“Een Europees specialist word je niet zomaar!”

Claire is afgestudeerd dierenarts en heeft gedurende 2 jaar een internship chirurgie gelopen bij de SDU. Sinds september 2019 is ze officieel begonnen als Europees chirurg in opleiding, ECVS resident. De opleiding bedraagt 3 jaar, waarna zij het driedelig Europees examen zal gaan afleggen in Zurich.

Claire Oorsprong

Haar werkzaamheden bestaan uit het uitvoeren van policonsulten en operaties. Gedurende de 3-jarige opleiding zal ze alle chirurgische takken aflopen (orthopedie, neurochirurgie, KNO, weke delenchirurgie, urologie, etc.). Daarnaast zal ze ook een aantal weken besteden aan andere disciplines, zoals anesthesie, radiologie, interne geneeskunde, oogheelkunde en pathologie.

Mijn week in een notendop

Maandag - In de ochtend is het nog rustig in de kliniek, de telefoon staat nog niet ingeschakeld en de wachtkamer is nog leeg. Ik pak mijn laptop en ga mijn policonsulten voorbereiden. De verwijsbrieven worden grondig doorgelezen en de röntgenopnamen worden bestudeerd. Mijn eerste patiënt komt binnen, het is een acuut “verlamde” Franse bulldog. Na een vragengesprek met de eigenaar en het lichamelijke onderzoek van de patiënt is de meest waarschijnlijke oorzaak van de verlamming, een hernia. Tijdens het consult maakt de hond ook een duidelijk bijgeluid bij het ademen. Ik besluit in overleg met de eigenaar om dit ook verder te onderzoeken, omdat dit mogelijk ook verhoging van het anesthesierisico geeft. Zodra de hond slaapt kijk ik met behulp van mijn collega Gert ter Haar (Europees specialist KNO- weke delen chirurgie, dipl. ECVS) grondig in de keel van de hond. Een te lang zacht gehemelte is zichtbaar en de neusopeningen zijn te nauw. De CT-scan bevestigt dit en laat nog wat andere afwijkingen zien die vaker voorkomen bij dit ras. Daarnaast is er inderdaad een hernia te zien tussen de 11de en 12de borstwervel. Ik bespreek deze bevindingen met mijn supervisors en vervolgens haal ik de eigenaren op uit de wachtkamer, die gespannen zitten te wachten op de uitslag. De eigenaren zijn enerzijds opgelucht dat ze de oorzaak van de klachten nu weten, maar anderzijds maken ze zich natuurlijk wel zorgen om hun hond. In dezelfde operatie zal de hond geopereerd worden aan het inkorten van het zacht gehemelte, het verwijderen van de neusvleugels en aan de rughernia. Voor het eerste deel zal ik worden begeleid door Gert en het tweede deel voer ik uit met Edgar Scheepens (Europees specialist orthopedie en neurochirurgie, dipl. ECVS). De operatie is klaar, we zijn tevreden. De hond is rustig aan het wakker worden en ik bel de eigenaar met het goede bericht. Voor de verwijzend dierenarts schrijf ik een brief, zodat zij ook meteen op de hoogte zijn.

De volgende operatie op het ochtendprogramma is een TPLO operatie, dit is een operatie die wij dagelijks is de kliniek uitvoeren. Dit is een operatie die uitgevoerd wordt bij honden (en soms ook katten) met een gescheurde voorste kruisband van de knie. Het is een van mijn favorieten operaties, omdat het resultaat na een operatie snel wordt gezien door eigenaren. Honden beginnen de geopereerde poot vaak al binnen de eerste week na de operatie te gebruiken. Daarnaast is de lange termijn prognose van deze operatie ook goed.

Even lunchen, waarna het middagprogramma begint. Het is een afwisselend programma van policonsulten met nieuwe patiënten controle afspraken.

Dinsdag - Vandaag begin ik altijd met onze “book club”, dit hebben wij in de kliniek opgezet als onderdeel van de opleiding. Voorafgaand aan deze book club bestuderen mijn collega Emile Pickee (Europees Specialist Chirurgie in opleiding, resident ECVS) en ik één of meerdere hoofdstukken uit de chirurgische bijbel; “de Tobias”. Tijdens de book club zitten we samen met de desbetreffende specialist en bespreken we de bestudeerde hoofdstukken. Na de book club zijn er nog een paar poliafspraken en dan is het weer tijd voor een lunch, waarna ik aan het middagprogramma zal beginnen. Deze bestaat uit meerdere orthopedische operaties waaronder een patella luxatie (knieschijf die van zijn plek afschiet), een femurfractuur (breuk van het bovenbeen), een TPLO (operatie bij een gescheurde voorste kruisband) en als laatste een arthroscopie van de elleboog (kijkoperatie bij elleboogdysplasie). Samen met Edgar werk ik netjes het programma af, bel de eigenaren en schrijf mijn brieven.

Na een lange werkdag staat meestal thuis al een lekkere maaltijd op mij te wachten, die weer wat energie geeft om nog even in de literatuur te duiken. Soms pak ik ‘de Tobias’ erbij en soms zijn het artikelen die ik dan nog bestudeer. Dan vlot naar bed om de volgende dag weer scherp te zijn.

Woensdag - is een vergelijkbare dag met maandag, meestal heb ik eerst policonsulten en daarna operaties gepland staan. Na een leuke, drukke, maar leerzame dag, stap ik in mijn auto om meteen door te rijden naar de hockeyclub. Dit is mijn avondje ontspanning waarbij ik sporten combineer met het zien van mijn vriendinnen. Ik hockey namelijk sinds het begin van mijn studententijd al in dit team met meiden en die zijn inmiddels hele goede vriendinnen geworden. De perfecte combinatie!

Donderdagen beginnen we altijd met de zogenaamde “journal club” die wij ook hebben opgezet in de kliniek als onderdeel van de opleiding. Elke week bespreken Emile en ik artikelen van een wetenschappelijk tijdschrift. Deze besprekingen zijn altijd onder begeleiding van mijn collega’s Gert ter Haar en Edgar Scheepens. Na de journal club gaan we weer aan de slag met de alledaagse bezigheden in de kliniek.

Deze week was een bijzondere week. Op vrijdag en zaterdag hadden Emile en ik een Mock exam gepland staan. Dit is een oefenexamen voor het eindexamen van onze opleiding tot Europees specialist. Dit jaar is het in Utrecht georganiseerd. Het was erg fijn om alvast een voorproefje te kunnen krijgen hoe het echte examen eruit kan gaan zien. Gek om te zeggen, maar ik heb ervan genoten. Het is leuk om jezelf te testen en daardoor krijg je weer energie om vervolgens weer de boeken in te gaan. Vrijdagavond gingen we met alle chirurgen in opleiding nog een hapje eten en heb ik weer veel nieuwe mensen leren kennen (er waren ook veel chirurgen in opleiding van buiten Nederland).

Zondag is een combinatie van studeren en het spelen van een hockeywedstrijd. Op deze manier heb ik wat beweging, ontspanning en ben ik weer voorbereid voor een nieuwe week bij de SDU!

Did this article help you?

Please select what suits your situation or type on your own. We greatly appreciate your feedback.

Thank you!

We really appreciate it

Laten we het hebben over gebitsverzorging

Veel eigenaren van gezelschapsdieren geloven dat de tanden van hun vriend(in) gezond zijn, terwijl dit vaak niet het geval is. Wist u dat 80% van de volwassen honden en katten last heeft van gebitsproblemen? Het kan lastig zijn om dit te herkennen. Wij helpen u graag om uw hond een gezondere glimlach te geven.

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.