Ectropion bij kat

Ectropion is een aandoening waarbij de oogleden van uw kat naar buiten krullen of naar beneden hangen. Uw kat kan hierdoor snel last krijgen van ontstekingen in het oog en heeft vaak tranende ogen. Lees hier het advies van onze dierenartsen.

Lees ook: Ectropion hond

Ectropion bij de kat: wat is het?

Bij de aandoening entropion heeft het onderste ooglid van uw kat de neiging om naar buiten te krullen of naar beneden te hangen. Hierdoor is de binnenkant van het onderste ooglid zichtbaar. Een ectropion komt vaak doordat de lengte van het ooglid van de kat te lang is.

Omdat het onderste ooglid bij ectropion het oogvocht niet kan tegenhouden, gaat het oog sneller tranen. Dit herkent u aan traanstrepen langs de neus van uw kat.

Snel ontstekingen door vuil in het oog

Doordat de binnenkant van het ooglid naar buiten staat, kunnen stof en vuil makkelijker in het oog komen. Hierdoor heeft uw kat grotere kans op een oogontsteking (conjuctivitis).

Het bindvlies is het slijmvlies aan de binnenzijde van ooglid en buitenzijde van de oogbol. Bij een ontsteking wordt dit bindvlies rood, zwelt het licht op en gaat het oog meer tranen. Door vuil in het oog kan ook het hoornvlies ontstoken raken (keratitus).

Voorkom blijvende schade, en ga bij klachten aan het oog daarom altijd even naar de dierenarts.

Naar binnen krullen van ooglidrand

Krult de ooglidrand naar binnen? Deze aandoening heet entropion.

Symptomen entropion kat

Ectropion bij uw kat is goed te zien. Door het uitzakken of hangen van het onderste ooglid is het binnenste roze deel van het ooglid deels zichtbaar. Ook tranen de ogen meer dan normaal.

Symptomen van ectropion bij kat zijn:

  • deels naar buiten gekrulde of naar beneden gezakte onderste ooglid
  • tranende ogen en traanstrepen
  • bij ontsteking van bindvlies: binnenste van oog is rood en licht gezwollen

Neem bij één of meer van deze symptomen altijd contact met ons op.

Hangend ooglid bij kat is vaak aangeboren

Ectropion is bijna altijd een aangeboren probleem. Het ooglid is te ruim en heeft de neiging naar buiten de krullen of naar beneden te zakken. 

Ectropion door littekenweefsel

Ectropion kan ook veroorzaakt worden door een ernstig litteken aan het ooglid, bijvoorbeeld na een ongeluk. Ook bij een niet goed uitgevoerde operatie bij entropion kan de ooglidrand naar buiten zakken.

Behandeling hangend of naar buiten gekruld ooglid bij kat

Ectropion kan een dierenarts eenvoudig vaststellen met een oogonderzoek. Hierbij zal de dierenarts ook kijken of het bindvlies of hoornvlies ontstoken is.

Heeft uw kat inderdaad een ooglid dat (deels) naar buiten krult of hangt? Bij een lichte vorm van ectropion kan met het aanbrengen van vette oogzalf het oog behandeld en beschermd worden. Omdat het eigenlijke probleem hier niet mee aangepakt wordt, is vaak ook een operatie nodig.

Oogoperatie bij ectropion

Met een oogoperatie worden de oogleden weer in de juiste stand gezet. Bij de operatie wordt een klein stukje huid van het ooglid weggehaald. Door deze inkorting sluit het ooglid weer goed aan tegen de oogbol.

Om de eventuele ontsteking te behandelen krijgt uw kat na de operatie beschermende oogzalf waarmee ook ontstekingen aangepakt worden.

Voor deze behandeling gaat uw kat onder narcose. Hiervoor blijft uw kat op de dag van de behandeling nuchter: eten mag niet, drinken mag wel. Lees ook: oogoperatie.

Kosten ectropion bij kat

De kosten van een oogoperatie bij ectropion hangen bijvoorbeeld af van het gewicht van uw kat en de ernst van de aandoening. Meestal heeft uw kat ook medicijnen tegen een ontsteking nodig, zoals een beschermende oogzalf. Vraag uw dierenarts naar de kosten voor de behandeling van uw kat.

Experts in oogoperatie bij AniCura

Bij een oogoperatie is het belangrijk dat deze door een ervaren dierenarts met deskundigheid in oogheelkunde wordt uitgevoerd. Niet alle dierenartsen voeren deze operatie daarom zelf uit.

Bij AniCura werken dierenartsen met veel expertise in oogoperaties. Heeft u een vraag, of wilt u een afspraak maken? Neem gerust even contact met ons op.

Contact a veterinarian

Laten we het hebben over gebitsverzorging

Veel eigenaren van gezelschapsdieren geloven dat de tanden van hun vriend(in) gezond zijn, terwijl dit vaak niet het geval is. Wist u dat 80% van de volwassen honden en katten last heeft van gebitsproblemen? Het kan lastig zijn om dit te herkennen. Wij helpen u graag om uw hond een gezondere glimlach te geven.

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.