Onze geliefde kat werd doorverwezen naar Hopmans met een hartruis en werd snel door Remco gediagnosticeerd met snel voortschrijdende cardiomyopathie. Zijn expertise en de vriendelijkheid van de dierenartsassistenten was geweldig.
Lucille via Google Reviews
Expertise in hartziekten bij huisdieren
Dieren kunnen, net als mensen, hartproblemen krijgen op verschillende leeftijden. Dit kan aangeboren of erfelijk zijn of een ouderdom gerelateerde ziekte zijn.
Bij de gezondheidscontrole beluistert de dierenarts het hart en in een enkel geval is daarbij een hartruis te horen. Dit wijst erop dat het bloed ergens weerstand ondervindt.
De ernst van de situatie kan heel sterk verschillen. Sommige dieren kunnen met een hartruis rustig oud worden, andere dieren worden echter hartpatiënt met alle beperkingen en gevaren van dien.
Jammer genoeg zijn er niet altijd duidelijke aanwijzingen dat een dier problemen heeft met het hart. Als er wel symptomen zijn, dan kunt u vaak de volgende dingen merken bij uw dier:
- verminderd uithoudingsvermogen: uw hond of kat is sneller moe dan voorheen
- hijgen
- benauwdheid
- vermageren (afvallen)
- hoesten
- een dikke buik (dit komt door vochtophoping in de buikholte)
Onderzoek bij mogelijk hartprobleem bij uw hond of kat
Als er door de symptomen of een hartruis aan een hartprobleem gedacht wordt, kan verder onderzoek ons meer inzicht geven in de oorzaak van het probleem. Zo kan er een röntgenfoto van de borstkas gemaakt worden of een echo van het hart. Tijdens een echo wordt het bewegende hart in beeld gebracht. Hierbij wordt gekeken naar de oorzaak van de ruis en of er al veranderingen zichtbaar zijn om te bepalen of het zinvol is om medicatie te starten en zo ja, welke.
Hartecho bij hond of kat
In sommige gevallen is een ECG (hartfilmpje) nodig. Hierbij wordt de elektrische activiteit in het hart gemeten. Dit wordt gedaan tijdens de echo en soms afzonderlijk bij hartritmestoornissen. Onze cardioloog heeft hier jarenlange ervaring mee.
Is uw dier doorverwezen voor een hartecho? Dan delen we onze bevindingen met uw dierenarts.
Behandeling
De behandeling van een hartaandoening bij uw huisdier is, net als bij de mens, maatwerk.
Na het onderzoek kan een behandelplan worden opgesteld. Soms is medicatie nodig, soms is een periodieke controle de vervolgstap.
Officiële hartscreening bij honden en katten
Voor officiële hartscreening bij honden en katten kunt u zonder verwijzing bij ons terecht. U kunt dan een afspraak maken bij Remco Jonker. Hij is lid van het Collegium Cardiologicum en van PawPeds en bevoegd voor het doen van hartscreeningen ten behoeve van de fokkerij.
Vraag of afspraak maken
Heeft u een vraag over de mogelijkheden? Neem gerust contact met ons op, of bel ons voor een afspraak. Bent u door uw dierenarts naar ons verwezen? Lees ook: doorverwezen naar AniCura DC Hopmans