Het paardenpaspoort

Heeft u een paard of ander paardachtige, zoals een ezel? Dan is het verplicht om een paardenpaspoort voor uw dier te hebben. Lees hier meer over de regels en hoe u een paardenpaspoort kunt aanvragen.

Het paardenpaspoort

Het paardenpaspoort is een paspoort voor de identificatie van paardachtigen. Onder paardachtigen horen paarden, pony’s, ezels, zebra’s en alle mogelijke kruisingen daarvan. Het paardenpaspoort is gemaakt om de eerlijkheid in de handel en de sport te verbeteren en om de voedselveiligheid te beschermen.

Verplicht voor elk paardachtige

Elk paardachtige moet een paspoort hebben en zijn gechipt. In het paardenpaspoort wordt met het chip- en levensnummer aangegeven om welk dier het gaat. Het chipnummer koppelt het paard dus aan zijn paspoort.
Let op: een paspoort is geen eigendomsbewijs.

Inzicht in medische behandelingen

Het paardenpaspoort geeft informatie over de medische behandelingen die uw paard heeft gehad. Als er aan uw paard bepaalde diergeneesmiddelen worden gegeven, mag hij soms tijdelijk of zelfs nooit meer geslacht en gebruikt worden voor menselijke consumptie. Dit komt door de wachttijd van een diergeneesmiddel. Tijdens de wachttijd kunnen er nog stoffen van het diergeneesmiddel in het paardenvlees zitten. Dit kan gevaarlijk zijn voor de volksgezondheid.

Menselijke consumptie

De dierenarts moet in het paspoort opschrijven wanneer diergeneesmiddelen aan uw paard zijn gegeven. Heeft u in het paspoort van uw paard, in het hoofdstuk IX ‘Medische behandelingen’, verklaard dat uw paard niet bedoeld is voor menselijke consumptie, dan hoeft uw dierenarts de gegeven diergeneesmiddelen niet in het paspoort op te schrijven.

Als u de verklaring ‘niet bestemd voor de slacht’ invult, kan dit nooit meer worden aangepast. Wanneer u niets invult, is uw paard automatisch bedoelt voor de slacht en moet u zelf een logboek bijhouden aan de hand van onze visitebrieven.

De visitebrieven versturen wij per e-mail. Het is daarom belangrijk om uw e-mailadres door te geven bij het maken van een afspraak, als deze nog niet bij ons in het systeem staat.

Wanneer is een paardenpaspoort geldig?

Een paardenpaspoort is alleen geldig als:

  • het paspoort van uw paard is uitgegeven door paspoort uitgevende instanties
  • het paardenpaspoort geen kopie is
  • er geen aanpassingen in het paspoort van uw paard zijn gemaakt door een onbevoegd persoon

Paardenpaspoort voor veulens

Uw veulen moet binnen zes maanden na de geboorte een paspoort hebben. Als uw paard geen geldig paspoort heeft mag u hem niet houden, vervoeren, exporteren of laten slachten.

Waar moet u verder op letten bij een paardenpaspoort?

  • koop nooit een paard zonder een geldig paspoort
  • alleen met een geldig paspoort en juiste vaccinaties kunt u deelnemen aan wedstrijden en keuringen
  • een paard mag nooit vervoerd, geslacht of geëxporteerd worden zonder paspoort
  • paarden die in de afgelopen jaren van het productschap vee en vlees een ontheffing van de chipverplichting hebben gekregen, zijn en blijven juist geïdentificeerd zonder chip, ook na 1 juli 2009
  • zorg ervoor dat het paspoort binnen handbereik ligt als wij bij u komen voor een behandeling en/ of vaccinatie van uw paard, zodat wij het gelijk kunnen invullen

Chippen en paardenpaspoort aanvragen

Wilt u uw paard laten chippen en een paardenpaspoort aanvragen? Wij kunnen uw paard of ezel chippen en een paspoort aanvragen, deze wordt dan bij u thuisgestuurd. Neem voor meer informatie contact met ons op.

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.