Pijnstiller voor kat

Pijnbestrijding is ook bij dieren erg belangrijk. Voor uw kat kan de dierenarts daarom speciale pijnstillers of ontstekingsremmers voorschrijven die helpen bij pijn, koorts, pijn bij artrose of bijvoorbeeld een operatie.

Lees ook: Pijnbestrijding hond

Pijn bij uw kat

Pijn bij uw kat kan vele oorzaken hebben, bijvoorbeeld een ongeval, ziekte of een noodzakelijke operatie.

Pijn bij katten blijft helaas vaak onopgemerkt, met name chronische pijn aan bijvoorbeeld het gebit of pijn door artrose. Om dit te voorkomen is een regelmatige gezondheidscontrole van uw kat door de dierenarts belangrijk.

Pijn herkennen bij katten

Katten met pijn laten meestal minder opvallend gedrag zien. Mogelijke veranderingen in gedrag zijn:

  • terugtrekken en verstoppen, bijvoorbeeld achter of onder meubels of in een weinig gebruikte kamer
  • veel meer slapen dan gewoonlijk
  • niet of minder ver of hoog springen of minder soepel traplopen
  • minder gecoördineerd of handig rond obstakels lopen
  • weinig bewegen of veel stilzitten in een minder ontspannen houding
  • niet of weinig meer liggen in de opgekrulde houding met de kin op of tegen de achterpoten
  • gestrekt op de borst en buik liggen met samengeknepen ogen, die vaak in een V-vorm staan, dit vaak met oren die wat plat en naar achteren staan
  • languit gestrekt op een zij liggen, zonder de kop op te tillen of zich te wassen
  • verzorging (wasgedrag) van vacht, ogen en oren wordt minder of geheel verwaarloosd. Soms gromt of blaast de kat bij het wassen, of zwiept het bij het wassen met de staart.
  • uit de weg gaan van aanhaling of aanraking van bepaald lichaamsdeel met brommen of blazen. Ook kan bij pijn happen in de poot of staart gezien worden, terwijl er gegromd of “geklaagd” wordt.

Vermoed u dat uw kat pijn heeft, of twijfelt u? Bij AniCura werken artsen met veel expertise in het herkennen en bestrijden van pijn. 

Wanneer heeft uw kat pijnstillers nodig?

Heeft uw kat pijn? De dierenarts zal dan als mogelijk de oorzaak van de pijnprikkel proberen weg te nemen. Om ‘normale’ dingen, zoals goed slapen, drinken en eten, te kunnen doen, kan uw kat ook een pijnstiller nodig hebben.

Ook kan de juiste medicatie zorgen voor een sneller herstel van uw kat na een operatie. Ook kan het uw kat helpen bij pijn door artrose en bij koorts (lees ook: koorts bij hond).

Pijnstillers voor een operatie bij uw kat

Pijnstillers worden meestal voorafgaand aan een operatie gegeven, zodat uw kat geen pijnlijke ervaring heeft. Over het algemeen worden de pijnstillers samen met een kalmeringsmiddel gegeven.

Veel gebruikte pijnstillers bij operaties zijn opiaten. Het effect hiervan is zo goed, dat dit vaak gebruikt wordt bij botchirurgie en andere, zwaardere en pijnlijke, operaties.

Dieren worden meestal een beetje moe en slaperig van opioïden en de pupillen van uw kat kunnen wat groter worden.

Een plaatselijke verdoving kan bij een operatie een doeltreffende toevoeging zijn op de pijnstillers.

Pijnbestrijding na een operatie

Pijnbestrijding na een operatie kan erg belangrijk zijn voor het herstel. Zonder de juiste medicatie kan uw kat veel pijn hebben en niet goed genezen.

In sommige gevallen kan de gezondheid zelfs achteruitgaan. Om dit te voorkomen kan de dierenarts uw kat speciale pijnstillers voorschrijven.

Pijnstilling kat bij gewrichtsaandoeningen

Medicatie is een vaak onderdeel van de behandeling van een dier bij artrose. Hoewel het natuurlijk beter is om zo min mogelijk medicijnen te gebruiken, kan het soms helaas niet zonder.

Katten met artrose hebben vaak zo veel last van de gewrichten, dat opstaan en lopen te pijnlijk voor ze wordt.

De pijnstillers die gebruikt worden voor de behandeling van artrose remmen ook het ontstekingsproces van artrose. Deze pijnstillers behoren tot de groep NSAID's: Niet Steroïde Ontstekingsremmers

Wanneer heeft uw kat ontstekingsremmers nodig?

Ontstekingsremmers kunnen helpen bij veel pijnklachten. Het vermindert zwellingen en onderdrukt ontstekingen. Grote voordelen zijn:

  • uw kat kan beter bewegen;
  • uw kat heeft minder pijn;
  • uw kat heeft meer eetlust;
  • de kwaliteit van het leven is beter: de juiste ontstekingsremmer kan ervoor zorgen dat uw kat zo veel mogelijk pijnvrij kan leven.

Let wel op: om deze pijnstillers te mogen gebruiken mag uw kat geen nier- of leverproblemen hebben. En omdat katten en andere dieren erg van elkaar verschillen, mag u alleen het middel gebruiken dat specifiek is voorgeschreven voor uw kat door de dierenarts.

U moet uw kat pijnstillers of ontstekingsremmers geven: wat nu?

Het kan gebeuren dat u medicijnen mee naar huis krijgt. Als het om NSAID’s gaat, zijn dat meestal tabletten die u met het voer kunt geven.

Tips bij het thuis geven van pijnstillers:

  • geef alleen pijnstillers altijd in de juiste dosis;
  • geef pijnstillers niet langer dan door de dierenarts wordt aangegeven; 
  • volg de instructies van de dierenarts goed op. Hij kan bijvoorbeeld adviseren om blikvoeding in plaats van droge voeding te geven zodat uw kat voldoende vocht binnenkrijgt;
    eet uw kat niet? Geef dan geen medicatie, maar neem contact op met de dierenarts;
  • geef alleen de pijnstillers die zijn voorgeschreven door de dierenarts. Als uw kat pijn heeft, kan het verleidelijk zijn een eigen pijnstiller, zoals een paracetamol of aspirine, te geven in de hoop dat het voor wat verlichting zal zorgen. Doe dit niet: geneesmiddelen die bedoeld zijn voor mensen kunnen bij katten voor een ernstige vergiftiging zorgen;
  • Het is erg belangrijk om pijnstillers buiten bereik van kinderen en andere dieren te houden.

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van pijnstillers of ontstekingsremmers bij uw kat?

NSAID’s die worden voorgeschreven door uw dierenarts zijn veilig voor uw kat. Bijwerkingen kunnen helaas altijd optreden, van mild tot wat erger:

  • misselijkheid of braken;
  • weinig of geen eetlust;
  • diarree of zwarte ontlasting;
  • de huid, het tandvlees of het oogwit wordt geel;
  • het drink- en/of plasgedrag is anders.

Daarnaast kan uw kat sloom of lusteloos worden.

Andere bijwerkingen

Er kunnen ook andere bijwerkingen optreden. Daarom is het altijd belangrijk om uw dierenarts te vertellen welke medicijnen uw kat al gebruikt. Sommige medicijnen passen niet bij elkaar en kunnen voor vervelende bijwerkingen zorgen.

Maakt u zich zorgen? Denkt u bijwerkingen te zien? Twijfel niet en neem dan direct contact op met de dierenarts.

Wat zijn de kosten van pijnstillers en ontstekingsremmers voor katten?

De kosten van pijnstillers voor katten zijn afhankelijk van het merk, het soort medicatie en wat uw dierenarts heeft voorgeschreven.

Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen.

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.