Natuurlijk is het ook een eigenwijze hond want het is niet voor niets een teckel. Aga woont samen met zijn maatje Polly (een dwergteckel teef) in Kloosterburen. Aga houdt van bal- en trekspelletjes en is dan bijna niet meer te stoppen.
Begin dit jaar ontdekten zijn baasjes dat hij een beetje een onderkin kreeg. In eerste instantie dachten ze dat dit iets tijdelijks zou zijn of misschien gewoon bij de hond hoorde. In februari hebben ze het toch nagevraagd bij de dierenarts, want de onderkin bleef groeien: niet alleen lastig, maar ook echt een raar gezicht want Aga is helemaal niet te dik. De dierenarts heeft er een naald ingezet en wat vocht/vloeistof uitgehaald, waaruit bleek dat het waarschijnlijk om een speekselcyste zou gaan, ook wel ‘ranula' of ‘mucocele' genoemd. Dat is een ophoping van speeksel op een plek waar dat normaal niet zit.
"We zijn op zoek gegaan naar een dierenarts die deze operatie vaker heeft uitgevoerd en ook nog redelijk betaalbaar is. Vaak wordt je doorgestuurd naar de klinieken in Utrecht en Wageningen maar is niet altijd nodig blijkt. Na wat speur- en belwerk kwamen we uit bij Dierenarts Tobias van der Vlerk van Dierenkliniek Steenwijk die Aga op 13 april 2012 heeft geopereerd," aldus Aga's baasjes.
Hoe komt Aga eigenlijk aan een speekselcyste?
Speeksel wordt gemaakt door vier speekselklieren links en rechts: de parotis, mandibularis, sublingualis en de zygomaticus-klier. Op het plaatje is te zien waar ze liggen. Alle speekselklieren voeren hun speeksel af naar de mond. We kennen het gezegde "het water loopt hem in de mond", wat zoveel betekent als "hij heeft er ontzettend veel trek in". Bij honden kennen we dat ook: als ze weten dat hun bakje voer eraan komt loopt het speeksel ze in de bek: vanuit de speekselklieren dus. Bij Aga is dat anders: zijn afvoergang die het speeksel van de speekselklier naar de bek moet brengen lekt. Speeksel volgt altijd het pad van de minste weerstand en komt bij Aga daardoor onder de kin terecht, daar hoopt het op in een grote zwelling.
Kan elke hond een speekselcyste krijgen?
Ja, ook bij katten komt het voor, maar wel veel minder vaak. We zien het wat vaker bij reuen en ook vaker bij de bepaalde rassen: poedels, Duitse herders en teckels. Aga heeft het dus niet van een vreemde.
Operatie ‘onderkin'
Het heeft geen nut om alleen de bult weg te halen in dit geval, dan stroomt het speeksel alsnog de omringende weefsels in vanuit de lekkende speekselklier. Daarom is niet alleen de cyste verwijderd, maar ook twee speekselklieren èn de afvoergang. Omdat er met een operatie als dit altijd wat wondvochtproductie is, wordt er ook een ‘drain' ingehecht. Een drain is een plat, flexibel, rubberen slangetje waarlangs het wondvocht naar buiten lekt. Teveel wondvocht is namelijk niet goed: de wond geneest dan niet goed en er kunnen bacteriën in gaan groeien.
Operatie ‘onderkin' is goed geslaagd. Aga's baasjes hebben voor hem een speciale kraag geregeld, omdat het toch een hondje is dat dicht bij de grond leeft, zo heeft hij meer bewegingsvrijheid. Drie dagen na de operatie is de drain verwijderd en de zwelling is al helemaal weg. Aga herstelt snel.