Ontstoken tandvlees

Honden en katten: ontstoken tandvlees / tandvlees is rood / stank uit de bek / teruggetrokken tandvlees / tandsteen op gebit / losse tanden / wiebeltanden / parodontale ziekten

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat meer dan 80% van de honden en katten last hebben van ontstekingen in de mondholte door parodontale ziekten. Parodontaal betekent letterlijk: rondom de tand. Parodontale aandoeningen, waaronder gingivitis en parodontitis, zijn infecties die veroorzaakt worden door de bacteriën in de tandplak. Wanneer deze infectie niet behandeld wordt, zal dat niet alleen leiden tot verlies van tanden en kiezen. Bacteriën kunnen vanuit de mondholte zorgen voor infecties elders in het lichaam (nieren, lever, hartkleppen, longen) en zijn dus een risico voor de gezondheid van het huisdier. Bovendien veroorzaken ontstekingen in de mondholte, net als bij de mens, ook pijn bij het huisdier.

Onder invloed van de vele bacteriën in de tandplak kan het tandvlees ontstoken raken. Ontstoken tandvlees noemen wij gingivitis en is te herkennen aan de zwelling, rode kleur en het feit dat het snel gaat bloeden na aanraking. Een gingivitis kan behandeld worden door het gebit van het huisdier professioneel te laten reinigen en het gebit goed te blijven poetsen. Dit stadium van de parodontale ziekte is reversibel. Na reinigen en poetsen zal het tandvlees weer in de oorspronkelijke staat terug komen.

Foto: Gingivitis bij de hond. Het tandvlees is gezwollen en rood van kleur.

Blijft de gingivitis bestaan, dan zal door zwelling van het tandvlees een pocket ontstaan. Een pocket is een opening tussen de tand en het tandvlees. Het is een soort afdak waaronder de bacteriën zich kunnen nestelen en het weefsel kunnen infecteren. De door de bacteriën veroorzaakte ontsteking gaat (buiten het zicht) onder het tandvlees de diepte in. Het steunweefsel rondom de tand (het parodontium) wordt aangetast en kapot gemaakt en daarmee is er sprake van een parodontitis. Het tandvlees zal zich terugtrekken, het kaakbot verdwijnt en de bevestiging van de tandwortel in de tandkas raakt aangetast en verdwijnt.

De tandvlees ontsteking gaat steeds verder de diepte in en de tand komt uiteindelijk los te zitten en kan uitvallen. Een parodontitis is niet reversibel. Eenmaal aangetast weefsel zal niet terug groeien. Wel kan de ontsteking tot stilstand gebracht worden doormiddel van een professionele gebitsreiniging. Om het terugkomen van de ontsteking te voorkomen, moet de behandeling regelmatig herhaald worden, net als bij de mens!

Een professionele gebitsreiniging is heel wat anders dan het ‘schoonkrabben van het gebit’. Bij een parodontale ontsteking zit de oorzaak van de ontsteking onder het tandvlees en niet op het tandglazuur. Bij een professionele gebitsreiniging is het belangrijkste onderdeel het reinigen ONDER het tandvlees, daar waar de ontsteking zit. Ook zullen er dentale röntgenfoto’s gemaakt worden om de situatie onder het tandvlees (en dus uit het zicht) in beeld te brengen zodat de best mogelijke behandeling gegeven kan worden.

Dentale röntgenfoto’s van de grote knipkies in de onderkaak met (links) verticaal botverlies en (rechts) horizontaal botverlies.

Afspraak bij tandheelkundig dierenarts

Om een afspraak te maken bij onze Tandheelkundig Dierenarts Lies Paardekooper kunt je bellen met de praktijk (+31 (0) 135 400 215) of naar dzt@anicura.nl mailen. Wilt je graag een vraag stellen of overleggen over de situatie bij jouw huisdier, dan kun je mailen naar dzt@anicura.nl tav Tandheelkundige Dierenarts – Lies Paardekooper.

Het bijvoegen van 1 of meerdere scherpe foto’s die de situatie duidelijk in beeld brengen, werkt vaak zeer verhelderend.

Brochure

Download hier onze brochure over parodontitis

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.