Orthodontie bij honden

Uw hond kan veel pijn of last hebben van een verkeerd staande tand of kies. Met orthodontie worden standsafwijkingen in het gebit van uw hond gecorrigeerd.

Lees ook: Orthodontie kat

Standsafwijkingen bij honden

Een dierenarts met expertise in orthodontie kijkt naar de stand van het gebit en mogelijke afwijkingen hierin. Als nodig worden afwijkingen hierin gecorrigeerd. Bij honden gaat het dan alleen correcties van standsafwijkingen in het gebit die voor klachten zorgen. Er zal nooit een aanpassing gedaan worden om het gebit mooier te maken, zoals bij mensen wel gebeurt.

Pijn en ongemak door standsafwijkingen vaak verborgen

Een afwijkende stand van een tand of kies komt in de meeste gevallen door een afwijking in de groei van de kaak. Een verkeerd staande tand of kies kan uw hond veel pijn en ongemak geven, vaak zonder dat u het doorheeft.

Om onnodige pijn te voorkomen, is het belangrijk om het gebit van uw hond op zes maanden leeftijd te laten controleren door de dierenarts. Als er tanden of kiezen niet goed staan, is het belangrijk dat dit zo snel mogelijk behandeld wordt.

De behandeling kan bijvoorbeeld bestaan uit het inkorten of verplaatsen van één of meerdere tanden. Bij honden kan het verplaatsen van tanden soms met een beugel gedaan worden.

Hoe ziet een normaal hondengebit eruit?

Een normale beet van de hond is een schaargebit. Dit houdt in dat de onderhoektand bij een dichte bek net vóór de bovenhoektand staat.

Tussen de boven- en onderkiezen is ruimte zodat de onderste kiezen en bovenste kiezen bij sluiten van de bek naast elkaar passen. Dat betekent dat de punt van bijvoorbeeld een bovenkies tussen de ruimte van twee onderkiezen valt.

Afwijkingen in stand van tanden en gebit bij honden

Bij de gebitscontrole kan uw dierenarts een afwijking aan het gebit vinden waarvoor expertise in orthodontie nodig is. Denk bijvoorbeeld aan:

Wisselen gebit / persisterende melktanden

Jonge honden wisselen hun tanden tussen de drie en zeven maanden oud. Bij het wisselen van tanden en kiezen kunnen tanden of kiezen een verkeerde stand aannemen. Dit kan ontstaan doordat één of meerdere melktanden niet op tijd uitvallen en naast een blijvende tand of kies aanwezig blijven (persisterende melkelementen). Hierdoor kan de blijvende tand of kies zijn normale positie niet innemen.

Om dit te voorkomen, is ons advies om tijdens het wisselen van de tanden deze te laten controleren door de dierenarts. Een persisterend melktand of -kies moet zo snel mogelijk getrokken te worden, zodat een standafwijking van de blijvende tand of kies voorkomen kan worden.

Afwijkende beet: malocclusie

Soms staan de tanden of kiezen bij een hond niet mooi op elkaar door een afwijkende beetrelatie tussen onder- en bovenkaak. Deze afwijking heet malocclusie. Deze problemen zijn in veel gevallen erfelijk

Mogelijke afwijkingen zijn:

  • ondervoorbeet en tanggebit: hierbij is de onderkaak te lang ten opzichte van de bovenkaak
  • bovenvoorbeet: hierbij is de bovenkaak te lang ten opzichte van de onderkaak
  • te nauwe stand van de hoektanden door een te smalle onderkaak
  • afwijkende stand van snijtanden of individuele kiezen

Het kan ook voorkomen dat uw hond een combinatie van deze problemen aan het gebit heeft.

Hoektand wijkt af of prikt in gehemelte

Een hoektand kan in het gehemelte prikken. Dit kan erg pijnlijk zijn voor een hond. De oorzaak van een in het gehemelte prikkende hoektand is malocclusie: een te smalle of te korte onderkaak.

Mogelijke behandelingen bij afwijkende stand tanden of beet

De dierenarts met expertise in orthodontie bekijkt het gebit van uw hond. Het kan zijn dat hiervoor een röntgenfoto van het gebit gemaakt moet worden. Hiervoor gaat uw hond even onder narcose.

Ook kijkt de dierenarts of uw hond last heeft of kan krijgen van de afwijkende stand of beet. Aan de hand van het gebitsonderzoek bepaalt de dierenarts of en welke behandeling nodig is.

Mogelijke behandelingen zijn:

  • inkorten van één of meer tanden of kiezen, gevolgd door een pulpa overkapping
  • verwijderen van één of meer tanden of kiezen
  • bij honden: verplaatsen van één of meerdere tanden of kiezen, met een beugel of bijvoorbeeld oefeningen met een bal

Welke behandeling of combinatie van behandelingen voor uw hond het beste is, hangt onder andere af van uw hond, de leeftijd en de situatie.

De dierenarts bespreekt met u de verschillende opties, zodat u hierin een goede afweging kunt maken.

Kosten orthodontie bij hond

De kosten van orthodontie bij uw hond hangen af van de behandeling. Hoe uitgebreider de behandeling, hoe hoger de kosten zullen zijn. Vraag gerust naar een kosteninschatting voor uw hond, zodat u precies weet waar u aan toe bent.

Wist u dat het bij veel huisdierverzekeringen mogelijk is om uw hond ook voor tandheelkundige kosten te laten verzekeren. Lees ook: huisdierverzekering

Expertise in orthodontie bij honden

Niet iedere dierenarts heeft kennis over orthodontie bij honden. Voor de juiste diagnose en het juist plaatsen van een beugel is veel kennis en ervaring nodig. Bij AniCura werken experts in tandheelkunde en orthodontie bij honden. Neem voor advies gerust contact met ons op.

Contact a veterinarian

Laten we het hebben over gebitsverzorging

Veel eigenaren van gezelschapsdieren geloven dat de tanden van hun vriend(in) gezond zijn, terwijl dit vaak niet het geval is. Wist u dat 80% van de volwassen honden en katten last heeft van gebitsproblemen? Het kan lastig zijn om dit te herkennen. Wij helpen u graag om uw hond een gezondere glimlach te geven.

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.