Helaas komen er een aantal gebitsproblemen voor die relatief vaak bij de kat worden gezien. Bij de jonge kat kan een heftige tandvleesontsteking ontstaan die omschreven wordt als ‘juveniele gingivitis’. Een andere aandoening, die ook bij andere diersoorten gezien wordt, maar vooral bij katten juist veel pijn kan veroorzaken is de ‘resorptie laesie’. Dit is een aantasting en uitholling van de tand die uit het zicht begint bij de tandwortel, onder het tandvlees. Als laatste is er de berucht ‘feline chronische gingivo-stomatitis’ die vooral achterin de mondholte van de kat een heftig ontstekingsbeeld geeft.
Veelvoorkomende gebitsproblemen bij katten, hier onder verder beschreven.
Alle drie de aandoeningen gaan gepaard met pijn in de mondholte en dus ook pijn bij het eten.
Neem contact op voor een afspraak. Het bijvoegen van 1 of meerdere scherpe foto’s die de situatie duidelijk in beeld brengen, werkt vaak zeer verhelderend.
Juveniele gingivitis kat
Juveniele gingivitis wordt vooral gezien bij het jonge dier vaak tot een leeftijd van 1 tot 2 jaar. Het zijn vaak raskatten die deze heftige en pijnlijke tandvleesontsteking hebben. Het is belangrijk om zo snel mogelijk een behandeling in te stellen aangezien het laten voorduren van de ontsteking kan leiden tot complicaties die de situatie verergeren. Zo kan gingivitis overgaan in parodontitis waardoor de situatie ernstiger en pijnlijker wordt.
Neem contact op voor een afspraak. Het bijvoegen van 1 of meerdere scherpe foto’s die de situatie duidelijk in beeld brengen, werkt vaak zeer verhelderend.
Resorptie Laesie, tandhals laesie en tandresorptie kat
Foto’s van een rode plek of plakkaat aan de zijkant van de hoektand bij een kat. Ernaast de dentale röntgenfoto van de onderkaak van diezelfde kat. Er is een fikse aantasting van de beide hoektanden te zien op de röntgenfoto, terwijl de hoektanden met het blote oog schijnbaar ‘normaal’ ogen. Bij deze kat moesten beide hoektanden verwijderd worden in verband met de pijnlijke Resorptie Laesies.
Resorptie laesie of tandresorptie is één van de meest voorkomende aandoeningen bij de kat. Naarmate de kat ouder wordt is de kans groter op een of meerdere Resorptie Laesie. De oorzaak van Resorptie laesies is niet bekend. Ter hoogte van de tandwortel (dus uit het zicht!) ontstaan er uithollingen van het tandweefsel. Deze beschadigingen gaan steeds verder richting de tandkroon en komen uiteindelijk boven het tandvlees uit. Op het moment dat de beschadiging boven het tandvlees uitkomt en zichtbaar is als een rode vlek of plakkaat tegen de tand, wordt de aandoening ook pijnlijk voor de kat. Resorptie laesies kunnen in het beginstadium al in beeld gebracht worden met een dentale röntgenfoto. Voor een goed onderzoek bij de kat is het maken van dentale röntgenfoto’s daarom onontbeerlijk.
Neem contact op voor een afspraak. Het bijvoegen van 1 of meerdere scherpe foto’s die de situatie duidelijk in beeld brengen, werkt vaak zeer verhelderend.
Feline Chronische Gingivo-Stomatitis kat
Chronische gingivistomatitis is een zeer pijnlijk aandoening die helaas vaak voorkomt bij de kat.
Bacteriën, virussen (zoals kattenaids, leucose, calicivirus en herpes) en abnormale afweerreacties worden als mogelijke oorzaken beschouwd. Deze aandoening wordt gezien bij alle rassen en alle leeftijden. Kenmerkend is het rode heftig gezwollen mondslijmvlies achter bij de kaakomslag en langs de kiezen. Soms is ook de tong aangetast.
Behandeling van deze tandheelkundige aandoeningen
Er zijn vele stappen te nemen in de behandeling, maar vaak blijkt het verwijderen van alle kiezen (en soms ook de hoektanden en snijtanden) uiteindelijk de beste behandeling te zijn. Met het verwijderen van alle tandoppervlakken, zal de tandplak (en daarmee de bacteriën) geen houvast meer hebben in de mondholte. Vaak zal de heftig ontstoken mondholte uiteindelijk tot rust komen.
Het kaakchirurgisch verwijderen van alle kiezen zal altijd vooraf gegaan worden door het maken van dentale röntgenfoto’s van het gehele gebit. Het is essentieel om een beeld te hebben van de kieswortels onder het tandvlees en er verzekerd van te zijn dat werkelijk alles is verwijderd met deze ingreep. Het achterblijven van wortelresten kan het ontstekingsproces namelijk in stand houden.
Afspraak bij tandheelkundig dierenarts
Om een afspraak te maken bij onze Tandheelkundig Dierenarts Lies Paardekooper kunt je bellen met de praktijk (+31 (0) 135 400 215) of naar dzt@anicura.nl mailen. Wilt je graag een vraag stellen of overleggen over de situatie bij jouw huisdier, dan kun je mailen naar dzt@anicura.nl tav Tandheelkundige Dierenarts – Lies Paardekooper.
Het bijvoegen van 1 of meerdere scherpe foto’s die de situatie duidelijk in beeld brengen, werkt vaak zeer verhelderend.