Wat is pink tooth?
Een ‘Pink tooth’ wordt veroorzaakt door trauma. Trauma door de klap van een aanrijding (auto, fiets), een ruw spel met een andere hond of een klap van een hockeystick zijn voorbeelden die een verkleurde tand kunnen veroorzaken.
De tanden lijken vaak verkleurd (roze, paars, blauw tot geelgrijs), vergelijkbaar met een blauwe plek op je arm. De kleurverandering is het gevolg van een bloeding in het wortelkanaal, waarbij de bloedkleurstoffen via het poreuze dentine aan de buitenzijde zichtbaar worden. Door de bloeding raakt de druk in het wortelkanaal verhoogd waardoor uiteindelijk het weefsel (bloedvaten, zenuwen en lymfevaten) afsterft. De tand sterft meestal na verloop van tijd. Alleen bij jonge honden (jonger dan een jaar) met een relatief wijd wortelkanaal, is er een kans op genezing.
Behandeling pink tooth
In eerste instantie is een pijnstiller noodzakelijk, want de verhoogde druk in de tand veroorzaakt pijn. Daarna is het advies om de tand langdurig (minimaal 2 jaar) te monitoren. Dat wil zeggen dat er ieder half jaar een dentale röntgenfoto gemaakt moet worden om te kijken of er aanwijzingen zijn voor een wortelpuntabces. In het laatste het geval moet de tand óf endodontisch behandeld worden (wortelkanaalbehandeling) óf de tand moet kaakchirurgisch verwijderd worden.