Navelbreuk hond: operatie of behandeling

Voelt u een zachte bult op de buik van uw pup? Het kan zijn dat uw hond een navelbreuk heeft. Lees hier hoe u een navelbreuk herkent bij uw hond, en of een bezoek aan de dierenarts nodig is.

Lees ook: Navelbreuk operatie kat

Normaal gesproken hoort er na de geboorte op de plek waar de pup met de navelstreng aan de moeder vastzat een kort navelstompje te zitten. Dit stompje wordt uiteindelijk de navel van uw hond. De buikwand rond de navel, waar de navelstreng de buik van de pup in ging (de navelring), groeit in de weken erna vanzelf dicht.

Soms groeit de buikwand rond de navel niet goed dicht en ontstaat er een navelbreuk. Bij een navelbreuk kan een gedeelte van de buikinhoud van de hond naar buiten komen. Een zwakke plek in de buikwand is aangeboren en vaak erfelijk.

Herkennen navelbreuk bij hond

U herkent een navelbreuk bij uw hond als een bobbel in de buik. Deze bobbel bestaat meestal uit uitpuilend vet. In zeldzame gevallen kan er door de opening ook een stukje darm uitpuilen. De huid valt over de opening en bobbel heen. Een navelbreuk ziet er dus niet uit als een gaatje.

Uw hond hoeft geen pijn te hebben van een navelbreuk. Als er (delen van) organen bekneld raken, kan een navelbreuk wel pijn geven bij uw hond.

Hoe ontstaat een navelbreuk?

Een navelbreuk kan aangeboren zijn en komt veel voor bij de hondenrassen bearded collie, boerboel en shih tzu. Deze honden hebben een genetisch zwakke plek in de buikwand.

In andere gevallen kan er tijdens de vergroeiing van het plekje een stukje darmvlies in de weg liggen. De plek wordt na verloop van tijd wel wat kleiner, maar kan zich niet helemaal sluiten.

Is een navelbreuk bij een hond gevaarlijk?

Een navelbreuk kan zonder behandeling ernstige gevolgen hebben. Wanneer bijvoorbeeld de darmen naar buiten komen, kunnen ze bekneld raken en afsterven. Er zal een shocktoestand ontstaan, waaraan uw hond kan overlijden.

Zo’n navelbreuk geneest nooit vanzelf. Maar met de juiste behandeling is het probleem gelukkig te verhelpen. In sommige gevallen is een navelbreuk operatie nodig waarbij de dierenarts de buikwand dichtmaakt.

Behandeling navelbreuk bij honden

Wanneer uw pup een navelbreuk heeft, is er in de meeste gevallen geen behandeling nodig. Het is belangrijk om goed in de gaten te houden of:

  • het uitpuilende gedeelte soepel blijft
  • het uitpuilende gedeelte makkelijk teruggeduwd kan worden in de buik.

Zolang het uitpuilende deel soepel blijft en teruggeduwd kan worden, is er vaak geen operatie nodig. Soms lukt het om met behulp van het terug masseren het probleem op te lossen. De spieren moeten dan na een paar maanden naar elkaar groeien.

Kan de navelbreuk niet teruggeduwd worden? Voelt het hard aan, ziet het er rood uit of wordt het pijnlijk voor de pup? Dan bestaat het risico dat er belangrijke delen, zoals een stukje darm, klem zitten in de breuk en wordt het gevaarlijk of zelfs levensbedreigend. Een operatie is dan direct nodig.

Herkent u deze symptomen? Neem dan direct contact op met uw dierenartsen.

Narcose

De navelbreuk operatie gebeurt altijd onder algehele anesthesie. Het is daarbij belangrijk dat uw hond de nacht voor en ochtend van de operatie nuchter is. U hond mag dan niet eten, wel drinken. Uw hond mag meestal dezelfde dag weer naar huis.

Tijdens de operatie

Tijdens de navelbreukoperatie wordt er een snede in de buik van de hond gemaakt. Afhankelijk van de grootte van de navelbreuk haalt de dierenarts wat overtollige huid weg. Bij het openen van de buikwand heeft de dierenarts goed zicht op de buikspieren. Vergroeiingen worden voorzichtig losgemaakt. Ook worden organen bijvoorbeeld darmen of delen ervan teruggeplaatst in de buikholte. Vervolgens wordt de buik gehecht.

Het komt zelden voor dat er door de navelbreuk delen van de darm beschadigen of afsterven. Mocht dit wel het geval zijn, wordt dit tijdens de navelbreukoperatie duidelijk. De dierenarts verwijdert dan direct de beschadigde of afgestorven delen.

Vaak wordt de navelbreuk tegelijk met de sterilisatie van uw hond verholpen. Beide operaties gebeuren namelijk via dezelfde buiksnede. Wanneer de operatie op tijd wordt uitgevoerd, zijn de problemen in de meeste gevallen dan ook helemaal verholpen.

Kosten navelbreuk operatie bij honden

De kosten voor een navelbreuk operatie kunnen variëren. De kosten hangen bijvoorbeeld af van:

  • het gewicht van uw hond
  • of de operatie tegelijk met de sterilisatie uitgevoerd kan worden

Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.