Lees ook: hernia operatie hond
Om de juiste diagnose te stellen, is onderzoek noodzakelijk. Als blijkt dat uw kat inderdaad een hernia heeft, kan een operatie nodig zijn. Wacht vooral niet te lang met een bezoek aan uw dierenarts, een hernia gaat niet vanzelf over.
Wat is een hernia bij de kat?
Een hernia is een aandoening in de normaal zo stabiele en veerkrachtige rug van de kat. Door overbelasting of vroegtijdige ouderdom kan de inhoud van de tussenwervelschijf tussen de wervels uit naar boven schuiven en tegen het ruggenmerg of de zenuwen aan gaan drukken.
Hevige pijnaanvallen en verlamming
Gebeurt dit in de hals, dan kan uw kat last krijgen van hevige pijnaanvallen en soms zelfs verlammingen. In de rug veroorzaakt een hernia ook pijn en vaak verlamming van de achterpoten.
Welke symptomen uw huisdier vertoont, is afhankelijk van de plaats van de hernia. En gelukkig zijn niet alle katten met een hernia meteen verlamd. Veel voorkomende overige verschijnselen, naast (flinke) pijn zijn:
- een dronkemansgang
- stijve nek of pijn bij het omdraaien in de mand
Verlamming bij kat: andere oorzaken
Heeft uw kat verlammingsverschijnselen? Vaak heeft dit een andere oorzaak dan hernia. De meest voorkomende oorzaken zijn: verwondingen, ontstekingen, tumoren en stolsels in de grote lichaamsslagader. Neem bij verlammingsverschijnselen altijd direct contact op met uw dierenarts.
Hernia Perinealis bij kat
Een andere vorm van hernia is hernia perinealis: een breuk of scheur in het lichaam waardoor een orgaan of weefsel van zijn oorspronkelijke plek wordt geduwd. In dit artikel leest u alles over de diagnose en behandeling bij een hernia in tussenwervelschijf.
Hoe kan uw kat behandeld worden bij een hernia?
Het lijkt uitzichtloos; een kat met hevige pijn en verlammingsverschijnselen. Wanneer uw dierenarts een hernia vermoedt zal er verder onderzoek gedaan moeten worden om een goede diagnose te stellen. Als het om een hernia gaat, is genezing gelukkig heel goed mogelijk. De behandeling is wel afhankelijk van de plaats van de hernia.
Rughernia
Een rughernia veroorzaakt verlamming in de achterpootjes en vaak problemen met de urineblaas. Soms is rust en medicatie voldoende. In het geval van verlamming kan een operatie de beste oplossing zijn en ervoor zorgen dat uw kat snel weer de oude is.
Voorafgaand aan de operatie wordt met een scan (CT of MRI) de locatie van de hernia zichtbaar gemaakt. Vervolgens wordt het ruggenmerg ‘uit de knel’ gehaald en zoveel mogelijk overtollig hernia-materiaal verwijderd. Zodra het ruggenmerg de ruimte heeft, kan het herstel beginnen.
Hernia in de rug bij hond, dwarsdoorsnede van een gezonde rugwervel (boven) en rugwervel waarbij de kern van de tussenwervelschijf door een scheur richting ruggenmerg verplaatst is, waar het veel druk veroorzaakt (zie onder) - afbeelding vergroten
Nekhernia
Een hernia in de nekwervels zorgt meestal voor (forse) pijnaanvallen. Met rust en medicatie kunnen de problemen vaak al opgelost worden; er hoeft zelden geopereerd te worden.
Als een ingreep toch nodig is, dan zal uw dierenarts stap voor stap uitleggen wat er gebeurt tijdens de operatie. Van eerste scans tot het herstel.
Hoe herstelt uw kat na een hernia operatie?
De herstelkans is in de meeste gevallen heel gunstig. Hoe lang de revalidatie precies duurt na een operatie kan wisselen van enkele dagen tot meerdere weken.
Goed herstel is voornamelijk afhankelijk de duur en de ernst van de klachten. En hoe uw kat op de medicatie reageert.
Wat zijn de kosten van de operatie?
De kosten verschillen per situatie en behandeling. De dierenarts zal deze uiteraard graag met u bespreken en afstemmen.
Wilt u meer weten, heeft u twijfels of wilt u direct een afspraak maken? Neem contact met ons op.