Op het moment dat in de knie van een hond de voorste kruisband geheel of gedeeltelijk scheurt, zijn er meerdere mogelijkheden voor een behandeling. De TTA-2 methode (Tibial Tuberosity Advancement 2) zien wij als de beste methode om chirurgisch een voorste gescheurde kruisband te repareren.
De knieën van honden en katten kunnen (net als de onze) soms wel eens 'op slot schieten'. In feite schiet de knieschijf dan even van zijn plaats. Daardoor wordt belasten tijdelijk moeilijk. We noemen dit probleem 'patella luxatie' of 'knieschijf luxatie'.
Gescheurde voorste kruisband bij honden
Bij honden komt deze aandoening regelmatig voor. Verschillende factoren kunnen eraan bijdragen dat een voorste kruisband scheurt bij honden. Een van die factoren is de stand van het bovenbeen ten opzichte van het onderbeen.
De beste optie bij een gescheurde kruisband is een knieoperatie. Deze operatie zorgt ervoor dat de stand van de knie wordt gecorrigeerd. Hierdoor wordt een verandering van de krachten in de knie bereikt, waardoor er opnieuw een stabiel kniegewricht ontstaat.
Bij AniCura Hopmans passen we al enige jaren met succes de TTA-2 techniek toe. Het voordeel van deze techniek is dat er minder schade aan spieren en andere weefsels wordt toegebracht tijdens het opereren, waardoor het herstel sneller is. We waren de eerste praktijk in Nederland die deze TTA-2 methode op deze manier mag uitvoeren, mede dankzij het feit dat Joop Hopmans één van de bedenkers is van deze operatietechniek.
Voordelen TTA-2 knieoperatie bij de hond
De vernieuwde TTA-2 techniek voor een knieoperatie bij de hond:
- geeft minder schade aan het bot en de bloedtoevoer
- verdeelt de drukstress beter over het been
- verkort de tijd die nodig is voor chirurgie
- geeft verminderde kans op infectie
- geeft een sneller en beter herstel van de patiënt
Alle bovengenoemde voordelen leiden tot een sterk verminderde kans op complicaties in vergelijking met andere bestaande chirurgische methodes.
Over MRIT operatie
De knieën van honden en katten kunnen (net als de onze) soms wel eens ‘op slot schieten’. In feite schiet de knieschijf dan even van de plaats. Daardoor wordt belasten tijdelijk moeilijk. We noemen dit probleem ‘patella luxatie’ of ‘knieschijf luxatie’. Het komt bij alle honden voor, maar het meest bij kleine hondenrassen.
Bij katten wordt het vaak gezien bij de Maine coon, Noorse boskat en Bengaal. Als uw hond of kat tijdens het lopen ineens één of beide achterpoten optrekt, dan kan er sprake zijn van patella luxatie.
De knieschijf wordt op zijn plek gehouden door pezen en spieren die de beweging van de knieschijf in goede banen moeten leiden. Soms kunnen de pezen en spieren deze functie onvoldoende vervullen. Dat kan komen door:
- aangeboren aanleg (bijvoorbeeld: kromme pootjes of ondiepe kraakbeengleuf)
- een aandoening die pezen en spieren verslapt
- gescheurde kniebanden (door een ongeluk)
Moet een patella luxatie behandeld worden?
Wanneer er een patella luxatie bij uw hond of kat geconstateerd wordt, zijn er verschillende mogelijkheden. Het komt in allerlei gradaties voor: van niet ernstig tot zeer ernstig. Aan de hand van de ernst van de klachten wordt er beoordeeld welke behandeling het beste is voor uw hond of kat. Wanneer uw hond of kat vaker klachten heeft of de gradatie is ernstiger, dan kan er worden gekozen voor een operatie. Meestal wordt er dan gekozen voor een combinatie van verschillende ingrepen tijdens één operatie om de knieschijf weer op zijn juiste plaats te krijgen en houden.
Vraag of afspraak maken
Heeft u een vraag over de mogelijkheden? Neem gerust contact met ons op, of bel ons voor een afspraak. Bent u door uw dierenarts naar ons verwezen? Lees ook: doorverwezen naar AniCura Hopmans