Bloeddruk kat meten

Katten hebben regelmatig last van een hoge bloeddruk, zonder dat de kat dit laat merken. Vooral oudere katten hebben hier last van. Hoge bloeddruk kan bij de kat leiden tot ernstige problemen, zoals hartfalen, blindheid en nierfalen.

Lees ook: bloeddrukmeting hond

Bloeddruk kat 

Bij katten komt een sterk verhoogde bloeddruk wel vaker voor dan bij honden. Ook de schadelijke gevolgen van een hoge bloeddruk worden vaker bij katten vastgesteld.

De dierenarts kan de bloeddruk van uw kat controleren met een bloeddrukmeting.

Hoge bloeddruk bij kat: oorzaken

Hoge bloeddruk bij de kat

De oorzaak van een hoge bloeddruk bij een kat is vaak een ouderdomsziekte. Aandoeningen die bijvoorbeeld een hoge bloeddruk veroorzaken zijn:

  • nierfalen
  • schildklierproblemen
  • bijniertumor

De oorzaak van een hoge bloeddruk bij de kat is niet altijd te achterhalen.

Is uw kat ouder dan zeven jaar, hart- of nierpatiënt, of heeft uw kat een snel werkende schildklier? Dan is het belangrijk om regelmatig de bloeddruk te laten meten.

Symptomen hoge bloeddruk kat 

Bij een kat zijn de klachten of gevolgen van een te hoge bloeddruk niet altijd duidelijk of direct zichtbaar. In eerste instantie merken de katten en eigenaren ook niets van een hoge bloeddruk.

Hoge bloeddruk bij de kat

Uw kat kan wel symptomen hebben van de ziekte of aandoening die de hoge bloeddruk veroorzaakt.   

Symptomen nierfalen bij de kat

Symptomen schildklierproblemen bij de kat

Symptomen bijniertumor bij de kat

  • spierzwakte
  • laten hangen van kopje

Gevolgen verhoogde bloeddruk voor een kat

Het is belangrijk om een hoge bloeddruk bij de kat te behandelen. Er zijn ernstige gevolgen als uw kat te lang een te hoge bloeddruk heeft. 

Gevolgen kunnen zijn:

  • bloedingen in bijvoorbeeld ogen of hersenen
  • blindheid
  • verlammingen
  • nierfalen
  • hartfalen

De meest getroffen organen zijn de ogen, de nieren, de hersenen en het hart. Gelukkig is een hoge bloeddruk bij de kat meestal goed te behandelen met een medicijn en soms met een combinatie aan medicijnen. 

Bloeddruk meten kat

De bloeddrukmeting bij de kat is vergelijkbaar met de bloeddrukmeting bij mensen. Voor het meten van de bloeddruk wordt een manchet om de poot of staart van uw kat gedaan.

Het meten van de bloeddruk is voor uw kat een pijnloos onderzoek.

De bloeddrukmeting

De meting zelf duurt maar een paar minuten. Het is belangrijk dat de kat tijdens de bloeddrukmeting zo min mogelijk stress heeft.

Door stress gaat de bloeddruk omhoog en neemt de betrouwbaarheid van de meting af.

Bloeddrukmeter kat

Er zijn twee verschillende bloeddrukmeters: de Doppler en de Oscillometer. De voorkeur gaat vaak uit naar de Doppler, maar de Oscillometer werkt bijvoorbeeld beter bij boze en angstige katten. Het is belangrijk dat uw kat bij de meting even heeft kunnen wennen aan de omgeving, rustig is en dat er geen lawaai is. 

Jaarlijkse controle bloeddruk voor oudere katten

Om een verhoogde bloeddruk op tijd vast te stellen, is het advies om de bloeddruk van katten ouder dan zeven jaar jaarlijks te laten controleren.

Hoge bloeddruk bij uw kat: behandeling

Heeft uw kat een hoge bloeddruk, en is de onderliggende oorzaak hiervan bekend? Dan zal uw kat voor deze onderliggende aandoening een behandeling of medicatie krijgen.

Er is een kans dat de bloeddruk met deze behandeling weer naar een normaal niveau gaat.

Blijft de bloeddruk toch nog te hoog, of is de oorzaak van de hoge bloeddruk niet bekend? Dan heeft uw kat bloeddrukverlagende medicijnen nodig. Er zijn hiervoor meerdere typen bloeddrukverlagers beschikbaar. Uw dierenarts zal u hierin adviseren.

Regelmatige controle van bloeddruk

Het is belangrijk om de bloeddruk van uw kat regelmatig te laten controleren, zeker in de beginfase. Door middel van deze controle kan de dierenarts de juiste medicatie geven en ervoor zorgen dat de bloeddruk stabiel blijft.

Kosten van een bloeddrukmeting bij de kat

De kosten van een bloeddrukmeting bij de kat kunnen variëren. De kosten zijn voornamelijk afhankelijk van eventuele aanvullende onderzoeken en de behandeling die uw dier nodig heeft.

Neem voor informatie over de kosten contact op met uw AniCura kliniek.

Twijfels of vragen?

Wilt u de bloeddruk van uw kat laten meten, of twijfelt u of dit nodig is? Neem dan contact met ons op.

Contact a veterinarian

Laten we het hebben over gebitsverzorging

Veel eigenaren van gezelschapsdieren geloven dat de tanden van hun vriend(in) gezond zijn, terwijl dit vaak niet het geval is. Wist u dat 80% van de volwassen honden en katten last heeft van gebitsproblemen? Het kan lastig zijn om dit te herkennen. Wij helpen u graag om uw hond een gezondere glimlach te geven.

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.