Romy de Gier is werkzaam als paraveterinair bij de anesthesie en ok bij de Specialistische Dierenkliniek Utrecht. Volgens haar een ”echt mega leuke werkplek vol uitdaging en gezellige collega’s!” Lees hieronder hoe haar werkweek eruitziet.
Operatie aan de luchtwegen
Maandag
Op maandagochtend begint de werkweek altijd om 8:30 uur. Het is altijd weer gezellig om alle collega’s te zien na het weekend. Nadat ik binnenkom, moet ik me snel omkleden en de operatie-outfit aandoen. Mijn haren gaan in een knot en ik doe een operatiemuts op. Het is een groot voordeel dat ik thuis in de ochtend weinig tijd kwijt ben aan mijn haar en outfit. Die zien er iedere dag hetzelfde uit.
We beginnen de dag met de voorbereiding van de dag; zoals het opstarten van de operatiekamers en de apparatuur. De eerste patiënt, een Boston terriër genaamd DJ, krijgt een CT-scan en mogelijk een BOS-operatie. BOS staat voor brachycefaal obstructief syndroom. Dit is een aandoening waar veel kortsnuitige hondenrassen last van hebben. Gert ter Haar is gespecialiseerd in operaties waardoor deze dieren weer meer ruimte in hun luchtwegen krijgen en daarom zien we dit soort patiënten vaak (ga naar: KNO). DJ is super braaf, na het plaatsen van het infuus in zijn voorpootje gaat hij rustig slapen. Op de CT-scan is inderdaad te zien dat DJ in aanmerking komt voor een operatie. De operatie aan de luchtwegen verloopt goed. Ook daarna is het belangrijk dat we hem goed in de gaten houden, omdat er zwelling kan ontstaan. Daarom blijf ik zo lang mogelijk bij DJ totdat ik zeker weet dat hij goed genoeg wakker en comfortabel is om weer naar huis te gaan.
Spike heeft een schroef opgegeten
In de middag belt er een eigenaar van een Mechelse Herder genaamd Spike. Spike heeft een uur geleden een grote schroef opgegeten. Een perfecte patiënt voor Europees Specialist Interne Geneeskunde Ronald van Noort. Nadat ik Spike onder narcose breng, assisteer ik Ronald bij het maken van een gastroscopie. We gaan met een camera via de bek van de hond de maag in, op zoek naar de schroef. Als snel komen we de enorme schroef tegen! Met een speciale scopie-tang kan Ronald de schroef in de maag vastgrijpen. Rustig brengen we de schroef naar buiten. Het is gelukt! We doen nog een laatste check of we geen andere vreemde voorwerpen tegenkomen of beschadigingen zien en dan mag Spike weer wakker worden en naar huis. Het geeft een goed gevoel wanneer dit op deze manier gelukt is en we geen operatie hoeven uit te voeren!
‘Cherry eye‘ operatie bij Boris
Woensdag
De eerste patiënt voor vandaag is Boris, een Bullmastiff van 1,5 jaar oud. Rick F. Sanchez opereert hem vandaag aan een ‘cherry eye‘ operatie aan beide ogen. De operatiekamer is speciaal ingericht voor verschillende soorten oogoperaties. Assisteren bij een oogoperatie is altijd super interessant, omdat we kunnen meekijken op een tv-scherm en alles goed kunnen zien. De operatie is geslaagd en Boris mag weer wakker worden.
Door de dag heen help ik waar het nodig is. Dat betekent vandaag een röntgenfoto maken, een patiënt vasthouden in een van de polikamers en in de opname patiënten verzorgen. De dag vliegt voorbij. Geen dag is hetzelfde omdat er zoveel verschillende patiënten komen. We hebben een hecht team en iedereen helpt elkaar graag.
Speciale anesthesie op maat voor Bull Terrier Tico
Donderdag
Donderdag is een gezellige dag, er zijn veel collega's aanwezig. Omdat bijna alle specialisten aanwezig zijn, hebben we vandaag een vol programma met verschillende operaties.
Op de planning staat Tico, een Bull Terriër van 8 jaar, voor het verwijderen van een tumor. Helaas voor Tico heeft hij ook een hartruis. Vorige week is Tico al bij de radioloog Susanne voor een hartecho langs geweest. Dit maakt hem een patiënt waar we qua anesthesie extra rekening mee moeten houden. Gelukkig kan Joost Uilenreef Specialist Anesthesiologie en Pijnbestrijding de anesthesie voor Tico op maat maken en zo rekening houden met zijn hartruis. Het is heel bijzonder om samen te kunnen werken met Joost omdat het uitdagend en leerzaam is en hij altijd klaarstaat om mee te denken over de anesthesie bij een patiënt. De operatie van Tico verloopt goed. Met een kwispelend staartje wordt hij wakker. Het geeft een goed gevoel om een dier zo tijdens de hele dag te kunnen begeleiden en hem net dat beetje extra liefde te geven op zo'n spannende dag.
Boxer Samson heeft een gescheurde kruisband
Vrijdag
Vandaag is het iets minder druk dan de rest van de week omdat Rick en Gert er niet zijn. De hele dag staat gevuld met orthopedische operaties. Op vrijdagochtend ga ik altijd even zitten om de opiatenlijsten bij te werken. Een opiaat is een bepaald soort sterke pijnstilling en narcosemiddel die aan extra wetgeving gebonden zijn. Ik noteer iedere week hoeveel opiaten er zijn gebruikt en hoeveel er eventueel bij een bestelling zijn binnengekomen.
Hierna mag ik Samson, een Boxer van 6 jaar oud begeleiden. Hij is twee weken geleden bij Edgar Scheepens, Europees Specialist Chirurgie, op de poli geweest. Toen is geconstateerd dat Samson een gescheurde kruisband heeft. Vandaag krijgt Samson een TPLO-operatie. Dit staat voor Tibia Plateau Levelling Osteotomie. Tijdens deze operatie ben ik verantwoordelijk voor de narcose en recovery van Samson. Ook bereid ik het operatiegebied voor en maak ik voor en achteraf de röntgenfoto's. De operatie is goed gegaan en Samson mag wakker worden in een warm opnamehok. Ik blijf zo lang mogelijk bij hem totdat ik zeker weet dat hij comfortabel genoeg is om naar huis te gaan.
De rest van de dag verloopt alles volgens de planning. Vaak drinken we op vrijdag nog een Corona-proof borrel om de drukke week af te sluiten. Altijd gezellig!