Bekijk ook: orthopedie bij katten
Wanneer met uw hond naar een orthopedisch dierenarts?
De orthopedie behandelt ziekten of afwijkingen aan de botten, gewrichten, pezen en spieren van uw huisdier. Uw hond kan terecht bij een orthopedisch chirurg als er bijvoorbeeld sprake is van:
- een botbreuk bij of hond
- een hernia bij uw hond
- gewrichtsproblemen zoals heupdysplasie, elleboogdysplasie, patella luxatie
- groeipijn
- artrose
- kromgegroeide botten (standsafwijkingen)
- gescheurde kruisbanden en meniscus
Loopt u hond mank, is uw hond stijf en komt hij moeilijk overeind of staan de poten in een onnatuurlijke stand, dan kan het zijn dat er orthopedisch gezien iets niet in orde is.
Helaas kan een dier zelf niet vertellen hoeveel pijn hij heeft en waar de klacht vandaan komt. Dieren klagen niet en hebben vaak al meer en langer pijn dan baasjes denken.
Voor het oplossen van orthopedische problemen en het uitvoeren van orthopedische operaties is veel expertise en ervaring nodig.
Net als bij zorg voor mensen, hebben sommige dierenartsen zich in orthopedie gespecialiseerd of hebben zich hierop toegelegd. Voor een knieoperatie bij uzelf zou u ook naar een ziekenhuis gaan, en niet naar de huisarts. Wilt u de beste zorg voor uw huisdier? Onze orthopedische dierenartsen hebben de kennis in huis om uw hond te helpen.
Orthopedisch onderzoek en aanvullend onderzoek
Tijdens het consult bij de orthopedisch chirurg wordt uw hond eerst lichamelijk onderzocht.
Meestal is aanvullend onderzoek nodig, zoals een röntgenfoto, CT-scan, of een bloedonderzoek bij uw hond.
Omdat een dier voor sommige van deze onderzoeken wordt verdoofd, moet uw dier nuchter naar het consult komen. Dat betekent dat uw hond van tevoren niets meer mag eten. Overleg met uw dierenarts hoeveel uur van te voren uw dier niet meer mag eten. Weet u het niet zeker? Ga dan uit van 12 uur.
Water drinken mag wel.
Behandeling en prognose
Aan de hand van de resultaten van de onderzoeken zal de orthopedische chirurg u uitgebreid uitleg geven over de diagnose.
Vervolgens stelt de chirurg een behandelplan voor en informeert u ook over de verwachte hersteltijd en de vooruitzichten op genezing.
In de meeste gevallen zal uw dier een operatie nodig hebben om hem of haar van de klachten af te helpen. Soms is het nodig dat we uw dier doorverwijzen naar een dierenarts of specialist met meer expertise in de behandeling die uw dier nodig heeft.
In sommige gevallen zal de orthopedische dierenarts geen operatie maar medicijnen en fysiotherapie adviseren. Of advies geven over de voeding en beweging die uw hond krijgt. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij artrose.
Wat gebeurt er na een orthopedische ingreep?
Als uw hond is geopereerd, zal hij moeten herstellen. De chirurg zal u tijdens de uitleg van het behandelvoorstel ook aangeven hoelang de verwachte hersteltijd zal zijn.
Niet alleen van de ingreep en de narcose van uw hond; uw dier moet vaak ook opnieuw leren om het behandelde lichaamsdeel (en de rest van het lijf) goed te gebruiken.
Soms wordt uw hond na een orthopedische ingreep daarom doorverwezen naar een fysiotherapeut voor dieren. Deze helpt uw dier revalideren en krijgt hem met oefeningen weer op de juiste manier in beweging.
Daarbij wordt soms pijnstilling voorgeschreven en kan het zijn dat u het advies krijgt uw hond of een aantal weken binnen te houden. Dat is belangrijk, want de combinatie van rust, pijnstilling en oefeningen helpen uw dier zo snel mogelijk te herstellen.
Voor sommige behandelingen geldt dat ze op termijn herhaald moet worden. Uw AniCura-chirurg kan u hier meer over vertellen.
Wat zijn de voor- en nadelen van orthopedie voor uw hond?
Door op tijd in te grijpen bij orthopedische problemen kunt u voorkomen dat de klachten erger worden en dat er bijvoorbeeld slijtage in de gewrichten van uw hond of ontstaat.
Een operatie kan de kwaliteit van leven voor uw huisdier enorm verbeteren. Vaak wordt uw huisdier helemaal van zijn klachten of pijn verlost.
Wel moet uw hond of, als hij geopereerd wordt, onder narcose, wat altijd een klein risico met zich meebrengt.
Houd er daarnaast rekening mee dat u en uw hond tijd kwijt zullen zijn met revalideren.
Kosten van de behandeling
Nadat de dierenarts-chirurg een diagnose heeft gesteld, kunnen we u meer vertellen over de kosten van de voorgestelde behandeling.
Wilt u meer informatie over de kosten van het orthopedische consult en aanvullend onderzoek?
Neem dan contact met ons op. We helpen u graag verder.