Patella luxatie kat: losse knieschijf

Loopt uw kat mank? Een losse knieschijf (patella luxatie) komt bij katten helaas vaak voor. Wanneer u snel actie onderneemt, voorkomt u dat uw kast levenslang last heeft van zijn poot. Gelukkig is behandelen met een operatie heel goed mogelijk.

Lees hier over honden met patella luxatie.

Patella luxatie kat

Uw kat hoeft niet per se een (wild) spelende kat te zijn om een losse knieschijf te krijgen; het is simpelweg iets dat vaak voorkomt bij katten.

Uw dierenarts adviseert u na een uitgebreid onderzoek welke behandeling het beste is en of uw kat een operatie nodig heeft.

Daarbij wordt er rekening gehouden met de klachten en diagnose en ook de leeftijd van het beestje, zijn gezondheid en de beste kans op herstel.

Wat is een losse knieschijf bij katten?

De knieschijf zit normaal gesproken netjes in een geul. Bij patella luxatie is dat niet meer het geval: de knieschijf zit los en schiet uit de geul als de knie gebogen of juist gestrekt is.

Dit veroorzaakt pijn, kraakbeenschade en uw kat kan, als er niet wordt ingegrepen, last krijgen van slijtage (artrose).

Knie van de kat - afbeelding vergroten

Patella Luxatie, hier bij de hond - afbeelding vergroten

Patella luxatie kat symptomen

De symptomen zijn afhankelijk van de oorzaak en de status van de knieschijf en kunnen dus verschillen. Veel voorkomende symptomen zijn:

  • minder of niet meer springen;
  • uw kat is minder actief;
  • sluipbewegingen maken; uw kat loopt met de achterhand laag bij de grond;
  • wisselend mank lopen: de knieschijf schiet in en uit de gleuf.

De wisselende belasting van de pootjes is vaak het meest opvallende symptoom. En heel verraderlijk: zodra de knie weer in de geul schiet, lijkt er niets meer aan de hand.

Als eigenaar moet u dus goed opletten. De symptomen kunnen in sommige gevallen vrij onopvallend zijn.

Twijfelt u? Dan is het altijd goed om een afspraak bij ons te maken.

Hoe ontstaat een losse knieschijf?

Een losse knieschijf kan op twee manieren ontstaan:

  1. uw kat een ongeluk heeft gehad, en daarbij misschien ook de kniebanden gescheurd;
  2. het is erfelijk bepaald: door een aangeboren afwijking ontwikkelt de knie zich anders tijdens de groei.

Deze aangeboren afwijking komt voor bij zowel ras- als niet-raskatten. Opvallend is dat de helft van de patiëntjes met patella luxatie een raskat is. Slechts drie procent van alle katten heeft een stamboom: in verhouding hebben dus veel raskatten deze afwijking.

De raskatten die er vaak last van hebben, zijn de Abbesijn en Maine coon. Waarschijnlijk komt dat doordat deze katten erg populair zijn in Nederland. Maar ook bij andere kattenrassen zoals Devon rex en Chartreux komt patella luxatie voor. 

En omdat het een (aangeboren) ontwikkelingsprobleem is, komen de meeste katten al op jonge leeftijd bij de dierenarts.

Is een operatie nodig?

Er zijn meerdere mogelijkheden om uw kat weer op de been te krijgen. De dierenarts zal de ernst van de patella luxatie vaststellen met behulp van:

Een operatie is vaak de beste behandeling. Of uw kat geopereerd zal worden, hangt af van de uitkomst van het onderzoek, de klachten, en de kans op het verergeren van de problemen.

Bij een operatie zijn er verschillende opties. De geul in het bovenbeen kan worden aangepast, zodat de knieschijf er niet meer zo makkelijk uit kan schieten.

De chirurg kan het aanhechtingspunt van de kniepees verplaatsen en verstevigen. Of de kniegeul kan bijvoorbeeld worden aangepast.

De dierenarts zal samen met u bespreken of er een chirurgische ingreep nodig is en welke optie de beste is voor uw kat.

Patella luxatie (vooraanzicht) - afbeelding vergroten

Verplaatsing en van aanhechtingspunt van de kniepees en opnieuw vastzetten met Tension band wire: een of meer dunne metalen pinnen houden het botdeel in de juiste positie in combinatie met een metalen draad die de trekkracht van de kniepees opheft.

Herstel en revalidatie van uw kat na een knieschijf operatie

Bij iedere operatie kunnen er helaas complicaties optreden, zoals bijvoorbeeld een (wond)infectie.

Om dit te voorkomen is het belangrijk er zo weinig mogelijk bacteriën in de wond komen. De chirurg gaat daarom heel steriel te werk.

Na de ingreep is het de taak aan u om te voorkomen dat uw kat aan de wond gaat likken of bijten. Dit kan bijvoorbeeld door het dragen van een kraag of medische romper.

Om het risico op andere problemen te beperken, is het goed dat uw kat absolute (bench)rust houdt.

Revalideren is daarna de sleutel tot het succes van de operatie. In welke mate uw kat naar buiten mag en hoeveel beweging er is toegestaan, zal uw dierenarts met u bespreken.

Wees vooral voorzichtig en volg de instructies goed op.

Na de operatie is er gelukkig een goede kans dat uw kat herstelt.

De kosten van een patella luxatie-operatie

Knieproblemen verdwijnen eigenlijk nooit vanzelf. Met een tijdige behandeling kunt u ernstige gevolgen, zoals bijvoorbeeld artrose, voorkomen.

Aan een operatie zitten wel kosten verbonden. Wat deze exact zijn, is afhankelijk van de behandeling die u samen met uw dierenarts kiest.

Neem voor meer informatie gerust contact met ons op.

 

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.