Helaas komt een afgebroken tand bij honden en katten regelmatig voor. Hoe voorzichtig je als eigenaar ook bent met de aangeboden speeltjes en kluiven: een ongeluk zit in een klein hoekje.
Soms is het snel duidelijk dat er iets mis is, omdat de punt van de hoektand duidelijk zichtbaar is afgebroken. Soms duurt het wat langer, omdat er (uit het zicht) een stuk van de grote knipkies is afgebroken.
Afgebroken melktand
Foto’s van afgebroken melkhoektanden.
Een afgebroken melk(hoek)tand veroorzaakt pijn (1), een infectie (2) van de tand en na verloop van tijd zal de infectie bij de wortelpunt zorgen voor een wortelpuntabces (3) in het kaakbot. Vaak zien we dan ook een fistelkanaal ontstaan in het tandvlees (een roze vlek ter hoogte van de wortelpunt, zie gele pijl). Bovendien kan een wortelpuntabces van een melktand, de volwassen tand (die in de diepte nog moet doorbreken) aantasten. Er kunnen met name glazuurdefecten (4) ontstaan aan de volwassen tanden die pas zichtbaar worden na het doorbreken van het volwassen gebit.
Een volwassen hoektand en kies met glazuurdefecten door een niet behandelde afgebroken melktand/melkkies.
Er zijn dus vele redenen om afgebroken melktanden serieus te nemen en zo snel mogelijk te behandelen!
De behandeling van een afgebroken melktand bestaat uit het chirurgisch verwijderen van de volledige melktandwortel. Het verwijderen wordt niet onder een ‘roesje’ gedaan. Doorgaans heeft een melktand een zeer lange wortel die ver in het kaakbot verankerd zit. Een roesje zou niet volstaan, omdat een pup dan letterlijk alles zou voelen van het kaak-chirurgisch verwijderen van de gehele wortel.
Foto van een verwijderde melkhoektand in de onderkaak. Duidelijk is te zien dat de wortel ruim 2,5 maal zo lang is als de kroon van de melktand.
Een melktand wordt onder narcose verwijderd waarbij het allerbelangrijkste is: dat de gehele wortel wordt verwijderd. Blijft er namelijk een geïnfecteerd deel van de wortel in de kaak achter, dan zal de infectie in de diepte blijven voortbestaan, net als het abces in de kaak.
Wat gebeurt er als u geen behandeling laat uitvoeren bij een afgebroken tand of kies?
De jonge pup of kitten loopt continu rond met een pijnlijke infectie in de kaak. Daarnaast kan de volwassen tand of kies, die in de diepte van de kaak wordt aangelegd, aangetast worden. Dit kan leiden tot glazuurdefecten aan het volwassen gebit. Kortom: genoeg redenen om een afgebroken melktand te behandelen!
Om een afspraak te maken bij onze Tandheelkundig Dierenarts Lies Paardekooper kunt je bellen met de praktijk (+31135400215) of naar dzt@anicura.nl mailen. Wilt je graag een vraag stellen of overleggen over de situatie bij jouw huisdier, dan kun je mailen naar dzt@anicura.nl tav Tandheelkundige Dierenarts – Lies Paardekooper. Het bijvoegen van 1 of meerdere scherpe foto’s die de situatie duidelijk in beeld brengen, werkt vaak zeer verhelderend.
Afgebroken volwassen tand, huisdier jonger dan 2 jaar
Als bij het jong volwassen dier een tand of kies afbreekt is haast geboden! De jong volwassen tand bij een huisdier tot een leeftijd van circa 2 jaar is nog relatief zwak en nog niet klaar met de vorming van een wortelpunt. Het liefst houden we de tand of kies in leven zodat deze verder kan toenemen in stevigheid en sterkte. Het in leven houden van de tand kan gedaan worden met een Vitale Pulpa-Overkapping. Echter, in verband met infectiegevaar van de tand moet dit binnen 48 uur na het ontstaan van de tandbreuk uitgevoerd worden!
Bij een Vitale Pulpa-Overkapping wordt de breuk in de tand glad gemaakt, het wortelkanaal voor een deel uitgeboord, de bloeding gestopt en wordt het uitgeboorde deel daarna secuur opgevuld met speciale middelen die de tand in leven houden én de bacteriën buiten de deur houden.
Wat gebeurt er als je geen behandeling laat uitvoeren bij een afgebroken tand of kies?
Niet alleen is dat zeer pijnlijk voor het huisdier, de infectie in het wortelkanaal zal uiteindelijk leiden tot het ontstaan van een wortelpuntabces in de kaak. Deze ontsteking in de kaak is een continue factor van pijn voor het dier en het risico op gezondheidsklachten elders in het lichaam door de verspreiding van bacteriën via de bloedsomloop.
Dentale röntgenfoto van een hoektand van een 1,5 jaar oude hond. De wortelpunt is niet afgevormd; het wortelkanaalkanaal loopt gewoon door tot in het kaakbot. Bij het uiteinde van de hoektandwortel is een donkergrijze vlek zichtbaar (rode stippen). Hier is het botweefsel verdwenen en is de ruimte ingenomen door een stinkend pussige inhoud.
Afgebroken tanden moeten altijd behandeld worden!
Om een afspraak te maken bij onze Tandheelkundig Dierenarts Lies Paardekooper, neem contact met ons op. Het bijvoegen van 1 of meerdere scherpe foto’s die de situatie duidelijk in beeld brengen werkt vaak zeer verhelderend.
Afgebroken volwassen tand of kies bij het huisdier ouder dan 2 jaar
Foto (links) van een verse fractuur van een knipkies: het wortelkanaal gaat bloeden als de tandartsen’haak’ in het open wortelkanaal komt. Foto (rechts) van een oude fractuur van een hoektand: de opening van het wortelkanaal en het omliggende tandbeen zijn donkerbruin gekleurd.
Een afgebroken tand of kies bij een volwassen huisdier ouder dan 2 jaar wordt behandeld door middel van een wortelkanaalbehandeling. Hierbij wordt de inhoud van het wortelkanaal verwijderd met barbed broaches, het kanaal met speciale vijlen in de juiste vorm gebracht en met spoelmiddelen gedesinfecteerd. Dit is een zeer minutieus werk waarbij gebruik gemaakt wordt van titanium vijlen op maat. De werkzaamheden worden voortdurend gecontroleerd doormiddel van dentale röntgenfoto’s. Als het kanaal goed gevormd en gedesinfecteerd is, wordt het opgevuld met speciale rubberen Gutta Percha stiften en pasta.
Foto van een wortelkanaalbehandeling grote knipkies bovenkaak. Deze kies heeft drie wortels die alle drie gevijld en gevuld moeten worden. Foto waarbij de pulpa-inhoud uit het wortelkanaal wordt verwijderd. Dentale röntgenfoto van een gevuld wortelkanaal met gutta percha stiften en pasta. De wortelpunt is secuur afgedicht
Belangrijk bij een wortelkanaalbehandeling is het secuur afdichten van de wortelpunt(en), het netjes vullen van het kanaal en het bacteriedicht afvullen van de toegangskanalen. Een eventueel al aanwezig wortelpuntabces krijgt, mits de behandeling goed is uitgevoerd, nu de kans om te genezen.
Wat gebeurt er als je geen behandeling laat uitvoeren bij een afgebroken tand of kies? Niet alleen is dat zeer pijnlijk voor het dier (die dit niet kan vertellen en dus in stilte lijdt), de infectie in het wortelkanaal zorgt voor het ontstaan van wortelpuntabcessen.
Twee dentale röntgenfoto’s van afgebroken kiezen met wortelpuntabcessen. Deze zijn te zien als donkergrijze (botloze) ruimtes in de kaak. Deze ruimtes zijn doorgaans gevuld met een stinkende pussige inhoud.
Deze ontstekingen in de kaak zijn een continue factor van pijn voor het dier en het risico op gezondheidsklachten elders in het lichaam door de verspreiding van bacteriën via de bloedsomloop. Voorkom een pijnlijk en infectieus wortelpuntabces bij jouw huisdier en laat afgebroken tanden en kiezen behandelen! Niemand wil toch rondlopen met een pijnlijk abces in de kaak?
Afspraak tandheelkundig dierenarts
Om een afspraak te maken bij onze Tandheelkundig Dierenarts Lies Paardekooper kunt je bellen met de praktijk (+31135400215) of naar dzt@anicura.nl mailen. Wilt je graag een vraag stellen of overleggen over de situatie bij jouw huisdier, dan kun je mailen naar dzt@anicura.nl tav Tandheelkundige Dierenarts – Lies Paardekooper.
Het bijvoegen van 1 of meerdere scherpe foto’s die de situatie duidelijk in beeld brengen, werkt vaak zeer verhelderend.
Lees ook: afgebroken tand bij huisdier