Diagnostiek
De informatie die u over uw dier aan de dierenarts geeft is heel belangrijk om te bepalen wat er met uw dier aan de hand is. Een diagnose stellen begint dan ook altijd met een vraaggesprek (anamnese).
Het consult
Een consult bestaat uit een vraaggesprek en lichamelijk onderzoek. Is daarna nog niet duidelijk wat er met uw dier aan de hand is, dan volgt aanvullend onderzoek, zoals bloedonderzoek.
Eigen laboratorium:
Verreweg de meeste onderzoeken vinden plaats in ons eigen laboratorium.
- Microscopisch onderzoek: bij aandoeningen van de huid, zoals mijten
- Bloedonderzoek: bij het vermoeden van een schildklierprobleem bijvoorbeeld
- Schimmelkweek: een huidschimmel kan via een kweek bevestigd worden
- Urineonderzoek: bij aandoeningen aan de urinewegen, blaas of nieren
- Ontlastingsonderzoek: bij klachten als diarree of bloed en/of slijm bij de ontlasting van uw dier
Als de laboratoriumonderzoeken voor de dierenarts niet voldoende inzicht bieden in het ziektebeeld van uw dier kan het nodig zijn binnenin het lichaam te gaan kijken.
Medische beeldvorming:
- Röntgenapparaat: met een röntgenfoto worden met name botten en gewrichten in beeld gebracht. Bijvoorbeeld bij het vermoeden van een botbreuk.
- Echografie: interne organen, zoals de buik of het hart worden met een echo in beeld gebracht. Zo kunnen bijvoorbeeld blaasproblemen of een hartruis ontdekt worden.
- Rinoscopie: met een rinoscopie wordt in de neus- en keelholte gekeken. Bijvoorbeeld bij benauwdheid.
Een goede diagnose is belangrijk om tot de juiste behandeling voor uw dier te komen.
Interne (dier)geneeskunde
Het kan voor een dierenarts-internist soms een behoorlijke puzzel zijn wat er met een dier aan de hand is. Zeker als het gaat om vage klachten zoals sloomheid of overgeven. Interne geneeskunde gaat over klachten aan de interne organen, zoals de darmen, blaas of nieren.
Tandheelkunde
Uw hond of kat kan zonder dat u het merkt of ziet last hebben van het gebit. Heel veel honden en katten krijgen hier al op jonge leeftijd mee te maken. Vaak gaat dit gepaard met pijn, en als de problemen onbehandeld blijven kan dit ernstige ontstekingen en infecties veroorzaken.
In onze kliniek doen wij uitgebreide gebitscontroles- en reiniging, maar ook complexe tandheelkundige behandelingen.
Oogheelkunde
Het oog van uw hond of kat kan ‘slechts’ licht geïrriteerd zijn, maar het kan ook een symptoom zijn van een onderliggende oogaandoening. Blijft deze onbehandeld, dan kan dit ernstige gevolgen hebben.
Daarnaast is een oogaandoening niet altijd zichtbaar en zijn honden en katten heel goed in het verbergen van pijn en ongemak. De ogen van uw dier regelmatig laten onderzoeken met een oogonderzoek is dus geen overbodige luxe.
Aandoeningen aan de huid (dermatologie)
Huidklachten kunnen heel vervelend zijn voor uw dier, denk aan ernstige jeuk. Vaak worden huidklachten veroorzaakt door parasieten. Welke parasiet het om gaat wordt onderzocht via een huidafkrabsel onder de microscoop.
Ook kan aanvullend onderzoek, zoals een allergietest of een bacteriekweek nodig zijn.
Chirurgie
Als uw dier geopereerd moet worden is vertrouwen in de chirurg heel belangrijk. Onze chirurgen hebben zeer veel kennis en ervaring en gaan altijd voor de meest veilige en effectieve methode.
De kans op complicaties is daarom gering. Meer weten over hoe een operatie werkt?
Laparoscopische sterilisatie
Een sterilisatie via een kijkoperatie, oftewel een laparoscopische sterilisatie, is veel minder pijnlijk voor uw dier en zorgt voor een sneller herstel.
In plaats van een grote snee in de buik en de dierenarts die met de handen diep de buikholte in moet, worden er 3 kleine gaatjes gemaakt en geopereerd via een camera.