Kijk ook bij: gedragstherapie hond
Wanneer kattengedragstherapie?
Als uw kat soms of regelmatig ongewenst gedrag vertoont, kan het goed zijn dat dit komt door een probleem in de gezondheid. Laat uw kat bij een gedragsprobleem daarom altijd eerst goed door de dierenarts onderzoeken. Katten zijn meesters in het verbergen van pijn en kwalen, waardoor u dit als baasjes niet altijd merkt.
Heeft uw kat géén medisch probleem? Mogelijk kan kattengedragstherapie dan helpen. De kattengedragstherapeut brengt met u samen het probleemgedrag in kaart en adviseert u over een oplossing of therapie.
In bepaalde gevallen kan met aanpassingen in het huishouden of de omgeving ongewenst gedrag verminderd of weggehaald worden. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van een extra kattenbak of een krabpaal. Ook kan het zijn dat u tips krijgt over de omgang met uw kat.
Bij AniCura werken gediplomeerde kattengedragsdeskundigen die u kunnen helpen met vragen over het gedrag van uw poes of kater. Wat voor gedrag hoort bij katten, en wat niet?
Bij welk gedrag bij katten kan de gedragstherapie helpen?
Kattengedragstherapie kan helpen bij het gedrag dat voor uw kat, uzelf of omgeving ongemakkelijk of gevaarlijk is. Dit gedrag kan er altijd al geweest zijn, verergerd zijn of ineens ontstaan zijn. Denk bijvoorbeeld aan:
- overmatig (kaal) likken
- de hele tijd miauwen om aandacht
- agressief gedrag
- plassen of poepen naast de kattenbak
- eten van oneetbare dingen
- overmatig krabben aan meubels
- sproeien
- angst voor mensen, soortgenoten, objecten, geluiden, situaties etc.
- aandacht vragend gedrag
- dwangmatig gedrag
Het ongewenste gedrag van uw kat hoeft trouwens niet dagelijks voor te komen om een kattengedragstherapeut in te zetten. Ook iets dat maar eens per week of maand voorkomt, kan al gevaarlijk of lastig zijn.
Oorzaak vervelend gedrag kat
De oorzaak van ongewenst gedrag bij een kat kan heel verschillend zijn. Denk bijvoorbeeld aan:
- medisch gezondheidsprobleem, bijvoorbeeld in gebit of blaasproblemen
- verandering in omgeving, bijvoorbeeld verhuizing, nieuw meubel, baby of nieuwe kat
- niet of nauwelijks opgegroeid met mensen (slechte socialisatie)
- slechte ervaring tijdens opgroeien, bijvoorbeeld te vroeg weg uit het nest
- kattenbakproblemen, bijvoorbeeld te weinig of te kleine kattenbakken
- een andere kat en gaat daarom buiten de bak plassen
- verveling
- trauma
- te snelle of geen introductie bij nieuwe kat
- andere katten in de omgeving
- verwachting van de kat, de kat kan zijn natuurlijk gedrag niet uitvoeren
Vaak is de oorzaak van ongewenst of agressief gedrag bij een kat niet direct duidelijk. Hoe langer ongewenst gedrag aanwezig is, hoe moeilijker vaak de oplossing is. Vraag daarom altijd zo snel mogelijk het advies van de dierenarts. De arts verwijst u als nodig door naar een kattengedragstherapeut.
Hoe werkt gedragstherapie voor een kat?
Wat is normaal gedrag voor uw kat en wat valt er onder probleemgedrag? Omdat er zoveel gedragsproblemen zijn, zijn er (bijna) net zoveel therapieën. Een gedragsprobleem dat komt door een slechte ervaring tijdens opgroeien moet anders behandeld worden dan het resultaat van een slechte socialisatie.
Een gediplomeerd gedragstherapeut heeft een opleiding gedaan in kattengedrag en kattengedragstherapie. De therapeut werkt alleen met katvriendelijke methodes (zonder pijn) en zorgt voor regelmatige bijscholingen omdat op dit gebied veel en snelle ontwikkelingen zijn.
Stappenplan kattengedragstherapie
U heeft (samen met uw dierenarts) besloten dat gedragstherapie een goed idee is voor uw kat.
Nadat uitgesloten is dat het een fysiek probleem is, werkt de therapeut meestal als volgt:
- Eerst krijgt u een uitgebreide vragenlijst toegestuurd. De therapeut wil onder andere weten wat er gebeurt, wanneer, hoe vaak en hoelang het al gaande is. En vraagt om het gedrag ook op film te zetten.
- Daarna volgt een telefonisch consult of thuisvisite, waarin de kattengedragstherapeut ingaat op uw antwoorden om een goed beeld te krijgen van het probleem en de situatie.
- Indien nodig, bijvoorbeeld in het geval van agressie of ruimtegebonden gedragsproblemen (‘het gebeurt alleen in de keuken’), is huisvisite mogelijk. Op deze manier kan de therapeut de kat in zijn of haar bekende omgeving bekijken en zien of deze omgeving van invloed is op het gedrag.
Wanneer de gedragstherapeut van uw kat alle informatie heeft, kan de therapeut een diagnose stellen en de mogelijkheden wat betreft therapie met u bespreken.
Dit kunnen bijvoorbeeld oefeningen of omgangstips met uw kat zijn om bepaald gedrag om te buigen. Ook kan u bijvoorbeeld het advies krijgen om een extra kattenbak te plaatsen of de omgeving voor uw kat interessanter te maken.
Niet elk gedragsprobleem is gelijk duidelijk of compleet op te lossen. De gedragstherapeut zal aangeven wat de verwachtingen van de therapie zijn. Soms zijn er meerdere consulten nodig omdat het probleem niet makkelijk op te lossen is.
Zelf aan de slag met uw kat
U gaat zelf met het therapieplan aan de slag: sommige kattengedragstherapeuten bieden nazorg aan met regelmatige controlemomenten.
Het kan zijn dat u dingen moet veranderen aan de leefomgeving van uw kat en/of de omgang van u en anderen met het dier. Denk hierbij aan het verplaatsen of verwijderen van meubels, stoppen met snoepjes geven en bepaald bedrag belonen of extra producten voor uw kat aanschaffen (bijvoorbeeld speelgoed, krabpaal, kattenbak).
Lees ook: mijn kat beter begrijpen
Kattengedragstherapeut of kattengedragsdeskundige?
Beide titels worden gebruikt. Kattengedragstherapie wordt via een opleiding aangeboden. Er zijn ook certificaten van diverse (onafhankelijke) organisaties die de therapeut kan behalen.
Bij de opleiding leert de student medische basiskennis, achtergronden van probleemgedrag en allerlei soorten (natuurlijk) kattengedrag.
De titel is niet beschermd. Zoekt u een goede kattengedragskundige? Vraag ons om advies. Bij AniCura werken meerdere kattengedragstherapeuten die allemaal gediplomeerd zijn.
Voordelen en nadelen gedragstherapie kat
De voordelen van kattengedragstherapie zijn duidelijk:
- uw kat krijgt zijn of haar levensplezier terug
- u krijgt uw geliefde huisdier terug
- er komt een einde aan vernieling aan eigendommen
- u krijgt meer inzicht in het gedrag van uw kat
Het enige nadeel van gedragstherapie is dat u zelf ook aan de slag moet. Gedrag van uw kat veranderen kost tijd, tijd die u moet maken.
Ook kan het dat u iets aan uw eigen gedrag moet veranderen. Het gedrag van uw kat kan komen door iets wat u wel of niet doet.
Kosten kattengedragstherapie
Als u een huisdierenverzekering heeft, raden wij aan om te controleren of kattengedragstherapie (deels) vergoed wordt.
Het is afhankelijk van onder andere de oorzaak en de duur van de therapie van uw kat wat de kosten zijn.
Wilt u meer informatie over gedragstherapie bij katten? Neem contact met ons op. We helpen u graag.
Net zoals katten, kunnen honden ook in gedragstherapie.