Seniorenbegeleiding hond

Ook uw huisdier wordt ouder. Wat is seniorenbegeleiding voor uw hond?

Lees ook: Seniorenbegeleiding kat

Seniorenbegeleiding hond

Hoe gezond is uw senior huisdier? Niet alleen mensen maar ook huisdieren worden steeds ouder.

Dit betekent dat ook bij dieren aandoeningen voorkomen die gepaard gaan met het ouder worden.

Voorbeelden hiervan zijn hoge bloeddruk, artrose, minder goed functionerende nieren minder goed sluitende hartkleppen, prostaatvergroting, gedragsproblemen en dementie etc.

Waneer is een huisdier senior?

Voor honden geldt dat de gemiddelde Nederlandse hond vanaf hun zevende jaar in de seniorenleeftijd komt.

Wanneer is er seniorenbegeleiding nodig?

Net zoals bij mensen, zijn er bij huisdieren kleinere en grotere problemen met ouder worden. Iets humeuriger, wat drukker of rustiger is makkelijker mee te leven dan nier- of verteringsproblemen.

Waak vooral voor plotse veranderingen in de gezondheid van uw hond: op een hogere leeftijd is genezing ook minder makkelijk.

Honden zijn goed in het verbergen van symptomen of pijn en vroegtijdige ontdekking van ziektes kan een wereld van verschil maken voor de kwaliteit van leven van uw hond.

Bij honden kan naast problemen aan organen ook de speellust afnemen, spieren stijver worden en het eten vertragen. 

Hoe ziet een seniorenonderzoek er uit?

Natuurlijk moet de behandeling aan de aandoening aangepast worden: slechter eten wordt niet opgelost met een zalfje.

Bij de zorg voor oude(re) huisdieren heeft preventie een groot aandeel.

De jaarlijkse vaccinatie van uw senior huisdier is bijvoorbeeld een goede gelegenheid om eens uitvoerig stil te staan bij de specifieke ouderdomsproblemen die uw hond in de laatste levensfase zou kunnen tegenkomen.

Tijdens een seniorenonderzoek wordt de algemene gezondheid uitvoerig klinisch gecontroleerd: het gebit, de gewrichten, de hart-longfunctie, eventuele aanwijzingen voor tumoren etc.

Ook bloed en urine worden gecontroleerd om eventuele achteruitgang van orgaanfuncties en/of ziektes en tumoren in een vroegtijdig stadium op te kunnen sporen.

Met aangepaste voeding en/of medicatie kan vaak worden voorkomen, dat verminderd functioneren van organen leidt tot snelle verdere algehele achteruitgang. 

Zo kunnen u en uw huisdier rustig van zijn oude dag genieten. 

Contact a veterinarian

Laten we het hebben over gebitsverzorging

Veel eigenaren van gezelschapsdieren geloven dat de tanden van hun vriend(in) gezond zijn, terwijl dit vaak niet het geval is. Wist u dat 80% van de volwassen honden en katten last heeft van gebitsproblemen? Het kan lastig zijn om dit te herkennen. Wij helpen u graag om uw hond een gezondere glimlach te geven.

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.