Nieuw: onze Senior Check

Met uitgebreide controles sporen we ouderdomsgerelateerde aandoeningen bij honden en katten op tijd op. Meer weten? Ga naar: Senior Check

Konijnen en knaagdieren bij AniCura Dierenkliniek Rotterdam

Is uw konijn ziek, of wilt u advies over de verzorging van uw konijn? Onze dierenartsen met uitgebreide kennis over de zorg voor konijnen en knaagdieren staan graag voor u klaar.

Hiervoor kunt u bij ons terecht 

Voeding konijnen en knaagdieren 

Konijnen en knaagdieren hebben vaak gezondheidsproblemen door verkeerde voeding. Een knaagdier is een planteneter. Plantenvezels zijn heel moeilijk verteerbaar voor het maagdarmkanaal. Het maagdarmkanaal is gemaakt om uit moeilijk verteerbare voeding het maximale te halen.  

De meeste knaagdieren en konijnen krijgen een dieet dat bestaat uit heel veel makkelijk verteerbare voedingsstoffen, zoals brokjes, snoepjes, brood en fruit. Een knaagdier of konijn heeft al die extra voedingsstoffen eigenlijk niet nodig. Uit goed hooi en wat vers groenvoer kan een knaagdier genoeg voedingsstoffen halen. 

Problemen bij verkeerde voeding

Wat gebeurt er dan als een konijn of knaagdier heel veel brokjes, snoepjes, brood en fruit aangeboden krijgt? Mogelijke problemen zijn: 

  • zachte ontlasting  
  • pijn in zijn of haar buik door gasophoping (gasbuik bij konijn
  • voetzoolproblemen door overgewicht 
  • gebitsproblemen

Ons voedinsgadvies voor uw konijn 

Wij adviseren een uitgebalanceerd dieet van een onbeperkte hoeveelheid hooi en maximaal 25 gram konijnenbrokjes per kilogram lichaamsgewicht. Voor een konijn van 2.5 kg betekent dit dus maar 60 gram brokjes per dag. In de praktijk blijkt dat de meeste konijnen veel te veel brokjes krijgen. Ook de hoeveelheid snoepjes, fruit en brood zit bij die 60 gram per dag inbegrepen. 

Lees ook: 

Gebitsproblemen bij konijnen en cavia’s 

Gebitsproblemen komen veel voor bij konijnen en cavia’s. Bij oudere dieren is een afwijkend gebit vaak het gevolg van niet goed gebalanceerde voeding. Te veel brokken en te weinig hooi zorgen bijvoorbeeld voor het verzakken van het gebit waardoor er haken ontstaan. 

Lees ook: 

Vaccinatie bij konijnen

Ons advies is om uw konijn regelmatig te laten inenten tegen twee besmettelijke ziektes: myxomatose en VHD (ook bekend als RHD). Beide ziektes zijn vrijwel altijd dodelijk.  

Sterilisatie en castratie bij konijnen 

Konijnen kunnen in korte tijd veel jongen krijgen. Dat kan een reden zijn om ze te laten castreren of te steriliseren. Vrouwtjes steriliseren voorkomt bovendien dat ze baarmoederkanker ontwikkelen. Dat komt bij konijnen helaas vaak voor: maar liefst 50 tot 80 procent van de vrouwtjes ouder dan vier jaar ontwikkelt baarmoederkanker. Sterilisatie kan bij konijnen vanaf ongeveer zes maanden. 

Lees ook:

Vragen of advies?

Neem gerust contact met ons op, we helpen u graag verder.

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.