Maagkanteling: wat is het en symptomen
Een maagkanteling of maagtorsie bij de hond is een levensbedreigende aandoening. De maag is gedraaid, waardoor er lucht in de maag gevangen wordt.
Door het opzetten van de maag ontstaan ernstige lichamelijke problemen, waardoor de hond in shock kan raken. Het is belangrijk dat de maag snel met een operatie teruggedraaid en vastgezet wordt.
Een maagkanteling is bijvoorbeeld te herkennen aan een opgezette buik, braken zonder braaksel en rusteloosheid.
Vermoedt u een maagkanteling bij uw hond? Neem dan altijd direct contact op met uw dierenarts.
Het is van levensbelang dat de diagnose en behandeling snel plaatsvinden. Bij AniCura werken artsen met veel ervaring met de behandeling van een maagkanteling.
Meer weten over de symptomen, het ontstaan en voorkomen van een maagkanteling? Lees hier meer over maagtorsie bij hond: wat is het?
Maagkanteling hond: diagnose
De dierenarts voert voor de diagnose eerst een lichamelijk onderzoek bij uw hond uit, en vraagt u naar de klachten en veranderingen in gedrag.
Hierbij let de dierenarts op de toestand van uw hond en of deze in shock is. Mogelijke tekenen van shock zijn:
- vuurrode of bleke slijmvliezen
- afwijkend ritme van het hart
- koude ledematen, onderkoeling
- verminderde alertheid
Röntgenfoto van de maag van uw hond
De dierenarts kan een maagtorsie aantonen aan de hand van een röntgenfoto. Hierop is te zien of de maag gedraaid is of niet. Soms zit er alleen veel gas in de maag. In dat geval is er geen sprake van een maagtorsie.
Röntgenfoto van een gekantelde maag bij een hond
Stabiliseren van de hond bij maagtorsie
De eerste spoedbehandeling van een maagkanteling is de stabilisatie van de hond, zeker als de hond in shock is. Mogelijke handelingen om de hond te stabiliseren zijn:
- vloeistoftherapie
Met een vloeistoftherapie kan de lage bloeddruk opgekrikt worden. - zuurstof toedienen
Het geven van extra zuurstof is belangrijk, omdat een zuurstoftekort ernstige gevolgen heeft voor het hart en de andere organen. - medicatie
De hond krijgt pijnstilling en mogelijke aanvullende medicatie, bloeddrukverhogende medicatie, antibiotica en ontstekingsremmers.
Operatie bij maagkanteling bij de hond
Bij een maagkanteling is altijd een operatie nodig. Alleen op deze manier kan de maag weer teruggedraaid worden, en het leven van uw hond gered worden.
Vooraf aan operatie: druk van de maag afhalen
Voor de operatie wordt geprobeerd om de druk van de maag af te halen. Hiervoor wordt een slang (maagsonde) via de slokdarm geplaatst. Als dit niet lukt, wordt het geprobeerd met een naald door de buikwand.
Hiermee kunnen de gassen en lucht uit de maag ontsnappen.
De operatie: terugdraaien en vastzetten van de maag
Voor de operatie gaat uw hond onder narcose.
Tijdens de operatie wordt de maag teruggedraaid naar de juiste positie. Ook wordt eventueel dood weefsel verwijderd. Om een nieuwe kanteling te voorkomen, wordt de maag vastgezet aan de rechter buikwand. Het vastzetten van de maag heet een gastropexie.
Door het vastzetten van de maag is er nog maar een kleine kans (3-6%) dat uw hond opnieuw een kanteling krijgt. Zonder het vastzetten, is deze kans 80%.
Als de maag terug in de normale positie gedraaid is, wordt de rest van de buik nagekeken. Hierbij wordt de staat van de maag en de milt beoordeeld.
Delen van de maagwand die afgestorven zijn worden verwijderd. Als de milt niet meer doorbloed wordt, wordt deze volledig verwijderd.
Preventieve gastropexie bij de hond
Bij sommige honden is de kans op een maagkanteling groter, bijvoorbeeld door het ras van de hond. Soms kan een maag preventief vastgezet worden, om zo een maagkanteling te voorkomen. Dit wordt een preventieve gastropexie genoemd.
De maag is enkele centimeters voor de uitgang, net achter de laatste rib, vastgehecht aan de rechter buikwand.
Het vastzetten van de maag heeft voor- en nadelen. Laat u dus goed informeren door uw dierenarts wat het beste is voor uw hond.
Maagkanteling hond: kosten
De kosten voor de behandeling van een maagkanteling kunnen door de noodzakelijke operatie snel oplopen. De precieze kosten hangen af van de toestand van uw hond en de benodigde ingrepen voor, tijdens en na de operatie.
Twijfels of een vraag?
Vermoedt u een maagkanteling bij uw hond? Neem dan altijd direct contact met ons op. Ook voor vragen over bijvoorbeeld een preventieve gastropexie helpen we u graag.