Lees ook: Bloeddonatie hond
Waarom bloeddonatie bij kat?
Net als voor mensen zijn bloeddonoren voor katten van levensbelang. Want het bloed van een gezond dier kan voor een zieke soortgenoot het verschil maken tussen leven of dood.
Bijvoorbeeld als een kat ernstige bloedarmoede heeft of na een ongeluk veel bloed heeft verloren. In zo’n geval is een bloedtransfusie soms de enige optie. Een bloedtransfusie kan ervoor zorgen dat een kat genoeg aansterkt om alsnog een operatie te ondergaan of dat medicijnen aanslaan.
Voor bloedtransfusies zijn bloeddonoren nodig. AniCura onderzoekt graag met u of uw kat geschikt is om bloed te doneren en zo levens te redden.
Wanneer kan uw kat bloed doneren?
Uw kat kan ook bloeddonor worden. Daar zijn voor katen een aantal voorwaarden aan verbonden. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat uw kat een rustig en meegaand karakter heeft.
Andere voorwaarden zijn:
- uw kat is gezond en heeft bijvoorbeeld geen auto-immuunziekte of gebruikt geen medicatie
- uw kat is tussen de één en tien jaar oud
- uw kat weegt meer dan 3,5 kg
- uw kat is volledig ingeënt en wordt minimaal elke drie maanden behandeld tegen vlooien en teken
- uw kat volgt geen rauw vlees dieet (BARF)
Om zeker te weten of uw dier fysiek geschikt is als donor, onderzoekt de dierenarts uw kat. Ook het bloed wordt onder de loep genomen om te kijken of uw dier gezond is en om de bloedgroep te bepalen.
Om bloeddonor te kunnen worden, is het belangrijk dat uw kat zelf nooit een bloedtransfusie heeft ondergaan. Ook mag uw dier nooit in het buitenland zijn geweest, omdat daar bepaalde via het bloed overdraagbare ziekten kunnen voorkomen.
Bloeddonatie, hoe gaat dat?
Bloed doneren doet geen pijn bij uw kat. We doen er alles aan om te zorgen dat uw kat geen stress ervaart.
Bloeddonatie kat
Als uw kat bloed gaat doneren, kunt u uw kat in de ochtend op de dag van donatie of al de avond daarvoor naar de kliniek brengen. Om bloed te doneren moet uw kat vanaf 22:00 uur de avond voor de donatie nuchter zijn.
Gedurende de opname blijft de kat in zijn eigen ruimte zodat we uw kat in de gaten kunnen houden. Ook voor katten duurt het donatieproces ongeveer anderhalf uur.
Uw kat mag meestal dezelfde dag nog of de volgende morgen worden opgehaald. Katten mogen elke drie tot ze maanden bloed doneren.
Nazorg en herstel na bloeddonatie van uw kat
Bij katten geeft het doneren van bloed meestal geen problemen. Wel krijgen katten vaak een lichte narcose voor de donatie. Een narcose brengt altijd een klein risico met zich mee.
Na de donatie wordt uw kat wakker en herstelt hij of zij van de verdoving. Uw kat krijgt extra vocht ter compensatie voor het gedoneerde bloed. Ook blijft uw kat de hele dag na de donatie in de kliniek. Als alles goed gaat, mag uw kat ’s avonds of uiterlijk de dag na donatie weer mee naar huis. Eenmaal thuis mag hij of zij gewoon weer eten en drinken. Bij buitenkatten is het verstandig uw kat nog een paar dagen in de gaten te houden.
Voordelen van bloeddonatie door uw kat
Door bloed te doneren, kan uw kat niet alleen het leven van een ander dier redden, het heeft ook voordelen voor u.
Voor de donatie controleert de dierenarts het bloed van uw dier. Ook doet de dierenarts een lichamelijk onderzoek. Zo krijgt u veel informatie over de gezondheid van uw dier. En dat is natuurlijk een prettig idee.