet. Deze tumoren kunnen we dan ook makkelijker behandelen dan kwaadaardige tumoren: kwaadaardige tumoren kunnen zich wel verspreiden naar andere plaatsen in het lichaam.

Vaak is het juist deze verspreiding van de kankercellen, ook wel uitzaaien genoemd, die de grootste problemen veroorzaakt.

Sommige kwaadaardige tumoren hebben niet of pas laat in hun ontwikkeling de mogelijkheid tot uitzaaien, maar kunnen door hun groei voor ernstige problemen zorgen.

Oncologie

Bij AniCura zijn dierenartsen aangesloten die gespecialiseerd zijn in oncologie; een oncoloog is een arts die zich bezighoudt met het behandelen van kanker. Wij zorgen er graag voor dat uw hond de juiste behandeling krijgt.

Hoe ontstaat kanker bij honden?

Het ontstaan van tumoren heeft, zowel bij mensen als dieren, te maken met ongezonde leefomstandigheden, contact met schadelijke (kankerverwekkende) stoffen, erfelijke aanleg en de werking van het afweersysteem.

Soms ontstaat er kanker door iets in de omgeving van uw hond, zoals blootstelling aan overmatig zonlicht, kankerverwekkende stoffen zoals meeroken en radioactieve straling.

Ook komt bij sommige rassen kanker vaker voor dan bij andere. Zo hebben grote hondenrassen vaak eerder last van tumoren in de botten.

Daarnaast speelt het afweersysteem een rol bij de ontwikkeling van de ziekte. Het is in een gezond lichaam mogelijk om kankercellen vroegtijdig te herkennen en onschadelijk te maken.

Maar onder bepaalde omstandigheden lukt dat niet meer en kan een tumor verder groeien of uitzaaien.

Er zijn dus veel oorzaken mogelijk. Vaak is het een combinatie van omstandigheden, waarbij toeval een grote rol speelt.

Kanker bij huisdieren is niet besmettelijk

Ten slotte: kanker is niet besmettelijk - overigens ook niet bij mensen. U, als eigenaar, en ook andere dieren kunnen geen kanker krijgen door contact met een dier met kanker. Behalve bij de overdraagbare venerische tumor (TVT). Deze tumor komt voor op de externe geslachtsorganen en wordt verspreid door seksuele activiteit of sociaal gedrag. Gelukkig komt deze tumor bijna nooit voor in Nederland.

Een tumor bij uw hond: de symptomen

Het vermoeden dat uw hond een tumor heeft, ontstaat vaak nadat u een ongewone knobbel bij uw dier heeft gevoeld. Of wanneer er een zwelling op het lichaam zichtbaar wordt.

Soms wordt een tumor ontdekt tijdens onderzoek naar andere vage klachten, zoals gewichtsverlies. Of omdat bepaalde organen niet goed meer werken doordat ze aangetast worden door de tumor.

Symptomen van kanker bij honden

De meest voorkomende symptomen, waardoor u, of uw dierenarts een tumor of kanker bij uw hond zou kunnen vermoeden:

  • abnormale knobbels (gezwellen)
  • bultjes, zeker als ze wisselen in grootte
  • afvallen of een andere eetlust
  • benauwdheid of hoesten
  • uw hond is sneller moe
  • pijn
  • kreupelheid of stijfheid
  • veel drinken en plassen
  • bloedarmoede
  • moeilijk plassen of poepen
  • wonden die niet genezen
  • bloedverlies
  • uw hond stinkt

Hoe werkt kankeronderzoek hond?

Bij kanker is het belangrijk om er vroeg bij te zijn. Bij vroege ontdekking is de kans op genezing groter en kunnen we uw hond vaak met een minder heftige behandeling helpen.

Om kanker op tijd te ontdekken kunt u zelf een aantal dingen doen. Zo is een jaarlijkse gezondheidscontrole belangrijk om kanker in een vroeg stadium te ontdekken.

Kijk verder regelmatig in de bek van uw hond om te zien of er iets veranderd is, houd bultjes van uw hond goed in de gaten en ga bij één van de symptomen snel naar de dierenarts.

Om de juiste diagnose te kunnen stellen, zal de AniCura-specialist verschillende onderzoeken doen:

Weefselonderzoek

Allereerst wordt een klein stukje weefsel weggenomen op de plaats waar de tumor zit. Dit heet een biopsie en gebeurt meestal met een speciale dunne naald. Maar soms is een kleine chirurgische ingreep nodig.

De afgenomen weefsels worden onderzocht door een patholoog of gespecialiseerde dierenarts. Aan de hand daarvan wordt besloten of er verder onderzoek nodig is.

Onderzoeken hoe ver de ziekte gevorderd is

Als de uitslag van het onderzoek kwaadaardig is, moet worden nagegaan hoe ver de ziekte gevorderd is. Dit wordt stageren genoemd.

Om dit te bepalen hebben we meer inzicht nodig en zullen verder onderzoek doen met bijvoorbeeld röntgenfoto's, een echografie, CT-scan of MRI-scan.

Dat we tegenwoordig CT- en MRI-scans kunnen gebruiken zorgt voor een enorme verbetering in kennis over hoe tumoren zich uitbreiden.

En belangrijk: het zorgt ervoor dat we u beter kunnen vertellen wat de geschatte levensverwachting van uw hond is.

Uw hond heeft kanker: wat nu?

Het is een diagnose die u als hondeneigenaar nooit hoopt te horen. Gelukkig kunnen zowel goedaardige als kwaadaardige kanker soms goed behandeld worden.  

Goedaardige tumoren verspreiden zich niet. Daardoor kan de tumor meestal met een operatie verwijderd worden, zodat uw hond genezen is.

Een kwaadaardig kanker kan verder groeien. Daardoor kan het steeds moeilijker worden om de tumor te verwijderen.

Daarnaast kan de kanker uitzaaien naar de lymfeknopen, longen, lever, milt, botten of andere organen.

Welke behandeling heeft uw hond nodig?

Afhankelijk van het type tumor, de leeftijd van uw hond en zijn of haar algemene gezondheid zijn er verschillende opties.

Een operatie is vaak voldoende en kan genezend zijn als de volledige tumor verwijderd kan worden.

In sommige gevallen is een combinatie van verschillende behandelmethodes de beste optie. Bijvoorbeeld met chemotherapie of -bestraling, immunotherapie of hormoontherapie.

Kwaliteit van leven

Wanneer uw hond ongeneeslijk ziek is, bijvoorbeeld doordat de kanker teveel is uitgezaaid, kunnen we uw hond nog steeds behandelen.

Als de tumor niet goed te verwijderen is, kunnen we de tumor soms zo behandelen dat deze stabiel wordt en dus niet verder groeit. Uw hond hoeft in zo’n geval niet aan de tumor te overlijden.

Zo zorgen we ervoor de kanker geremd wordt, of dat we verlichting geven, waardoor uw hond een nog zo goed mogelijk leven kan leiden.

Wanneer we uw hond niet meer kunnen behandelen tegen kanker, zorgen dat we ervoor dat uw hond nog een goed leven kan hebben.

Door medicatie nemen we pijn en ongemak weg bij uw hond. Dit noemen we palliatieve zorg.

Het doel van de behandeling is er altijd op gericht om de kwaliteit van leven van uw hond optimaal te houden.

Welke behandelplan we in overleg ook kiezen, we maken uw hond niet zieker. In tegenstelling tot mensen hebben dieren vaak niet tot nauwelijks last van bijwerkingen.

Hier leest u meer over chemotherapie en bestraling.

Wat zijn de kosten voor onderzoek naar kanker bij uw hond?

De kosten zijn afhankelijk van wat er precies met uw huisdier aan de hand is en de onderzoeken en behandelingen die uw hond nodig heeft.

Voor meer informatie kunt u gerust contact met ons opnemen.

Knobbel bij uw hond ontdekt?

Heeft u een vreemde knobbel bij uw hond ontdekt? Of toont uw huisdier afwijkende klachten zoals hierboven beschreven? Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op.

Contact a veterinarian

Laten we het hebben over gebitsverzorging

Veel eigenaren van gezelschapsdieren geloven dat de tanden van hun vriend(in) gezond zijn, terwijl dit vaak niet het geval is. Wist u dat 80% van de volwassen honden en katten last heeft van gebitsproblemen? Het kan lastig zijn om dit te herkennen. Wij helpen u graag om uw hond een gezondere glimlach te geven.

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.