Als het volwassen gebit doorbreekt zullen de melktanden normaal gesproken vanzelf uitvallen. Dit komt omdat de wortels van de melktanden buiten het zicht (onder het tandvlees) ‘oplossen’, waardoor het bovenste deel van de tand los komt te staan. Soms echter lossen de wortels niet op en blijft de melktand (muurvast) staan terwijl de volwassen tand doorbreekt.
Zo’n melktand die blijft staan noemen wij een persisterende melktand. Het grote probleem bij persisterende melktanden is dat zij de volwassen tanden beletten om in hun normale richting door te breken. De volwassen tanden worden zo gedwongen om in de verkeerde richting door te breken en dat kan in vele gevallen zorgen voor pijnlijke situatie in de mondholte. Zo kan een volwassen onderkaakhoektand regelrecht het gehemelte inprikken!
De gouden regel is dat er nooit twee dezelfde tanden tegelijkertijd op 1 plek mogen staan. Breekt een volwassen tand door, dan moet de melktand binnen een week uitgevallen zijn. Afwachten terwijl de melktand muurvast staat is zinloos en kan tot zeer pijnlijke situaties leiden bij het huisdier!
Als een melktand blijft staan terwijl de volwassen tand al zichtbaar is, moet deze persisterende melktand zo snel mogelijk verwijderd worden. Alleen als een melktand los staat, kan er even gewacht worden en kan er geprobeerd worden om met trekspelletjes (met een handdoek) de wiebeltand los te krijgen.
Een persisterende melk(hoek)tand verwijderen wordt niet onder een ‘roesje’ gedaan. Doorgaans heeft een melkhoektand een zeer lange wortel die ver in het kaakbot vast zit. Dan volstaat een roesje niet, omdat de pup letterlijk alles zou voelen van het kaakchirurgisch verwijderen van de gehele wortel.
Foto van een verwijderde melkhoektand in de onderkaak. Duidelijk is te zien dat de wortel ruim 2,5 maal zo lang is als de kroon van de melktand.
Een persisterende melk(hoek)tand wordt onder narcose verwijderd waarbij het allerbelangrijkste is: dat de gehele wortel wordt verwijderd. Blijft er namelijk een deel van de wortel in de kaak achter, dan zal de volwassen tand alsnog in de verkeerde richting doorbreken.
Wat kan er gebeuren als de persisterende melktand blijft staan?
Dan kan de doorgebroken volwassen tand de verkeerde richting op gestuurd worden en dat kan verstrekkende gevolgen hebben. Zo komt het helaas vaak voor dat in de onderkaak de volwassen hoektand (rode pijl) door de persisterende melkhoektand (gele pijl) te ver naar binnen doorbreekt en daardoor een gat in het gehemelte prikt in plaats van naar buiten uit te waaieren.
Een volwassen hoektand kan een flinke lengte bereiken en zal in zijn verkeerde positie dan ook een behoorlijk gat kunnen veroorzaken in het gehemelte. In dit gat kan vervolgens voedsel terecht komen dat telkens door de onderkaakhoektand verder naar binnen gedrukt wordt. De ontsteking in het gat gaat steeds verder de diepte in. Dit alles is vaak niet duidelijk zichtbaar voor de eigenaar, maar gaat ondertussen wel gepaard met veel ongemak voor de hond (die in stilte lijdt). Zie verder: ‘hoektand prikt in het gehemelte – linguoversie hoektand’
Laat het niet zover komen en maak tijdig een afspraak om persisterende melktanden te laten verwijderen.
Afspraak bij tandheelkundig dierenarts
Om een afspraak te maken bij onze Tandheelkundig Dierenarts Lies Paardekooper kunt je bellen met de praktijk (+31 (0) 135 400 215) of naar dzt@anicura.nl mailen. Wilt je graag een vraag stellen of overleggen over de situatie bij jouw huisdier, dan kun je mailen naar dzt@anicura.nl tav Tandheelkundige Dierenarts – Lies Paardekooper.
Het bijvoegen van 1 of meerdere scherpe foto’s die de situatie duidelijk in beeld brengen, werkt vaak zeer verhelderend.