Lees ook: Baarmoederoperatie hond
Baarmoederoperatie bij katten
Baarmoederontsteking is de meest voorkomende reden voor een baarmoederoperatie. Bij deze ontsteking loopt de baarmoeder van een kat vol met pus.
Een kat kan hier erg ziek van worden, het kan zelfs levensbedreigend zijn. U kunt een baarmoederontsteking voorkomen door uw kat op tijd te steriliseren.
Hoe ontstaat een baarmoederontsteking?
Baarmoederontsteking komt alleen voor bij niet gesteriliseerde katten. Wanneer ze krols worden, verandert het slijmvlies in de baarmoeder, waardoor de kans op infecties groter wordt.
Bij een baarmoederontsteking hoopt zich pus op in de baarmoeder. Dit kan via de vagina van de kat naar buiten lopen, maar zich ook ophopen in de baarmoeder zelf.
Als er geen pus uit de vulva komt, is de ontsteking moeilijker vast te stellen. Behalve dat de kat zich niet lekker voelt, is er aan de buitenkant vaak weinig aan de kat te zien.
Een echo of röntgenfoto door de dierenarts kan nodig zijn om vast te stellen of het inderdaad om een baarmoederontsteking gaat.
Een röntgenfoto is niet zo nauwkeurig als een echo en zeker in het begin stadium kan een baarmoederontsteking gemist worden.
Baarmoederonsteking kat symptomen
Het meest opvallende symptoom van een baarmoederontsteking is dat er vloeistof, meestal pus, uit de vulva kan komen. Andere symptomen van een baarmoederontsteking zijn helaas vrij algemeen en komen bij verschillende aandoeningen voor.
Uw kat kan van het volgende last hebben:
- niet willen eten;
- buikpijn;
- uitdroging;
- sloomheid;
- overgeven.
Vermoedt u dat er iets mis is? Neem dan zo snel mogelijk contact op met de dierenarts.
In het geval van een baarmoederontsteking moet er snel gehandeld worden.
Wat gebeurt er tijdens de operatie?
Tijdens de operatie worden de baarmoeder en eierstokken verwijderd. Dat gebeurt onder narcose. Het is daarom belangrijk dat uw kat nuchter is op de dag van de operatie: uw kat mag 8 uur niet gegeten hebben.
Meestal is een baarmoederoperatie een spoedbehandeling en dan is het niet mogelijk uw dier nuchter te opereren. Een volledige narcose brengt altijd een klein risico voor uw kat met zich mee, dit wordt vooraf met u besproken.
Nazorg baarmoederoperatie bij kat
Meestal knappen katten snel op na een baarmoederoperatie. U krijgt pijnstillers en mogelijk antibiotica mee na de ingreep. Gun uw kat voldoende rust en u zult zien dat het dier snel herstelt.
Na tien à 14 dagen kunnen de hechtingen eruit, houd uw poes tot die tijd binnen.
Om te voorkomen dat uw poes aan de hechtingen gaat likken en er zo bacteriën in de wond komen, raden we u aan uw kat een kraag of medische romper te laten dragen.
Kosten baarmoederoperatie bij kat
De kosten kunnen erg uiteenlopen. Zo zijn de totale kosten afhankelijk van de spoed van de operatie, welke middelen nodig waren tijdens de diagnose en hoe zwaar de kat is.
Mocht u nog vragen hebben over een baarmoederoperatie voor een kat, neem dan vooral contact op met uw AniCura dierenarts.
Wij kunnen u alles vertellen over de ingreep.