Officieel patella-onderzoek voor de Raad van Beheer

Wanneer mensen willen fokken met een hond met stamboom moeten ze aan een aantal eisen voldoen. Het meest bekende onderzoek zijn de röntgenfoto’s voor heup- en elleboogdysplasie (HD en ED). Er zijn ook rassen waarbij het verplicht is om een officieel patella-onderzoek te laten uitvoeren. Onze dierenarts Marc Brand is bevoegd om dit onderzoek uit te voeren.

Patella luxatie valt onder aangeboren afwijkingen maar het is niet iets dat direct na de geboorte aanwezig is. De luxatie ontstaat naarmate het dier groeit. De stand van de heup, de balans van de 4 delen van de quadriceps spier en de aanhechting van 1 van de delen van de quadriceps ter hoogte van het bekken hebben invloed op de ontwikkeling.

Er zijn verschillende gradaties:

  • Graad 0 vrij à de patella is tijdens het onderzoek niet te luxeren
  • Graad 0 flexibel à tijdens het onderzoek is er minimale speling maar de patella is niet te luxeren
  • Graad 1 à de patella is te luxeren maar zodra de druk wordt weggenomen gaat hij zelf direct terug
  • Graad 2 à de patella kan uit zichzelf zonder druk luxeren en weer terugschieten
  • Graad 3 à de patella is continu geluxeerd, hij is wel terug te krijgen in de normale positie maar zodra de druk wordt weggenomen luxeert hij gelijk weer
  • Graad 4 à de patella is continu geluxeerd en is ook niet meer terug in de normale positie te krijgen

Verloop onderzoek

Bij het onderzoek wordt de hond staand en liggend beoordeeld. Er wordt gekeken naar zowel de mediale als de laterale luxatie. De dierenarts beoordeeld en rapporteert, de Raad van Beheer registreert en de rasvereniging bepaald uiteindelijk het fokbeleid. In sommige gevallen mag er met een graad 2 nog gefokt worden mits er aan een aantal voorwaarden (gradatie van de partner) wordt voldaan.

Verschillende technieken

We verrichten bij ons in de kliniek ook veel operaties bij dieren die een patella luxatie hebben. Er zijn verschillende technieken die toegepast kunnen worden zoals een imbricatie, tibial tuberositas transpositie (TTT), sulcoplastie (uitdiepen van de trochlea/glijbaan) en een Patella Groove Replacement (PGR/kunstglijbaan).

De keuze om wel of niet te opereren en wat er precies wordt gedaan tijdens de operatie hangt onder andere af van de gradatie en de leeftijd van de patiënt.

Jonge dieren hebben bijvoorbeeld nog groeischijven waardoor een TTT niet uitgevoerd kan worden. Indien mogelijk laten we het dier eerst uitgroeien voordat we over gaan tot opereren. Wanneer het gaat om een graad 3 gaan we al wel eerder opereren omdat het risico te groot is dat het ontwikkeld tot een graad 4 wat veel moeilijker is om op te lossen. Er bestaat dan wel het risico dat de eerste operatie onvoldoende is om alle volledig te corrigeren en dat we nogmaals moeten opereren wanneer het dier is uitgegroeid.

Kortom: voor al uw patella luxatie perikelen kunt u bij ons terecht!

Did this article help you?

Please select what suits your situation or type on your own. We greatly appreciate your feedback.

Thank you!

We really appreciate it

Laten we het hebben over gebitsverzorging

Veel eigenaren van gezelschapsdieren geloven dat de tanden van hun vriend(in) gezond zijn, terwijl dit vaak niet het geval is. Wist u dat 80% van de volwassen honden en katten last heeft van gebitsproblemen? Het kan lastig zijn om dit te herkennen. Wij helpen u graag om uw hond een gezondere glimlach te geven.

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.