Ontlastingsonderzoek van uw kat

De ontlasting van uw kat: waarschijnlijk is dat niet iets waar u graag lang bij stilstaat. Heel begrijpelijk, maar als uw kat last heeft van diarree of ontlasting heeft met een afwijkende kleur of geur, is het zinvol om dat wél te doen.

Lees ook: Ontlastingsonderzoek hond

Ontlastingsonderzoek 

Door op tijd onderzoek naar de ontlasting van uw huisdier te laten doen (ook wel mest- of faecesonderzoek genoemd), kunnen gezondheidsproblemen worden ontdekt en snel worden behandeld.

Is de poep van uw kat anders dan normaal? Laat u adviseren over ontlastingsonderzoek door de dierenartsen van AniCura.

Wanneer is onderzoek van de ontlasting van uw huisdier nodig?

Oranje, geel, groen, zwart, wit, rood of grijs: de kleur van de ontlasting kan een signaal zijn dat er iets niet in orde is met uw kat.

De kleur van de ontlasting wordt deels bepaald door wat uw huisdier eet, maar laat ook zien of de darmen, lever, galblaas en alvleesklier goed samenwerken om de voeding te verteren. Een verstoring in een van deze organen kan leiden tot ontlasting met een afwijkende kleur of geur.

Als uw kat nergens last van heeft en alleen de kleur van de ontlasting een keertje anders dan anders is, hoeft u niet meteen aan de bel te trekken. Zo kan de ontlasting wit zijn nadat een kitten melk heeft gedronken.

Als de ontlasting zwart is, is dat wel een reden om alert te zijn. Dit kan wijzen op bloedverlies in de maag of dunne darm. Zwarte ontlasting is overigens meestal niet helemaal zwart, maar donkergroen of donkerrood. Twijfelt u? Smeer een beetje ontlasting dun uit op een papiertje, dan wordt de kleur duidelijker.

Zwart-groene ontlasting is normaal, zwart-rode diarree heeft meestal een penetrante geur en kan wijzen op een inwendige bloeding. Maak in dat geval meteen een afspraak om aanvullend onderzoek te laten doen.

Goed om te weten: zwart-rode ontlasting is niet hetzelfde als ontlasting waar wat bloed en slijm bij zit. Dat laatste wordt waarschijnlijk veroorzaakt door een ontsteking van de dikke darm. Neem bij twijfel contact op met uw dierenarts voor advies.

Is er met de kleur van de ontlasting niet zo veel mis, maar is de ontlasting erg slap, waterdun of juist hard? Dat kan ook een teken zijn dat uw kat problemen heeft met de spijsvertering.

Parasieten

Andere potentiële boosdoeners zijn: parasieten en verkeerde bacteriën. Ook als er geen problemen lijken te zijn met de ontlasting, maar uw kat wel braakt of snel vermagert, kan onderzoek naar de ontlasting opheldering geven.

Door te testen of er parasieten en slechte bacteriën in de ontlasting van uw huisdier aanwezig zijn, kunnen oorzaken van de gezondheidsklachten worden bevestigd of uitgesloten.

Overleg bij dit soort klachten daarom altijd met uw dierenarts of het zinvol is om een ontlastingsonderzoek uit te laten voeren. Ook zijn sommige parasieten niet elke dag zichtbaar in de ontlasting. Daarom kan het nodig zijn om ontlasting van drie dagen in te leveren.

In kattenpoep kunnen parasieten zitten die ziektes veroorzaken bij mensen. Voorbeelden hiervan zijn toxoplasma en wormen, zoals spoelwormen.

Laat, om dit soort problemen voor te zijn, uw kat regelmatig ontwormen. Ruim de ontlasting van uw huisdier dagelijks op, gooi deze bij het restafval (niet in de groenbak) en was uw handen goed.

Ontlasting als graadmeter gezondheid

De ontlasting van uw kat is een goede graadmeter voor de gezondheid. Als u constateert dat de poep van uw kat afwijkend is in kleur, geur of vorm, is het dan ook van belang dat u niet te lang wacht en contact opneemt met ons.

Door op tijd in te grijpen en de ontlasting te laten onderzoeken, kunnen (ergere) gezondheidsproblemen bij uw huisdier worden voorkomen.

Ook voor uw eigen gezondheid en die van kinderen is het belangrijk om alert te zijn op bijzonderheden in de ontlasting van uw kat.

Hoe wordt onderzoek gedaan naar ontlasting van uw kat?

Om onderzoek naar de ontlasting van uw kat te kunnen uitvoeren, vragen wij u eerst om een monster van de ontlasting bij ons in te leveren. Daarvoor kunt u bij de dierenkliniek speciale buisjes ophalen.

In deze buisjes zit een ‘lepeltje’. Daarmee kunt u een schepje van de ontlasting van uw kat in het buisje doen. Op deze manier kunt u het monster verzamelen op een manier die voor zowel u als de onderzoeker hygiënisch is.

De dierenarts bekijkt de ontlasting van uw kat met een microscoop en test de ontlasting op de aanwezigheid van parasieten.

In veel gevallen kan dit onderzoek in onze kliniek worden gedaan, maar soms is het nodig om het ontlastingsonderzoek uit te laten voeren in een laboratorium.

Bijvoorbeeld wanneer wordt vermoed dat een kitten last heeft van de parasiet Tritrichomonas of als uw dier een terugkerende Giardia-infectie heeft.

Ook kan met ontlastingsonderzoek gekeken worden of de vertering van uw kat goed is. Met speciale kleuringen bekijkt de dierenarts de vetten, de vetzuren, het zetmeel en de spiervezels. En de activiteit van de verteringsenzymen van de alvleesklier (trypsine en amylase) kan gemeten worden. Met dit zogenaamde verteringsonderzoek kan duidelijk worden of het meer een verteringsprobleem is, bijvoorbeeld te weinig werkende alvleesklier, of meer een darmprobleem is.

Wanneer is de uitslag van het ontlastingsonderzoek bekend?

Als het ontlastingsonderzoek direct in onze kliniek kan worden uitgevoerd, hoeft u minder lang op de uitslag te wachten dan wanneer de ontlasting naar een laboratorium moet voor onderzoek. Vaak kunnen we al binnen één dag de uitslag met u delen. Het verteringsonderzoek duurt twee dagen.

Daardoor weet u niet alleen snel of er iets met uw kat aan de hand is, maar kan de dierenarts indien nodig ook snel vervolgonderzoek doen of met de juiste behandeling starten.

Onderzoek naar Giardia (een zeer besmettelijke darmparasiet) kan zelfs via een ‘snap test’ worden gedaan. Daarmee kan snel worden bekeken of de parasiet aanwezig is in de ontlasting van uw kat.

Wat gebeurt er na het onderzoek naar de ontlasting van uw kat?

Als uit het onderzoek blijkt dat de gezondheid van uw kat niet in orde is, zal de dierenarts (afhankelijk van de diagnose) vervolgonderzoek doen of meteen starten met de juiste behandeling van de klachten van uw kat.

Als na vervolgonderzoek blijkt dat er sprake is van een levensbedreigende situatie, zoals inwendige bloedingen of tumoren, wordt er direct ingegrepen en moet uw huisdier mogelijk geopereerd worden.

Ook kan het zijn dat tijdens het ontlastingsonderzoek niets afwijkends wordt gevonden. Uw dierenarts zal altijd met u bespreken of en welke vervolgstappen er nodig zijn.

De kosten van ontlastingsonderzoek bij uw huisdier

Hoeveel een onderzoek naar de ontlasting van uw kat precies kost, hangt af van hoe uitgebreid er onderzoek moet worden gedaan en welke materialen daarbij worden gebruikt.

Neem voor meer informatie over de kosten van ontlastingsonderzoek contact met ons op. Onze dierenartsen helpen u graag verder.

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.