Nieuw: onze Senior Check

Met uitgebreide controles sporen we ouderdomsgerelateerde aandoeningen bij honden en katten op tijd op. Meer weten? Ga naar: Senior Check

Bloed- en urineonderzoek

Na het uitvoeren van een algemeen onderzoek kan het nodig zijn om verder onderzoek te doen. Dat betekent dat we bloed, urine of ontlasting onderzoeken of dat we beeldvormende technieken inzetten zoals echo of röntgen.

De meeste onderzoeken kunnen we zelf in onze dierenkliniek uitvoeren. We beschikken hiervoor over de modernste technieken en apparatuur. Vaak kunt u op de uitslagen wachten.

Bloedonderzoek bij uw huisdier

Bloedonderzoek kan in veel situaties meer informatie geven en helpen bij het stellen van een diagnose. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

  • een kat die veel drinkt
  • een kat die in huis plast
  • een kat die steeds magerder wordt
  • een kat die niet meer wil eten
  • een kat die ouder is en afvalt ondanks goede eetlust
  • een hond die weinig fut heeft en erg bleek is in de slijmvliezen

In deze gevallen kunnen wij ‘in-huis’ een bloedonderzoek starten om zo snel mogelijk antwoorden te krijgen.

Denk hierbij aan onderzoek naar nierfunctie, leverschade, eiwitten, bloedsuikerspiegel, zouten, rode en witte bloedcellen en bloedplaatjes, schildklierfunctie en alvleesklierfunctie. Indien er aanvullend bloedonderzoek nodig is sturen wij het benodigde bloed op naar het Universitair Veterinair Diagnostisch Laboratorium (UVDL).

Lees verder: bloedonderzoek 

Urineonderzoek bij uw huisdier

Voor urineonderzoek hebben we moderne apparatuur van Cedarview in huis, dat snel en betrouwbaar resultaat geeft. Urineonderzoek is nodig bij veranderingen in het plasgedrag van uw huisdier. Denk bijvoorbeeld aan:

  • vaker plassen
  • kleinere beetjes plassen
  • grote hoeveelheden plassen
  • op ongewenste plekken plassen (in huis!)
  • onzindelijkheid
  • urine afwijkend van kleur of geur 

Met een urineonderzoek kan ook blaasgruis in de urine worden vastgesteld. Urine onderzoek is eveneens van belang bij dieren die meer drinken dan normaal. Voor een betrouwbare uitslag is het van belang dat de urine zo vers mogelijk is, bij langer bewaren moet dit in de koelkast gebeuren. 

Ontlastingsonderzoek bij uw huisdier

Ontlastingsonderzoek kan worden uitgevoerd bij problemen van het maagdarmkanaal, met name aanhoudende diarree of diarree met bloed en/of slijm zijn veel voorkomende redenen voor ontlastingsonderzoek.

Op de praktijk kunnen we door middel van flotatie de ontlasting onder de microscoop onderzoeken op een aantal wormsoorten. Daarnaast is er een sneltest voor de parasiet giardia. Deze test kan het beste worden uitgevoerd op ontlasting van drie dagen achtereenvolgend, omdat de parasiet niet elke dag in de ontlasting wordt uitgescheiden. U kunt bij ons altijd van tevoren een ontlastingsverzamelcontainer ophalen.

Voor een uitgebreid ontlastingsonderzoek sturen wij de ontlasting op naar het Veterinair Microbiologisch Diagnostisch Centrum (VMDC).

Lees ook: ontlastingsonderzoek 

Celonderzoek (cytologie)

Heeft uw dier een bultje? Met celonderzoek (cytologie) kunnen we weefsel onderzoeken op kwaadaardige cellen. Cytologisch onderzoek (celonderzoek) doen we zelf. Dit is vrij uniek voor een dierenkliniek en heeft veel voordelen voor u als klant. 

Laten we het hebben over gebitsverzorging

Veel eigenaren van gezelschapsdieren geloven dat de tanden van hun vriend(in) gezond zijn, terwijl dit vaak niet het geval is. Wist u dat 80% van de volwassen honden en katten last heeft van gebitsproblemen? Het kan lastig zijn om dit te herkennen. Wij helpen u graag om uw hond een gezondere glimlach te geven.

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.