Case: hond met stoktrauma

Als een ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk misschien wel overal. Freya is zo’n pechvogel, die achteraf veel geluk heeft gehad.

Lees hier het verhaal van haar behandeling door de specialisten van Medisch Centrum voor Dieren (MCD) in Amsterdam.

Het verhaal van Freya

Freya is een kruising van twee jaar oud. Een gecastreerde teef en weegt 30 kg. In april rende ze tijdens een wandeling in een tak. Uit het zicht van haar eigenaar klonk plotseling heftig gepiep en Freya kwam zichtbaar aangedaan teruggelopen.

Met spoed naar het MCD

Freya kwam sloom binnen bij het Medisch Centrum voor Dieren (MCD) in Amsterdam en had veel pijn. Ze had een iets verhoogde ademhalingsfrequentie en haar hartslag was 118/min,  krachtig en regelmatig. De slijmvliezen waren roze. Er was sprake van een wond links voor het schouderblad.

Wond links voor het schouderblad

Röntgenbeelden

Op de röntgenfoto’s zag de radioloog een lichte pneumothorax, geen pneumomediast. Er was met name sprake van uitgebreid subcutaan emfyseem in de linker axillaire regio en linker ventrale thoraxwand. Ter hoogte van de 6e intercostaal ruimte links was een schaduw te zien die afliep naar de 12e intercostaal ruimte rechts.

Röntgenopnamen: pijltje geeft de schaduw aan die loopt van 6e naar 12e ICR

Er werd gestart met medicatie bestaande uit amoxicilline/clavulaanzuur en methadon. Aanvullend onderzoek was nodig en er werd een CT- onderzoek uitgevoerd van de thorax en het abdomen.

CT-beelden

Onderstaand CT beeld laat een langwerpige, ellipsvormige structuur zien, die een radiolucent centrum toont. De structuur heeft het uiterlijk van een stok en gaat de thorax binnen aan de linkerzijde van de thorax aan de ventrale zijde tussen de 5e en 6e rib en toont een caudodorsaal verloop. Deze structuur loopt caudaal van het hart, door het diafragma heen en gaat rechts lateraal langs de maag in een caudodorsale richting. Net voor de 10e rib aan de rechter kant eindigt deze structuur blind. De structuur lijkt niet door de longen heen te steken. Er is sprake van een pneumothorax en liquothorax. De longveranderingen zijn het meest uitgesproken in de rechter thoraxhelft. De stok is te vervolgen door de linker mediale lever lob. Hier rondom zijn gasbelletjes zichtbaar. De maag lijkt niet duidelijk door de structuur geperforeerd. Er is geringe hoeveelheid vrij vocht en lucht in het abdomen.

CT-opnamen

Operatie

Na het inventariseren van de situatie volgde een operatie. Via een cranio mediane benadering werd het abdomen geëxploreerd. Hiervandaan kon eventueel via een caudale sternotomie de exploratie worden uitgebreid tot in de thorax.

Tijdens de operatie

Het werd duidelijk dat de tak links ventraal door het diafragma heen ging en dwars door de linker mediale leverkwab stak om vervolgens vlak langs de curvatura minor van de maag naar rechts dorsaal te gaan, reikend naar de 12e ICR rechts. Duodenum en de daarbij gelegen rechter pancreas lob waren gelukkig slechts minimaal beschadigd. Om het verloop van de tak in de thorax verder te kunnen vervolgen, werd de scheur in het diafragma vergroot. Het voorste craniale deel van de tak zat links in het caudale gedeelte van de thorax en had de caudale linker longkwab net niet geraakt. De tak ging de thorax binnen in de 5e ICR links. Omdat de linker thorax vooraf ruim geschoren was, kon een mini-thoracotomie worden uitgevoerd in de 5e ICR. Slechts het puntje van de tak was te vinden in de intercostaal spieren. De grootste deel was dus intrathoracaal en intra-abominaal gelegen. Toen het gehele verloop duidelijk was, kon de tak via het abdomen voorzichtig verwijderd worden. De linker mediale leverlob werd hierbij ingesneden en ontstane bloedingen werden gecoaguleerd.

De verwijderde stok

Langs het gehele verloop van de tak intra-thoracaal en intra-abdominaal zijn achtergebleven splinters verwijderd. Met name in het gedeelte waar de tak door de intercostale spieren ging, waren veel splinters van de tak te vinden. De buik en thorax zijn meerdere keren gespoeld. Na het plaatsen van een thoraxkatheter werd het diafragma gesloten met behulp van vicryl 2-0 enkelvoudige knoophechtingen. Daarna is de buik lege artis gesloten.

De tractus, vanaf de perforatie bij de boeg tot aan de 5e intercostaal ruimte links, is opengemaakt en gespoeld. Hier waren nog enkele resten en splinters van de tak te vinden, maar ook haren die van buitenaf naar binnen zijn gekomen. De tractus is gespoeld en er werd een penrose drain geplaatst.

De afzuigbuis steekt vanuit het abdomen, door de thorax naar buiten.

Freya verbleef na de operatie nog een nacht in de opname bij de spoedkliniek van het MCD. De thoraxdrain was niet productief en werd de volgende dag verwijderd. Freya kreeg voor 7 dagen amoxicilline/clavulaanzuur en robenacoxib mee naar huis en voor de eerste 5 dagen paracetamol.

Herstel

Zeven dagen na de operatie kwam Freya op controle. De penrose drain was niet meer productief en werd verwijderd. 14 dagen na de operatie kwam Freya opnieuw voor controle. We troffen een energieke hond, die weer helemaal de oude was. Vrolijk kwispelend liet ze ons de wond bekijken. Freya heeft enorm veel geluk gehad, de tak die haar gespietst had, was niet door, maar rakelings langs alle belangrijke organen en bloedvaten gegaan. Hopelijk zal de volgende keer wat minder onstuimig door de bossen gaan.

Freya werd behandeld door Nicolien van Klaveren, Specialist Chirurgie en Orthopedie der Gezelschapsdieren. DVM, Dipl ECVS en Mike Hubers, Specialist in Opleiding, Resident ECVS.

Freya

Laten we het hebben over gebitsverzorging

Veel eigenaren van gezelschapsdieren geloven dat de tanden van hun vriend(in) gezond zijn, terwijl dit vaak niet het geval is. Wist u dat 80% van de volwassen honden en katten last heeft van gebitsproblemen? Het kan lastig zijn om dit te herkennen. Wij helpen u graag om uw hond een gezondere glimlach te geven.

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.