Op het moment vallen de bladeren massaal van de bomen. De fraaie herfstkleuren in de bomen vervagen en de aarde kleurt in alle tinten rood, bruin en geel ten gevolge van het bladerendek. Als je de honden uitlaat hoor je de ganzen, zij hebben besloten dat het tijd wordt om naar het zuiden te trekken. Als je de ganzen hoort trekken dan weet je dat de winter er aan komt. In Nederland meestal niet echt een verbetering van het weer of het landschap maar binnen kan het rond de kerstboom wel gezelliger voelen als het buiten miezert. Kortom; met de winter op komst dienen de feestdagen zich binnenkort ook weer aan.
Helaas blijkt dat het rond de feestdagen niet altijd feest is voor onze huisdieren en met name de pups. Om problemen te trachten voorkomen hierbij enkele goedbedoelde adviezen.
Giftige zaken
Chocolade
Gedurende Sinterklaas en de Kerstdagen is er volop chocolade snoepgoed aanwezig. Honden die graag wat stelen of die gewoon nieuwsgierig zijn zullen snel een letter alvast voor het baasje uitpakken of de schaal op tafel met de leuke chocolade hulstblaadjes alvast voorproeven voor u. Chocolade is echter erg giftig voor honden, het veroorzaakt ernstige hartritmestoornissen bij honden! De mate van giftigheid is redelijke evenredig met het gehalte aan cacao. Natuurlijk geldt ook hier dat kleinere honden meer kwetsbaar zijn dan grotere vanwege de opgenomen dosis per kilogram lichaamsgewicht. Een Chihuahua kan dus geveld worden door 1 goede bonbon! Men neemt aan dat het om het stofje theobromide gaat en dit veroorzaakt hartkloppingen bij de hond, oftewel een razendsnelle pols. Hierdoor heeft het hart niet meer voldoende tijd om zich goed te vullen met bloed voor de pompslag en gaat het mis met de bloedsomloop. Alleen bij een snelle therapie kan de hond dan nog gered worden van de dood. In de praktijk blijken de momenten waarop cadeautjes worden uitgepakt, bezoek wordt verwelkomd of uitgezwaaid de momenten te zijn waarop het mis gaat.
Kerstboom en kerststukjes
Met de kerstdagen wordt menig huis opgesierd met een kerstboom of kerststukjes.
Wordt een kerstboom in een bak met water gezet dan moet men zich goed realiseren dat dit water door erin opgeloste stoffen giftig wordt voor de dieren die ervan drinken, dit geldt natuurlijk ook voor de grotere kerststukjes. In stukjes of los wordt vaak een kerstroos gebruikt, ook deze is giftig. Dek dus de bak van de kerstboom goed af zodat drinken door de hond daar niet meer mogelijk is.
Darmproblemen
Lametta
Als versiering in de kerstboom worden vaak van die lange glimmende sliertjes, goud of zilver van kleur, gebruikt. Deze sliertjes heten “lametta” en waren vroeger van lood of een ander metaal en tegenwoordig van plastic. Deze sliertjes vormen een enorme uitdaging voor uw huisdier en oefenen een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit omdat ze bij ieder zuchtje tocht bewegen. Eenmaal in de bek genomen raakt het dier ze niet meer kwijt en is doorslikken de enige mogelijkheid. In de darm gedragen de sliertjes zich heel vervelend en zetten zich vast in het slijmvlies. Op deze manier veroorzaken deze sliertjes darmverstoppingen die dodelijk zijn bij niet tijdig chirurgisch ingrijpen.
Kurken
(Champagne)kurken vormen enig speelgoed voor (jonge) honden. Doorslikken (grotere honden) of stukken kurk doorslikken kan leiden tot een darmverstopping en alleen chirurgie kan dan nog redding brengen.
Rolladenetjes
Voor katten en kleine honden kunnen rolladenetjes een probleem vormen. Ze ruiken heerlijk, kauwen zo lekker weg maar in de darmen verstoppen ze de doorgang zodat ook hier weer het mes redding zal moeten brengen.
Botjes
Ten tijde van de feestdagen wordt er traditioneel veel wild en gevogelte gegeten. De bijkomende geuren zijn vaak al lang van te voren aanwezig en menig hond ligt in gedachten al te wachten op de buit. De botjes en overige restanten worden niet zelden buitgemaakt van het aanrecht of uit de afvalbak. Met name vogelbotjes zijn bij breken door kauwen erg scherp en kunnen flinke problemen veroorzaken.
Vuurwerk
De angst voor vuurwerk is een elk jaar terugkerend probleem. De gedragmatige benadering vergt begeleiding, inzicht van de eigenaar en een tijdige start!
Naast verwondingen is er het risico van weglopen. De routine van het huishouden is toch al anders tijdens deze dagen en met name de jonge honden zijn er zo van door. Zorg in ieder geval er voor dat de hond gechipt is en tijdens de feestdagen is een extra telefoonnummervermelding aan de halsband ook geen overbodige luxe. Hulpverlenende instanties werken ook maar op halve kracht in deze tijd en een oplettende wandelaar met een mobieltje zou uw hond wel eens eerder thuis kunnen bezorgen.
Sommige dieren worden uit noodzaak of gemak met kalmerende middelen behandeld. Dit is echter niet altijd zonder risico’s en overleg daarom altijd zeer zorgvuldig met uw dierenarts welke medicatie voor uw huisdier onder die omstandigheden geschikt is. In de praktijk zien we mensen nog wel eens medicatie voor honden uitwisselen zonder dat er wordt gekeken naar dosering (lichaamsgewicht van de hond!!) of contra-indicaties.
Op internet circuleert een grappig filmpje van een Teckel die al rondrennend met een Romeinse kaars in de bek de omstanders “onder vuur neemt”. Dit lijkt grappig maar voordat je het weet is het een ramp. Enkele jaren geleden liep een herder mee met de pubers uit het gezin. In de week voor oud en nieuw hadden ze donderslagen bemachtigd en het zou een spannende middag gaan worden. Echter, de eerste donderslag werd aangestoken en weggegooid, de herder bedacht zich geen momnet en apporteerde de donderslag.
Een fractie van seconde later was het de hel op aarde voor de kinderen en de hond, we konden niets anders meer doen dan de hond in te laten slapen.
Als je vuurwerk weggooit MOET je bedacht zijn op een hond (ook van iemand anders) die het wil apporteren!
Sneeuw en ijs
Op blote voeten trotseert de hond koude, ijs en pekel. Veel van de mogelijke gevolgen zullen u bekend voorkomen: geïrriteerde tussenteenhuid door pekel, verwondingen door scherp ijs, afgescheurde nagels door harde grond en spierblessures door uitglijden.
Goed afspoelen en drogen van voetjes na uitlaten beperkt de schade van bijtend pekel, het vooraf insmeren van de voeten met vaseline of speciale ‘winterzalf’ als gebruikt bij sledehonden voorkomt dikwijls ook narigheid.
Het goed kort houden van nagels beperkt de kans op afscheuren. Ook het haar tussen de teentjes moet goed kort blijven.
Voor honden met verwondingen aan de voeten bestaan er speciale hondenschoentjes. Deze zogenaamde ‘booties’, veel gebruikt voor sledehonden en gemaakt van polarfleece, zijn hiervoor prima geschikt.
Het is belangrijk te weten dat het eten van grotere hoeveelheden ijs en/of sneeuw of het drinken van veel ijskoud water levensbedreigend kan zijn. Maar al te vaak is een maagkanteling of minder ernstig maar wel vervelend: een heftige diarree het gevolg.
Koude kan de meeste honden, zeker als ze in beweging zijn niet zo deren. Toch moet men wel rekening houden met honden met erg korte vachten zoals kortharige windhonden, Boxers en Dobermanns. Bij extreme koude is een ‘jasje’ voor kleine hondjes met weinig haar geen overbodige luxe.
Kortharige honden in een kennel hebben het bij forse koude niet gemakkelijk. Het is belangrijk dat u een dergelijke hond ruim voert: het warm houden van het lichaam kost bij felle koude veel energie. Een goed geïsoleerd tochtvrij hok met warme bodembedekking zal de hond zeker waarderen.
Konijnen
Het is van belang dat konijnen beschermd zijn tegen koude en tocht door een nachthok gedeelten en/of extra stro. Ook moet men voorkomen dat het water bevriest of dat de drinknippel van de waterfles vastvriest waardoor het dier niet meer kan drinken.
Helaas komt het ook voor rond kerst dat konijn en ontvreemd worden, sluit het hok goed af of zet het dier veilig binnen!