Ontwormen kat: een wormenkuur, hoe vaak?

Moet elke kat ontwormd worden? En vanaf welke leeftijd en hoe vaak moet u uw kat of kittens ontwormen?

Naast katten moeten ook honden ontwormd worden. Lees meer over het ontwormen van uw hond.

Over het ontwormen van uw kat krijgen dierenartsen vaak vragen. Kunt u uw kat zelf ontwormen, en hoe vaak moet u uw kitten of kat dan ontwormen? En welke wormenkuur is het best?

Wormen bij katten: besmetting

Allereerst: alle katten hebben van jongs af aan wormen; al in de moedermelk zitten namelijk spoelwormlarven. Zijn katten eenmaal volwassen, dan komen ze daarnaast in contact met kleine larven in hun omgeving. Ze eten bijvoorbeel rauw vlees waar miniscule larven in zitten, of ze hebben contact met besmette ontlasting van andere katten. In onze kennisbank vindt u meer informatie over de verschillende soorten wormen bij katten.

Het hebben van wormen hoeft voor de kat niet erg te zijn, maar voor mensen kan besmetting (zeer indirect) wel een gevaar vormen.

Oorzaak van wormen bij uw kat

  • Het eten van rauw vlees - niet alleen zelf gegeven maar ook vogeltjes en muizen
  • Vlooien: een besmette vlo kan worden doorgeslikt bij het wassen
  • Contactplekken: via modder aan een schoen kan een kat ook besmet raken

Op vakantie: uw kat ontwormen

 

Wilt u meer weten over de soorten wormen die er zijn, zoals rondwormen, lintwormen, hartwormen en haakworden, of hoe uw kat besmet raakt? Lees meer op: wormen bij katten.

Advies: waarom uw kat ontwormen?

Sommige mensen beweren dat een paar wormen hebben gezond kan zijn voor zowel kat als mens. Hier is echter geen onomstotelijk bewijs voor. Wat wel bewezen is, is het gevaar van wormen bij de katten zelf én bij mensen. Uw kat altijd ontwormd houden is dus zeker het advies van dierenartsen.

Wormen van katten voor de mens

Mensen (vooral jonge kinderen) worden meestal besmet door ontlasting via het spelen in de zandbak en door het eten van rauw voedsel uit eigen tuin. Bij mensen kunnen na besmetting door kattenpoep - vaak zeer indirect - verschillende problemen ontstaan.

  • Lever-, long-, hersen- en oogproblemen, veroorzaakt door spoelwormen.
  • In sommige gevallen chronische vermoeidheid.
  • Verschillende gevaren voor zwangere vrouwen, waaronder een miskraam en latere problemen voor het kind.
  • Problemen met ademnhaling en benauwdheid veroorzaakt door longworm bij katten.

Wormen bij de kat: symptomen

Jonge dieren hebben meer kans op ziekte door wormen dan oudere dieren. Echter, alle besmette katten vormen een risico voor verdere besmetting. 

Uw kat hoeft geen symptomen te vertonen. Dat betekent niet dat uw kat niet besmet is. Uw kat moet dus toch ontwormd worden, want uw kat kan wel andere katten én mensen besmetten, wat verder gevaar kan vormen voor mens en kat.

Larven en uiteindelijk wormen maken een lange reis door het lichaam van uw kat. Wanneer de larven eenmaal wormen en klaar zijn om eitjes te leggen, bijvoorbeeld in de lever, het hart en in de bloedvaten, komen via de poep miljoenen eitjes naar buiten. Het is goed mogelijke dat uw kat geen symptomen vertoont. Syptomen van wormen bij katten zijn bijvoorbeeld:

  • Diarree
    Heeft uw kat diarree, dan kan het zijn dat uw kat lintwormen of andere soorten wormen heeft. Bezoek uw dierenarts om onderzoek te laten doen; mogelijk is een extra wormenkuur aan te raden.
  • Braken
    In ernstige gevallen kan het zijn dat uw kat moet braken door wormen. Braken is lang niet altijd een noodgeval of gevaarlijk, maar als uw kat veel braakt, neem contact op met uw dierenarts.
  • Bolle buik
    Bij kittens kan het voorkomen dat de kat een bolle buik krijgt van wormen.
  • Afvallen
    Vooral kittens kunnen soms erg afvallen door wormen; neem contact op met uw dierenarts.

Door uw kat regelmatig te behandelen met een wormenkuur kunt u voorkomen dat uw kat en uzelf ziek wordt door de wormen.

Ontwormen van kittens

Wilt u weten hoe het ontwormingsschema voor kittens eruit ziet? Heeft u net een kitten die u wilt helpen met een wormenkuur? Ga naar de pagina: kitten ontwormen - schema

Hoe vaak uw kat ontwormen?

Katten moeten hun hele leven ontwormd worden. Voor een ontwormingsschema van kittens, ga naar: kittens ontwormen. Het schema voor ontworming bij katten is als volgt:

  • Jonge katten (kittens) worden standaard ontwormd op de leeftijd van drie, vijf en zeven weken.
  • Daarna krijgt uw kat of kitten maandelijks een wormenkuur, tot hij zes maanden oud is. Zijn de kittens nog bij hun moeder? Ontworm dan de moeder tegelijk met de kittens.
  • Bij katten vanaf zes maanden is ontworming vier keer per jaar nodig, vooral als een kat veel buiten komt.
  • Heeft uw kat vlooien, of vlooien gehad, dan is ontwormen ook het advies.

Ontwormen van buitenkatten én binnenkatten

Buitenkatten komen vaak in aanraking met parasieten. Maar ook als uw kat niet buiten komt is het belangrijk om de kat te ontwormen. Dit hoeft dan wel minder vaak - advies is dan zo'n 2 keer per jaar te ontwormen. Vangt uw kat veel muizen? Advies is om dan vaker te ontwormen.   

U kunt zelf namelijk ongemerkt parasieten van buiten naar binnen lopen waardoor uw kat alsnog in aanraking komt met de wormen. 

Onnodig ontwormen van uw kat?

Helaas zijn de eerste symptomen van wormen niet zichtbaar. Door het toedienen van een wormenkuur kunt u dus veel ellende bij uw kat voorkomen. Omdat slechts weinig mensen dit zullen doen, luidt het algemene advies:

Ontworm uw kat minimaal 4 keer per jaar

Maakt u zich toch zorgen om het onnodig ontwormen van uw kat; u kunt ontlastingsonderzoek bij uw kat laten doen bij uw dierenarts om te kijken of uw huisdier wormen heeft. Vraag dit na bij uw dierenarts.

Lintwormen, spoelwormen en haakwormen bij uw kat voorkomen

Voor het voorkomen van wormen bij katten kunt u een aantal dingen doen.

  • Ontworm uw kat regelmatig.
  • Ruim de ontlasting van uw kat elke dag op.
  • Gooi de ontlasting bij het restafval.
  • Als uw kat vlooien heeft is een extra ontwormingskuur aan te raden. Besmette vlooien of eitjes die bij het wassen worden doorgeslikt kunnen wormen veroorzaken.

Heeft u naast een kat ook een hond? Ruim de ontlasting van uw hond goed op, en vraag andere mensen en eventueel de gemeente om hetzelfde te doen.

De beste wormenkuur voor uw kat kiezen

Er zijn verschillende middelen op de markt om uw kat te ontwormen: ontwormingstabletten, ontwormingspasta’s en spot-on (druppels). Wanneer u een ontwormingsmiddel kiest, let dan op de volgende dingen:

  • Sommige producten zijn geschikt voor kittens, anderen niet.
  • Sommige middelen mogen niet gebruikt worden om een zwangere kat te ontwormen.
  • Weer andere producten werken niet alleen tegen spoelwormen, maar ook tegen vlooien, oormijt en lintwormen.
  • Elke kat anders. De ene kat vindt het geen probleem om een wormenkuur in de vorm van een pasta op te eten, de ander vindt het verschrikkelijk.
  • Sommige katten krijgen huidirritatie van nekdruppels. Als uw kat een gevoelige huid heeft, is het verstandiger om een pasta of tablet te gebruiken.
  • Bij het ontwormen kan het zijn dat uw kat een beetje diarree krijgt. Maakt u zich geen zorgen; alleen bij aanhoudende diarree hoeft u contact met de dierenarts op te nemen.
  • Laat u adviseren door uw dierenarts wanneer u een ontwormingsmiddel kiest.

De keuze is reuze; neem voor verder advies voor de keuze van een wormenkuur contact op met uw dierenarts.

Gebruik antiparasieten middelen

Gebruikt u een antiparasieten middel bij uw huisdier? Volg altijd de gebruiksaanwijzingen op uit de bijsluiter. Houd ook rekening met de veiligheidsvoorschriften die hierin benoemd staan. Twijfelt u hoe u de middelen aan uw dier moet geven? Neem dan gerust contact op uw AniCura dierenarts.

Kosten voor het ontwormen van uw kat

De kosten van een ontwormen van uw kat of kitten hangen af van het soort middel dat u gebruikt.

De medewerkers van uw dierenkliniek geven graag advies over welke kuur het beste is voor uw kat. Dat hangt onder meer af van het gewicht van uw kat en welke manier van toedienen de voorkeur heeft en werkt.

Wilt u meer weten over de ontworming van uw kat of denkt u dat uw kat last heeft van wormen? Neem dan contact met ons op. Zij kunnen u alles vertellen over de verschillende wormenkuren en de kosten.

Op vakantie: uw kat ontwormen

Contact a veterinarian

Laten we het hebben over gebitsverzorging

Veel eigenaren van gezelschapsdieren geloven dat de tanden van hun vriend(in) gezond zijn, terwijl dit vaak niet het geval is. Wist u dat 80% van de volwassen honden en katten last heeft van gebitsproblemen? Het kan lastig zijn om dit te herkennen. Wij helpen u graag om uw hond een gezondere glimlach te geven.

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.