Spoedkliniek Zwolle

1 maart 2025 start de spoedkliniek in Zwolle, voor meer informatie over deze service ga naar: Dierenartsenpost Zwolle

FIP-behandeling – nu ook mogelijk bij AniCura De Tweede Lijn

Sinds kort is het in Nederland mogelijk om een kat met FIP op een geregistreerde manier te behandelen. En er is nog meer goed nieuws, want vanaf heden is deze behandeling ook beschikbaar bij AniCura de Tweede Lijn. Wij werken samen met de andere centra om alle informatie die we krijgen over de diagnose en behandeling van FIP-katten te verzamelen en te verwerken.

Verschijnselen FIP

Katten met FIP kunnen zich op veel verschillende manieren presenteren zoals de aanwezigheid van koorts, ascites, sloomheid, icterus, anemie, anorexie, oculaire of neurologische FIP. Deze ziektebeelden kunnen ook gecombineerd in een patiënt aanwezig zijn. Het stellen van een diagnose kan makkelijk zijn, maar sommige katten presenteren zich met atypische verschijnselen en een droge vorm van FIP wat de diagnose uitdagender maakt.

Bestaat het vermoeden van FIP bij een patiënt?

Dan adviseren we om uw patiënt zo snel mogelijk te verwijzen, ook al is de diagnose (nog) niet helemaal zeker. Zo voorkomen we dat we te laat starten met de behandeling. Het kan nodig zijn om bepaalde onderzoeken opnieuw uit te voeren. Dit doen we omdat de waarden van een kat met FIP heel snel kunnen veranderen. Aanvullend onderzoek is in veel gevallen noodzakelijk om tot een uiteindelijke diagnose te komen.

Behandeling FIP

Als we een diagnose of sterke verdenking hebben op FIP starten we de medicatie zo snel mogelijk op.  Afhankelijk van de klinische toestand van de patiënt kan opname noodzakelijk zijn of kan de kat thuis verder behandeld worden. De opvolging met controle consulten is heel belangrijk tijdens de behandeling van FIP en daarom zien we de patiënt terug op 2,6 en12 weken na de start van de behandeling, en 4 weken na het stoppen van de behandeling.

Prognose

Resultaten uit het buitenland laten zien dat het succespercentage heel hoog is. Meer dan 85% van de katten genezen van deze nare ziekte, iets wat we een aantal jaar geleden niet durfden te hopen!  

Mag uw patiënt deelnemen?

Alle katten zijn welkom om deel te nemen aan de studie, mits ze niet reeds op illegaal verkregen FIP-medicatie staan. In dat geval zijn ze helaas uitgesloten, omdat we dan niet goed kunnen zien wat het effect is van de medicatie die wij geven.  Is een kat eerder behandeld met illegaal verkregen medicatie en laat deze nu een mogelijke relaps zien? Dan mag de kat wel meedoen met de studie.

Verwijzen

Heeft u een kat met FIP of die verdacht wordt van FIP? Neem dan contact met ons op voor een mogelijke verwijzing.

Laten we het hebben over gebitsverzorging

Veel eigenaren van gezelschapsdieren geloven dat de tanden van hun vriend(in) gezond zijn, terwijl dit vaak niet het geval is. Wist u dat 80% van de volwassen honden en katten last heeft van gebitsproblemen? Het kan lastig zijn om dit te herkennen. Wij helpen u graag om uw hond een gezondere glimlach te geven.

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.