Narcose bij een kat, wat houdt dat in?

Als uw kat een operatie nodig heeft, zal uw kat onder narcose gaan. Hierdoor ontspannen de spieren en voelt uw kat geen pijn. Ook zal uw kat zich daardoor naderhand niets van de ingreep herinneren.

Lees ook: Narcose hond

Narcose kat

Welk narcosemiddel (anesthesie) nodig is, hangt af van de gezondheid, leeftijd en ras van uw kat. Per situatie wordt een plan op maat gemaakt.

Een operatie is voor zowel uw huisdier als uzelf een ingrijpende gebeurtenis. Gelukkig wordt er rondom de operatie goed voor uw kat gezorgd.

Ons team van deskundigen zorgt ervoor dat elke operatie veilig en zo pijnloos mogelijk verloopt.

Hoe verloopt de narcose bij uw kat?

Via een infuus krijgt uw kat slaapmiddelen en pijnmedicatie binnen. Uw kat valt hierdoor snel in slaap.

Daarna wordt een beademingsbuisje in de luchtpijp geplaatst, waarmee uw kat aangesloten wordt aan de beademings- en bewakingsapparatuur. Zo kunnen hart- en longfuncties goed in de gaten worden gehouden.

Een ‘cuff’ zorgt ervoor dat de luchtpijp alleen via het buisje gas binnen kan krijgen. Als uw kat moet braken, kan dit niet in de luchtpijp terechtkomen.

Narcosegas

Anesthesie in de klinieken van AniCura gebeurt ook met narcosegas. Dit is een milde vorm van anesthesie.

Het verdovingsmiddel wordt dan niet via een infuus rechtstreeks in een bloedvat in een poot, of met een injectie in een spier geïnjecteerd, maar wordt door uw kat geïnhaleerd. De toevoer van het gas stopt meteen zodra de behandeling of operatie klaar is.

Narcosegas blijft daardoor minder lang achter dan sommige andere narcosemiddelen.
 
Op de plek waar de operatie zal plaatsvinden, wordt de vacht geschoren. Nu is uw kat klaar om naar de operatiekamer te gaan. Bewakingsapparatuur meet de ademhaling, de hartslag, de bloeddruk en de lichaamstemperatuur tijdens de narcose.

De lichaamstemperatuur wordt met behulp van onder meer warmtematten stabiel gehouden. Zodra de ingreep klaar is, wordt de anesthesie afgebouwd.

Nazorg en herstel van narcose bij uw kat

Zodra uw kat bijkomt, wordt het beademingsbuisje verwijderd. Uw kat wordt naar de uitslaapkamer gebracht totdat hij volledig bij kennis is.

Het ontwaken vindt plaats in een rustige, warme omgeving. Hartslag, ademhaling en lichaamstemperatuur worden regelmatig gecontroleerd. Als dat nodig is, krijgt uw kat via het infuus pijnstilling toegediend.

De dierenarts schat in wanneer uw kat weer naar huis kan na de operatie.

De gevolgen van het narcosemiddel kunnen ook na het ontwaken namelijk nog merkbaar zijn. Uw kat kan onrustig zijn of nog niet willen eten.

Of uw kat nog dezelfde dag naar huis kan of enkele dagen moet blijven, hangt af van het type operatie en het narcosemiddel.

Wat zijn de bijwerkingen van narcose bij uw kat?

Het is geen leuk bericht als u hoort dat uw kat een operatie moet ondergaan. Mogelijk maakt u zich zorgen over de risico’s of bijwerkingen.

Het stelt u waarschijnlijk gerust om te weten dat alle mogelijke bijwerkingen vooraf in kaart worden gebracht, door middel van een vragenlijst en een lichamelijk onderzoek.

Er wordt gekeken naar hoe oud uw kat is en of uw kat medicijnen gebruikt. Zo wordt de anesthesie volledig afgestemd op de conditie van uw kat. Daarnaast zijn huidige verdovingsmiddelen en methodes zeer veilig.

Bij elke anesthesie wordt van te voren een afweging gemaakt of de narcose bij uw huisdier verantwoord is. Als dit niet het geval is, wordt de narcose niet uitgevoerd.

Wat zijn de kosten van narcose bij uw kat?

De kosten van narcose hangen af van verschillende factoren, zoals de leeftijd, conditie en het gewicht van uw huisdier, maar ook de duur van de narcose.

Met hulp van een vooronderzoek wordt bepaald welke narcose uw kat nodig heeft. Narcose is over het algemeen onderdeel van de totale kosten van een operatie.
 

Wilt u meer weten over anesthesie bij uw kat?

Neem dan contact met ons op. Wij kunnen u alles vertellen over een operatie of behandeling onder narcose.

 

 

Contact a veterinarian

Laten we het hebben over gebitsverzorging

Veel eigenaren van gezelschapsdieren geloven dat de tanden van hun vriend(in) gezond zijn, terwijl dit vaak niet het geval is. Wist u dat 80% van de volwassen honden en katten last heeft van gebitsproblemen? Het kan lastig zijn om dit te herkennen. Wij helpen u graag om uw hond een gezondere glimlach te geven.

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.