Arthroscopie kat

Arthroscopie is een kijkoperatie in het gewricht. Heeft uw kat een probleem in de schouder, knie of elleboog? Arthroscopie wordt gebruikt om gewrichtsproblemen vast te stellen of te behandelen.

Lees ook: Arthroscopie hond

Wat is een arthroscopie bij de kat?

Arthroscopie betekent letterlijk in het gewricht kijken. De kijkoperatie wordt veel gebruikt bij onderzoek en behandelingen van gewrichtsaandoeningen bij katten.

Voor een kijkoperatie in het gewricht is altijd een narcose nodig. Uw kat mag voor de narcose een aantal uur niet eten, wel drinken.

Ook krijgt uw dier voorafgaand aan de operatie pijnstillers, om zo napijn na de operatie te verminderen.

Bij een arthroscopie worden kleine sneetjes van enkele millimeters in de huid gemaakt om de scoop en ander instrumentarium toegang te geven tot het gewricht.

De scoop is een dun buisje met lenzen en glasvezels. Op het deel buiten het gewricht wordt een videocamera aangesloten en de lichtkabel die verbonden is met een lichtbron. De scoop wordt ingebracht met een bescherm schacht waardoor ook de steriele zoutoplossing kan worden ingebracht in het gewricht.

Op het beeldscherm ziet de chirurg een sterk uitvergroot en scherp beeld van de binnenkant van het gewricht. Vervolgens worden door andere sneetjes instrumenten ingebracht om de behandeling uit te voeren

De beste keus voor arthroscopie bij katten

Arthroscopie bij huisdieren is geen eenvoudige ingreep. Voor een succesvolle operatie zijn een goed instrumentarium en een chirurg met veel ervaring en kennis met de ingreep belangrijk.

Bij AniCura werken dierenartsen met veel expertise in arthroscopie. 

Wanneer is een arthroscopie nodig?

Diagnose van een gewrichtsprobleem

Bij mogelijke gewrichtsaandoeningen voert de dierenarts een uitgebreid orthopedisch onderzoek uit. Meestal worden tijdens dit onderzoek ook röntgenfoto’s gemaakt.

Biedt het röntgenologisch onderzoek geen duidelijkheid? Een aanvullend onderzoek als een CT-scan kan dan nodig zijn. In veel gevallen kan een arthroscopie uitkomst bieden.

Het rechtstreeks bekijken van de binnenzijde van een gewricht geeft letterlijk een goed beeld van de binnenzijde van het gewricht en vooral ook het gewrichtskraakbeen. Bovendien kan tegelijkertijd een behandeling worden uitgevoerd.

Behandeling van gewrichtsprobleem

Arthroscopie wordt veel gebruikt bij de behandeling van gewrichtsproblemen bij de kat. Mogelijke redenen om een kijkoperatie in het gewricht uit te voeren zijn:

  • elleboogdysplasie, zoals OCD en LPCM
  • knieproblemen zoals voorste kruisbandletsels en meniscusafwijkingen
  • bij aandoeningen van het schoudergewricht zoals OCD en bicepspees problemen
  • OCD in het hakgewricht

Voordelen arthroscopie bij uw kat

Artroscopie is voor uw kat minder ingrijpend dan een gewone operatie. Voor de operatie zijn slechts enkele kleine sneetjes nodig zijn om de instrumenten in te brengen.

Een groot voordeel is de goede zichtbaarheid van de binnenkant van het gewricht. Structuren in het gewricht zoals kraakbeen en meniscus zijn met artroscopie het best te beoordelen.

Diagnose en behandeling kunnen gelijktijdig worden gedaan.

Herstel na een arthroscopie

Arthroscopie is voor uw kat geen ingrijpende operatie, omdat er maar paar kleine snedes gemaakt hoeven te worden. Dat wil niet altijd zeggen dat uw kat heel snel herstelt. Het herstel na deze behandeling is immers afhankelijk van de ernst van het gewrichtsprobleem en de uitgevoerde behandeling.

De chirurg zal u uitvoerig over informeren over het te verwachten herstel van uw kat. Het kan zijn dat uw kat revalidatie of tijd voor revalidatie nodig heeft na de operatie.

Arthroscopie kat: kosten

Onze chirurgen zullen u voor een eventuele ingreep goed informeren over de te verwachten kosten. Neem voor een prijsindicatie contact op.

Advies van een expert?

Bij AniCura werken dierenartsen met veel ervaring in arthroscopie bij katten. Heeft u een vraag over de operatie, of wilt u een afspraak maken? Neem contact met ons op.

Contact a veterinarian

Laten we het hebben over gebitsverzorging

Veel eigenaren van gezelschapsdieren geloven dat de tanden van hun vriend(in) gezond zijn, terwijl dit vaak niet het geval is. Wist u dat 80% van de volwassen honden en katten last heeft van gebitsproblemen? Het kan lastig zijn om dit te herkennen. Wij helpen u graag om uw hond een gezondere glimlach te geven.

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.